Zobacz pełną wersję : Licznik
Czy możliwe jest, żeby w nowym aparacie licznik wskazywał 899 katalogów i 905 zdjęć (czyli prawie 90000 zdjęć zrobionych)?
Słyszałem coś o regeneracji aparatów, na czym to polega?
Może być tak, że do nowej obudowy wkłada się stary środek?
Kolekcjoner
17-08-2006, 04:09
A o jakim aparacie mowa?
Jeżeli aparat jest nowy to jedyne możliwe wyjasnienie to to, że włozyłeś kartę pamięci z innego aparatu
Costus - tak, włożyłem kartę na której testowałem wcześniej inny aparat, po włożeniu czystej karty pokazał 100-0001, ale skoro w aparacie jest ustawione File numbering - Continuous to powinien chyba numerować niezależnie od karty?
Są jakieś sposoby sprawdzenia, czy aparat jest nowy, albo ile zrobił zdjęć?
Kolekcjoner - 20D, ale to chyba nie ma większego znaczenia?
Kolekcjoner
17-08-2006, 18:44
(..)Są jakieś sposoby sprawdzenia, czy aparat jest nowy, albo ile zrobił zdjęć?
Tak są (dlatego pytałem o aparat) skoro to canon to:
Centralny Serwis CANON Polska,
01-014 Warszawa, ul. Żytnia 15
(22) 862 41 38,
fax: 862 41 40, info@fotovideo-csi.pl, www (www.fotovideo-csi.pl)
O ile wiem to coś ok. 40zł.
KuchateK
17-08-2006, 19:17
powinien chyba numerować niezależnie od karty?
Bylo by to piekne, ale tak nie jest. Aparaty przechwytuja numeracje z kart i wychodza czesto rozne dziwne liczby.
mozesz zlikwidować ( zaporzyczony ) z innej karty przebieg poprzez sformatowanie karty poza aparatem , nastepnie wkładasz kartę do aparatu i powtórnie ją formatujesz ustawiając sposób naliczania zdjęć.
Oakhallow
17-08-2006, 21:35
Konkludujac i odnoszac sytuacje do siebie, to jesli nie dopuszcze aby moja karta, ktorakolwiek, zafunkcjonowala w innym aparacie to nie pochrzani sie nic z numeracja w moim.
Oakhallow
Konkludujac i odnoszac sytuacje do siebie, to jesli nie dopuszcze aby moja karta, ktorakolwiek, zafunkcjonowala w innym aparacie to nie pochrzani sie nic z numeracja w moim.
No i jeszcze niczyja cudza karta nie moze sie znalezc w twoim aparacie (np pozyczona bo tobie zabraklo albo zgubiles/zapomniales).
ok dzieki wszystkim za odpowiedzi
To i ja się podepnę z pytaniem (w zasadzie, żeby się upewnić).
Kupiłem 40D razem z nowiutką kartą CF. Włożyłem, sformatowałem. Zrobiłem tym zestawem ok. 200 zdjęć, po czym okazało się, że aparat ma wadę i wymieniłem go w sklepie na inny egzemplarz. Faktem jest, że do nowego włożyłem kartę ze starego, od razu sformatowałem, ale numeracja w nowym jakby została... i idzie dalej. I teraz nie wiem, czy mam zupełnie nie śmigane body, czy może w sklepie już go ktoś testował..Możliwe, żeby numeracja się "sklonowała" ?
Tomasz Golinski
30-09-2007, 19:53
Numeracja idzie ze starego. Na karcie były pliki pozostawione przez stary i nowy je od razu podczytał.
I nie da się wrócić do oryginalnej numeracji?
Tomasz Golinski
30-09-2007, 22:52
Jakoś tam można sobie ustawić na zero. Chyba w opcjach możesz ustawić resetowanie numeracji. Tylko po co? 200 zdjęć różnicy...
Da sie zacząć od jednego - trzeba wybrać w menu odpowiedną opcję..
Do orginalnej czyli żeby pokazywał od ilości faktycznie zrobionych zdjęć to się nie da
Pozdrawiam
Artur
piotrwzk
02-10-2007, 10:17
w nikonach jest zapisywana w każdym zdjęciu informacja "Total number of shutter ..." czyli jest info ile fotek zrobiono na tym body. Może jest też coś takiego w canonach?
w nikonach jest zapisywana w każdym zdjęciu informacja "Total number of shutter ..." czyli jest info ile fotek zrobiono na tym body. Może jest też coś takiego w canonach?
jest, w jedynkach ;-)