PDA

Zobacz pełną wersję : Wykonywanie odbitek na allegro - ktos z Was korzysta ?

McKane
17-08-2006, 11:48
Hej

Potrzebuje wywolac ze 30 zdjec w formacie 20x30 co przy cenach wiekszosci LABow w Lodzi zmasakruje mnie finansowo. Postanowilem wiec ze zalatwie cala sprawe przez allegro gdzie ceny sa wyraznie nizsze.

No i w tym miejscu rodzi sie pytanie ... ktory ze sprzedawcow jest godny polecenia ?

akustyk
17-08-2006, 11:51
robilem u Foto-Gochy. niezle. jak za te pieniadze (dobrze ponizej 4zl za sztuke o ile pamietam) to super.

McKane
17-08-2006, 12:01
robilem u Foto-Gochy. niezle. jak za te pieniadze (dobrze ponizej 4zl za sztuke o ile pamietam) to super.

W tej chwili ponizej 2,5 zl za odbitke bo daje 10 sztuk + 3 gratis za 25 zl.

Vitez
17-08-2006, 20:09
Jak potrzebuje 20x30 to robie w fotonet.tychy.pl - 3.50 za sztuke a jakosc gwarantowana. Allegrowe "laby" wole jakos omijac.

CYNIG
17-08-2006, 20:22
Hej
Potrzebuje wywolac ze 30 zdjec w formacie 20x30 ...

Ja robiac wieksze odbitki (wlasnie 20x30) zwykle korzystam z http://www.fotograf.net.pl/ cena z pliku to 4 zl ale jak dla mnie jakosc usprawiedliwia cene :)

Madroz
17-08-2006, 21:12
Ja, tak jak Vitez korzystam z fotonet'u i nigdy nie było problemów. Po plajcie Agfy do wyboru tylko Kodak. Jakość naprawde wysoka. Polecam.

Kubak82
17-08-2006, 21:33
Voitez, Madroz - dzieki za info :grin: .. wlasnie szukalem jakiegos labu w okolicy a tu "po sasiedzku" w Tychach sie trafil :mrgreen:

kami74
17-08-2006, 21:57
Podłącze się. W tym labie w Tychach oferowane sa zdjęcia na papierze "metalicznym" . Co to jest za jedno ? Czy mógłby któś opisać róznice w odbitce zrobionej na normalnym papierze a na metalicznym. Pozdrawiam

Artur Lewandowski
17-08-2006, 22:00
Podłącze się. W tym labie w Tychach oferowane sa zdjęcia na papierze "metalicznym" . Co to jest za jedno ? Czy mógłby któś opisać róznice w odbitce zrobionej na normalnym papierze a na metalicznym. Pozdrawiam

Mogę ci tylko powiedzieć że ślubne zdjęcia na apierze metalicznym dają lekki efekt 3D. Innych nie widziałem. Trzeba to zobaczyć na żywo, mnie osobiście się podoba, choć nie do każdego rodzaju fotografi to chyba pasuje.

minek
18-08-2006, 03:59
O tym fotonecie tychach to ostatnio sporo jest na p.r.f.
Że lepiej omijać jeśli chodzi o wołanie slajdów i robienie odbitek ze średniego formatu, w ogóle chyba wołanie koloru czy E6 czy C41 czy nawet RA4.
Ale do cyfer, owszem, tak. Chociaż to też RA4 (-:

dentharg
18-08-2006, 08:39
Ja robiłem u pamprofil. Można zarówno "kupić" usługę na Allegro lub bezpośrednio w labie pamprofil.pl. Jakość bardzo dobra i szybka obsługa.

