Zobacz pełną wersję : odpowiednik nikkor'a 10.5mm
Czy istnieje (bądz w niedalekiej przyszłosci będzie istniał) odpowiednik nikkora 10.5mm fisheye do canona?
no a Peleng 8mm?
albo Canon 10-22. tez calkiem daje rade, choc nie fiszaj
czekamy i trzymamy kciuki za tokine fisheye zoom :)
skad wiesz o tokinie fisheye? troche wiecej informacji? :)
skad wiesz o tokinie fisheye? troche wiecej informacji? :)
http://www.bobatkins.com/photography/reviews/tokina_PIE2006.html
http://www.digitalfotoclub.com/sc/product-features.asp?id=964601433&lhalf=bp
to to samo :)
no niezle! kiedy wejdzie do produkcji? :)
akustyk -> 8mm to za duzo za bardzo zniekształca
10-22 niby fajny i wszechstronny ale to nie to samo co fisheye :(
w sklepach ma byc poznym latem lub na jesieni. w pl spodziewal bym sie go gdzies tak pazdziernik-listopad. tak pi razy drzwi.
To czekam z niecierpliwością, ciekawe jaka będzie jego cena.
ps szkoda ze nie 2.8 jak przystało na fisheye ;)
jeszcze sigma 8mm, ma autofocus dodatkowo. Niestety jak ją robiłem to trzeba było trochę kadrować, bo rogi czarne.
cena mysle podobnie jak pentax'a, czyli widelki cenowe 1k-2k.
Nie mam doswiadczenia kompletnie z tokiną... dobre obiektywy robią? ;)
Fajne, to na pewno. Optycznie różnie bywa, choć polubiłem.
Canon ma Fisheye ale 14 mm, Sigma ma 15 mm. Nikkora możesz podpiąć przez adapter do Canona, kiedyś to dyskutowaliśmy na forum. Poza tym masz Peleng'a no i Sigmę 8 mm.
Zapowiedź Tokiny wyglada ciekawie i nawet nie takie ciemne to szkło. Poczekam na testy, fotki i wówczas trzeba będzie decydować.
konczy sie lato a tej tokiny cos nie widac :)
AFAIK jeszcze miesiac lato będzie trwało.
ja to szklo i tak potrzebuje dopiero na zime/pozna jesien, wiec sobie spokojnie czekam :)
Co takiego jest w zimie, czego nie ma w lecie?
oprócz śniegu, zimna itp ;)
slonce a wlasciwie jego notoryczny brak ;-)
Co takiego jest w zimie, czego nie ma w lecie?
oprócz śniegu, zimna itp ;)
wlasnie snieg i zimno :) a konkretnie snowboard :)
jibbing, big air.. czy niedzielne wyjazdy? :)
no fish-eye szykowany jest na jibb glownie. niestety zenitar jest za malo rybio-oczny ;) dlatego potrzeba uzupelnienia sprzetu.
na bigA tez sie przyda, ale do specyficznych ujec. tutaj bardziej nadaje sie tele.
poniewaz udalo mi sie popsuc troche kolano, wiec zanosi sie, ze sezon bedzie bardziej nastawiony na foto niz na ostra jazde w parku. dobre i to :)
Canon ma Fisheye ale 14 mm, Sigma ma 15 mm. Nikkora możesz podpiąć przez adapter do Canona, kiedyś to dyskutowaliśmy na forum. Poza tym masz Peleng'a no i Sigmę 8 mm.
Zapowiedź Tokiny wyglada ciekawie i nawet nie takie ciemne to szkło. Poczekam na testy, fotki i wówczas trzeba będzie decydować.
ta canonowa "czternastka" nie jest fisheye'm. Ma on specjalna soczewke, która koryguje dystorsje.
Pelenga i Sigme trzeba kadrować, a 15mm o już jest za długi. ja z niecierpliwością czekam na Tokine
Merger -> z Wrocławia ze snowboardzistów chyba tylko shrek'a kojarzę. Ja mieszkam w zagłębiu snowboardowym wiec nie omija mnie przyjemnosc czochrania fotek snowboardowych. sorry za ot :) ..Próbowałes robic pelengiem?
Mutt -> Moze złozymy forumowe hurtowe zamowienie gdzies w hong kongu? :)
shrek'a wszyscy kojarza :)
pelengiem nie probowalem. dlugo sie wachalem czy kupic zenitara czy peleng'a i w koncu padlo na ten pierwszy. peleng jest jak dla mnie za bardzo fish-eye. kolowe rybie oko jakos az tak mnie nie ciagnie. zenitar natomiast jest za malo fish-eye na cropie. troche gnie rzeczywistosc, ale trzeba wiedziec w jakim ustawieniu, zeby wyszlo cokolwiek z tego znieksztalcenia. trzymam go, bo ogolnie lubie to szklo no i na analogu lub na FFcyfrowym bedzie zajebiscie wygladalo (analog mam, FF moze kiedys).
ideal byl by 10, 12mm stalka, ale jakos nie widze nic takiego na rynku, wiec jak tylko pojawi sie ta tokina, to wyladuje u mnie w torbie ;)
http://shashinki.com/shop/tokina-1017mm-fisheye-lens-canon-free-worldwide-shipping-p-398.html?currency=USD
troszke drogo jak narazie...
"Special order item, allow 1~2 weeks for delivery.
Ship direct from Japan via Japan EMS."
to sa te wypuszczone na japonie, wiec te drozsze z tego co czytalem
podobno na usa (nie iwem jak europa) maja byc tansze.
bedzie akurat czas, zeby ktos przetestowal i napisal co nie co o tym obiektywie :)
ja akurat wujezdzam i wracam na poczatku pazdziernika, wiec licze na to, ze sytuacja sie wyklaruje i przede wszytkim bedzie juz ten obiektyw na rynku europejskim.
http://dc.watch.impress.co.jp/cda/review/2006/09/08/4541.html
sample jakie wyszukalem gdzies na necie... chyba na nikonie sadzac po fotach.
w sumie to nie wiem czy te 10mm to te same 10,5 nikkora. by sie przydalo jeszcze porownanie sigmy 8mm oraz pentaxa 10-17 z tym zrobic. ma moze ktos jakies sample or sth??
Edit:
http://www.pbase.com/rbfresno/image/54613410/large
sample z nikkora 10.5
po co porownywac do pentax'a? toz to ten sam obiektyw :)
a tego to nie wiem, nie wiedzialem ze to sa te same obiektywy. Widzialem ze wyszedl Tokina i Pentax. Japonskiego nie znam:P
tokina zdaje sie robi obiektywy teraz dla pentaxa pod nazwą pentax ...mam racje?
no mozna powiedziec, ze polaczyli sily i robia razem.
sama idea tego szkla, to chyba od pentax'a wyszla.. ale nie jestem pewien.
w kazdym razie czekamy nadal na dospnosc na rynku europejskim:) i ew sampla z sigmy 8mm :)