Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : działanie AF 350D z sigmą 18-125

bogist
18-08-2006, 11:30
Jestem pospolitym pstrykaczem (stąd zestaw jw).
Na wyboistej drodze fotografii natknąłem się na następujące prablemy w działaniu autofocusa:
1. przy ogniskowej 125mm i nieskończoności ręczne ostrzenie daje lepsze rezultaty niż AF
2. przy ogniskowych >50mm AF nie wyostrza zwykle za pierwszym razem- konieczne jest ponowne wciśnięcie spustu by uzyskać ostrość.
Pytanka do Szanownych Forumowiczów:
1. Czy ktoś zna to z autopsji?
2. Czy winy szukać po stronie obiektywu czy EOSa?
3. Czy jest szansa na skuteczną reklamację?
Pozdrawiam.
PS
Tylko proszę dać sobie spokój z radami typu: kup sobie "stałkę" lub eLkę ze światłem 2,0 to będzie OK.

akustyk
18-08-2006, 12:10
mialem ta Sigme w 10D i stosunkowo zblizone odczucia. rzadko jej uzywalem powyzej 50mm, ale gdy przyszlo co do czego, AF lubil sobie pobladzic.
odpowiadajac po kolei na pytania;
1. jw.
2. Sigma ma kiepski silnik AF w srodku. wsrod jej rozlicznych zalet niestety nie ma szybkosci i precyzji ostrzenia
3. to raczej nie podlega reklamacji, bo to jest fabryczna cecha obiektywu.

PS. jesli potrzebujesz obiektywu ostrzacego szybko i dokladnie, to powinno Ci sie udac kupic Canona 28-105/3.5-4.5 (uwaga na 3.5-4.5 po slashu!) za sprzedaz Sigmy. tutaj AF to pelna kulturka, i raczej nie poznasz aparatu jak podepniesz ;)

z metod doraznych: wyostrzyc, przytrzymac, jeszcze raz lekko przycisnac spust, ew. jeszcze raz. Sigma na pewno sobie poradzi przy takim postepowaniu.

Pietro
18-08-2006, 18:42
z metod doraznych: wyostrzyc, przytrzymac, jeszcze raz lekko przycisnac spust, ew. jeszcze raz. Sigma na pewno sobie poradzi przy takim postepowaniu.

Niestety też muszę stosować podobne "triki".:evil:

KuchateK
18-08-2006, 18:59
Jak pozbylem sie juz tej sigmy zastepujac ja eLka dosyc dlugo oduczalem sie wciskania spustu do polowy po 3 razy ktorego mnie nauczyla :mrgreen:

Mialem dwie. Pierwsza wymienilem bo myslalem ze to nie jest normalne. Druga byla kropka w kropka identyczna. Ten typ tak ma.

krwisty
21-08-2006, 17:48
to nie jest obiektyw. to jest butelka. mialem to szklo dawno temu z d60.

tadek
21-08-2006, 19:05
ale mozna sie przyzwyczajic (kuchatek musial sie dlugo odzwyczajac)

Andee
21-08-2006, 19:18
Autofocus ponizej krytyki, slabe swiatlo, jakosc optyki - fatalna. Tansze Sigmy poprostu tak maja, wole uzywac manualnego focusa niz meczyc sie z takim obiektywem...

akustyk
21-08-2006, 19:28
jakosc optyczna tej Sigmy jest zupelnie niezla. problemem jest odwzorowanie barw (mocno zazielenia) i dystorsje. natomiast przy f/8 rozdzielczosc optyczna w zakresie 18-50 jest co najmniej zadowalajaca

KuchateK
21-08-2006, 20:33
Ta sigma nie ma sobie rownych jesli chodzi o jakosc wzgledem uniwersalnosci. W sprawach kolorow to wiekszosc sigm tak ma. Jak sie juz przyzwyczaic do tego af'a to obiektyw jest bardzo dobry. Moze kiedys sigma zrobi wersje hsm ;)