McKane
18-08-2006, 09:48
No no jest w czym przebierac ;) Cos czuje ze zamowie w kilku naraz i porownam efekty

dentharg
18-08-2006, 10:02
Dodam, że pamprofil ma 2 typy labów: z chemią kodaka i chemią agfy. Przy zamówieniu wybiera się z którego labu chce się korzystać. Papier metallic też oczywiście mają.

gwozdzt
18-08-2006, 10:14
Potrzebuje wywolac ze 30 zdjec w formacie 20x30...
Może nie do końca na temat, ale... zanim zamówisz te odbitki, to zwróć uwagę czy masz odpowiednio dużą skrzynkę pocztową, bo widziałem już śmiertelne groźby pod adresem listonosza, który przesyłkę z powiększeniami złożył na pół :mrgreen:

kane
18-08-2006, 10:30
Może nie do końca na temat, ale... zanim zamówisz te odbitki, to zwróć uwagę czy masz odpowiednio dużą skrzynkę pocztową, bo widziałem już śmiertelne groźby pod adresem listonosza, który przesyłkę z powiększeniami złożył na pół :mrgreen:

o jak dobrze ze fotonet mam po drodze z roboty :D

McKane
18-08-2006, 11:05

Siet nie mam oczywiscie takiej skrzynki. Ale cos wymysle ... moze jakis dopisek na kopercie albo polecony. Dzieki za podpowiedz.

Madroz
18-08-2006, 12:05

Fotonet duży format wysyła zrolowany w tubie a'la rolka po wykładzinie. Po za tym można odebrać w jednym z punktów foto w mieście, a tam napewno nie zegną.

fredi
18-08-2006, 15:29
Podłączę się. W tym labie w Tychach oferowane są zdjęcia na papierze "metalicznym" . Co to jest za jedno ? Czy mógłby ktoś opisać różnice w odbitce zrobionej na normalnym papierze a na metalicznym. Pozdrawiam

Te co widziałem nam metalicznych (obok leżały na zwykłym) były bardziej "żywe". Kolory sprawiały wrażenie... jakby były podświetlone od środka.. trudno to opisać. Chyba to tak jak różnica miedzy kolorem szarym, a prawdziwym wyglądem metalu.

Niestety te które widziałem nie nadawały sie do zdjęć z powierzchniami białymi... tam zamiast białych plam były plamy "metaliczne" właśnie. Ale do większości zdjęć świetne.

dentharg
18-08-2006, 15:41
Biorąc pod uwagę swoje i kolegi doświadczenia papier metallic najlepiej sprawdza się do fotek, w których sporo jest ciepłych kolorów jak żółci czy czerwieni - np. zachody słońca, mocno oświetlone malowane mury budynków.

roofman
18-08-2006, 16:22
Ja robilem u pamprofi: - spitolili, wyraznie zaznaczalem aby nie obrabiac
a oni podciagneki kolory tak ze po oczach walilo.

FotoGocha: zamowilem raz 20x30 - pelen zachwyt. Raz ze szybko (mialem
na drugi dzien), dwa ze bardzo dobre jakosciowo.
Jednak teraz kolega u nich robil i wyszly tragicznie. Jakas jodelka/artefakty
na wszystkich zdjeciach lataly. Aktualnie robia mu reklamacje.
Ja znowu swoje 20x30 wyslalem w sobote i do tej pory nic :(
Boje sie ze moje tez spitola tak jak i te kolegi. Chyba ostatnio maja problemy
techniczne... moze to przez okres wakacyjny..

speed555
20-08-2006, 17:17
Ja zawsze robie u fotogochy, roblem juz u kilku z allegro i oni wg. mnie maja najlepsze.

roofman
27-08-2006, 09:47
Odkope troche temat... ;)
w watku napisalem:

FotoGocha: zamowilem raz 20x30 - pelen zachwyt. Raz ze szybko (mialem
na drugi dzien), dwa ze bardzo dobre jakosciowo.
Jednak teraz kolega u nich robil i wyszly tragicznie. Jakas jodelka/artefakty
na wszystkich zdjeciach lataly. Aktualnie robia mu reklamacje.
Ja znowu swoje 20x30 wyslalem w sobote i do tej pory nic

