Zobacz pełną wersję : Fotografia przy zachodzie śłońca...
Witam!!
Wiem,że był już poruszany wątek fotografowania zachodów słońca.Ale mam takie szczegółowe pytanko.
1.Chce zrobic zdjęcie klifu orłowskiego w Gdyni podczas popołudnia,wiec chyba zastosuje program krajobrazowy??
2.Chce zrobić zdjecie tego samego miejsca o zachodzie słońca,tak aby p.klif był czarny,a słońce widoczne,na jakim proramie to zrobić i jakie parametry zastosować?? Chyba do tego zastosuje F11-16,ISO 100,korektę ekspozycji,ale nie wiem co z ostrością i jaki program mam zastosować??
Mam Eos 350D i obiektyw Kit.Mam robić ze statywu czy nie?
Pozdrawiam,Sali128
liquidsound
18-08-2006, 15:27
Ode mnie w temacie - nie rob na programach bo nie po to sie wydaje tyle pieniedzy na lustrzanke zeby robic jak malpka
Zodiakalny Rak
18-08-2006, 15:30
Na poważnie, poczytaj o histogramach, ustaw (najlepiej na statywie) body na tryb AV (włącz zapis na RAW+JPEG - jeśli softem siś jeszcze nie umiesz bawić -> podkręcać fotki) i sprawdzaj histogramy przy różnych f począwszy od 5,6 do IMO 11 max.
pozdrawiam,
Właśnie czytam instrukcję obsługi aparatu,stosuje zalecenia "Zodiakalny Rak" i ruszam w plener,bo w prognozie pogody mówili,że zachód słońca dzisiaj jest o 20:11. Ciekawe,co z tego wyjdzie...:mrgreen:
MacGyver
18-08-2006, 16:34
Wracając fo postawionego pytania to zachęcam do poprzestania f11, przy mniejszym otworze przysłony w kitowym 18-55 znacząco spada jakość obrazu. Ja próbowałem zrobić zachodzik nad jeziorem na f22 i wyszło mi straszne mydło.
Polecam lekturę testu tego obiektywu na optyczne.pl
No i odstaw programy tematyczne, w lustrzankach są one chyba tylko po to żeby zdjęcie mógł zrobić ktoś z rodziny lub znajomych właściciela ;-)
Teoretycznie (praktycznie zreszta rowniez) nie powinno sie w standardowych obiektywach stosowac przyslon powyzej f8-f12. Wyzsze przyslony powoduja pogorszenie jakosci zdjecia z powodu dyfrakcji.
zachod slonca nad klifen orlowskim mozesz zrobic tylko z wody... po prostu inaczej sie nie da
1.Chce zrobic zdjęcie klifu orłowskiego w Gdyni podczas popołudnia,wiec chyba zastosuje program krajobrazowy??
Pewnie się sprawdzi. Nie wiem, bo nie korzystam z programów. Ja bym po prostu dał f/11 w Av, ISO 100, statyw, RAW
2.Chce zrobić zdjecie tego samego miejsca o zachodzie słońca,tak aby p.klif był czarny,a słońce widoczne,na jakim proramie to zrobić i jakie parametry zastosować?? Chyba do tego zastosuje F11-16,ISO 100,korektę ekspozycji,ale nie wiem co z ostrością i jaki program mam zastosować??
Nie wiem, jaki program. Mając spota zdjąłbym pomiar z obszaru nieba w pobliżu zachodzącego słońca (ale tak by nie dotykać samego słońca) z korektą ok. +1EV (więksżą lub mniejszą w zależności od tego, jaki efekt ostateczny chcemy osiągnąć), parametry pozostałe jak wyżej napisałem. Ponieważ 350D spota nie ma, próbowałbym z kombinacją partial+zoom w trybie M.
Jak dasz +1EV to prześwietlisz, prędzej -1/3 lub -2/3. Przynajmniej ja tak robię - link w stopce 2-ga strona.
Nic nie prześwietlę (chyba że słońce, ale ono musi być prześwietlone, bo jest źródłem światła). Bez korekty wyjdzie ci bardzo gęste niebo. I OK - jeśli taki chcesz mieć efekt. Dlatego napisałem w nawiasie, że można zmniejszyć lub zwiększyć korektę w zależności od planowanego efektu.
Robiłem masę zachodów tą techniką:) Bez korekty jest OK na slajdach.
W przybliżeniu takie ustawienia jak podał encor. Ja dawałem korektę na minus ale robiłem wschody na klifie. Zachodu jak ktoś wspomniał raczej z lądu się nie da.
Szkoda....To będzie trzeba rano wstać ;)
Zodiakalny Rak
22-08-2006, 09:38
Panowie, jak juz tak nie prosto coby sie nauczyc to zapominacie jeszcze o szarych filtrach polowkowych, ktore do tego rodzaju zdjec (wszelakiego rodzaju landszafty na pograniczu niebo / ziemia) nadaja sie wysminiecie i sprawdzaja rewelacyjnie. spytajcie akustyka.
pozdrawiam,
W przybliżeniu takie ustawienia jak podał encor. Ja dawałem korektę na minus ale robiłem wschody na klifie. Zachodu jak ktoś wspomniał raczej z lądu się nie da.
pokaz jakas fotke bo wschodu na klifie jakos sobie tez nie moge wyobrazic :)
tak na oko klif ladnie widac z poludnia, z zachodu widac ta "nieladna" czesc klifu - czyli las (czyli ciezko zrobic wschod slonca), a jak chcesz popatrzec na klif ze wschodu (aby zrobic zachod slonca) to jak juz napisalem musisz byc na wodzie......
Zodiakalny Rak
22-08-2006, 12:53
tak na oko klif ladnie widac z poludnia, z zachodu widac ta "nieladna" czesc klifu - czyli las (czyli ciezko zrobic wschod slonca), a jak chcesz popatrzec na klif ze wschodu (aby zrobic zachod slonca) to jak juz napisalem musisz byc na wodzie......http://www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=958809
:) ok ja myslalem o wschodzie NAD klifem :)
tak na oko klif ladnie widac z poludnia, z zachodu widac ta "nieladna" czesc klifu - czyli las (czyli ciezko zrobic wschod slonca), a jak chcesz popatrzec na klif ze wschodu (aby zrobic zachod slonca) to jak juz napisalem musisz byc na wodzie......
to moje zdjęcie z tych okolic
http://plfoto.com/966448/zdjecie.html
Janusz Body
19-10-2006, 19:27
http://www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=958809
Hmmmmmm..... albo to zdjęcie jest odwrócone na lewą stronę albo to zachód słońca a nie wschód. :) Takie zdjęcie w Polsce byłoby możliwe o wschodzie TYLKO na południowym brzegu półwyspu co się Hel nazywa ale tam nie ma klifu i Orłowa :)