Moje fotki przyszly po ponad tygodniu. Jakosc... hmmm... na pewno
gorsze od tych z "pierwszego" rzutu. Mam dziwne wrazenie ze ostrosc poleciala
na odbitkach.
Kolega ktory mial klopoty i reklamowal tez dostal drugi rzut. Niestety
nie jest dobrze. Glebokie cienie na odbitce zamiast byc czarno-szare
wszedzie wpadaja we fiolet :shock:
Podsumowanie: FotoGocha ma klopoty techniczne.
Wysylajacym do nich pliki radze wstrzymac sie na jakis czas...

sali128
27-08-2006, 11:48
Super zdjęcia----->http://www.dimlab.pl/ ,jest drogo,ale warto..Jakość poprstu super!!!

McKane
27-08-2006, 12:01
Odkope troche temat... ;)
w watku napisalem:

Moje fotki przyszly po ponad tygodniu. Jakosc... hmmm... na pewno
gorsze od tych z "pierwszego" rzutu. Mam dziwne wrazenie ze ostrosc poleciala
na odbitkach.
Kolega ktory mial klopoty i reklamowal tez dostal drugi rzut. Niestety
nie jest dobrze. Glebokie cienie na odbitce zamiast byc czarno-szare
wszedzie wpadaja we fiolet :shock:
Podsumowanie: FotoGocha ma klopoty techniczne.
Wysylajacym do nich pliki radze wstrzymac sie na jakis czas...

A robiles symulacje na ich profilu przed wyslaniem zdjec ?

Super zdjęcia----->http://www.dimlab.pl/ ,jest drogo,ale warto..Jakość poprstu super!!!

Nie no bez zartow ... ten watek ma na celu znalezienie taniej alternatywy o przyzwoitej jakosci a Ty proponujesz 5 x drozsze rozwiazanie.

Poza tym super jakosc bedzie zalezala od odpowiedniego przygotowania zdjec a do tego potrzebny jest profil ICC ktorego na ich stronie nie widze.

roofman
27-08-2006, 12:23
A robiles symulacje na ich profilu przed wyslaniem zdjec ?
To pytanie odnosnie fotek kolegi?
Otoz nie, nie uzywal profilu. Pierwsza jego wysylka wyszla kolorystycznie
bardzo OK, gdyby nie te prazki/jodelka/artefakty. Zrobili mu drugi raz
z TYCH SAMYCH plikow i technicznie sa juz OK ale kolorystyka tylko w
cieniach poszla w las - pozostale kolory sa OK (stara chemia w labie?).
Na moich zdjeciach kolorystyka jest OK - tez nie wczytywalem profilu -
(zarowno pierwszych jak i drugich) ale w drugim rzucie albo ostrosc poleciala
albo dostalem bonusa w postaci delikatnej "mgielki" na wszystkich sztukach.
Sa po prostu takie... jakby lekko "mleczne" (?)

McKane
27-08-2006, 12:38
To moze byc wynik braku profilu. Zaladowalem ich ICC do psa i wprowadza spore zmiany do zdjecia tak w kontrascie jak i miejscami w kolorach (szczegolnie w niebieskim). Looknij sobie moze to wyjasni problem. Co do tego ze kiedys byly lepsze ... byc moze laborant poprawial albo bylo jakas autopoprawka maszyny.

roofman
27-08-2006, 12:58
To moze byc wynik braku profilu. Zaladowalem ich ICC do psa i wprowadza spore zmiany do zdjecia tak w kontrascie jak i miejscami w kolorach (szczegolnie w niebieskim).
Potrenuje :mrgreen: zassam moze jaka wersje demo i zobacze.
Zawsze obrabialem w gimp-ie i bez profilu labu tez dobrze wychodzilo.
Gdzies chyba widzialem wtyczke do gimpa pozwalajaca na wczytywanie
profili PS-a :)