Zobacz pełną wersję : Pytanie o długość... :)
Witajcie !
Mam dość nietypowe pytanie - czy możecie udzielić informacji jaką długość ma obiektyw 100-400 (EF 4,5-5,6 L IS USM) przy maxymalnym wysunięciu ?
We wszelkich opisach i danych technicznych podawana jest długość przy ogniskowej 100mm czyli ok 19cm długości. Jaka jest długość tego obiektywu przy ogniskowej 400mm ?
Czy ktoś z Koleżeństwa zakładał to "szkiełko" :lol: na 350D ?
Jak wygląda taki zestaw, czy nie trochę "nieproporcjonalnie"... :lol:
Czy takie "szkiełko" nie będzie za ciężkie do focenia z ręki - chodzi mi o plastykową obudowę aparatu - czy to się nie wyłamie pod takim ciężarem... ?
DZIĘKI !
Quadrifoglio
14-08-2006, 16:57
Witajcie !
Mam dość nietypowe pytanie - czy możecie udzielić informacji jaką długość ma obiektyw 100-400 (EF 4,5-5,6 L IS USM) przy maxymalnym wysunięciu ?
We wszelkich opisach i danych technicznych podawana jest długość przy ogniskowej 100mm czyli ok 19cm długości. Jaka jest długość tego obiektywu przy ogniskowej 400mm ?
Czy takie "szkiełko" nie będzie za ciężkie do focenia z ręki - chodzi mi o plastykową obudowę aparatu - czy to się nie wyłamie pod takim ciężarem... ?
DZIĘKI !
Jest na to rada - jak to robisz, podtrzymuj za lufę a nie za puszkę ;-P
FOTOGRAF
14-08-2006, 16:59
smialo mozesz 100-400 podpinac do 350d ;) napewno nic sie nie wylamie ;) tylko trzymaj za obiektyw. 100-400 @ 400 ma chyba kolo 30 cm dlugosci ( jesli dobrze pamietam :| )
KuchateK
14-08-2006, 17:03
Google podaja: 20cm zlozony, 29cm rozsuniety i do tego hood ok. 9cm.
Tomasz Urbanowicz
14-08-2006, 19:44
Tutaj jest ładnie pokazany :) :
http://www.photozone.de/8Reviews/lenses/canon_100400_4556_is/index.htm
Nic się wyłamie.
Obudowa jest metalowa.
Bez problemu mozna podpinać pod 350D jak i inne Canony (ja mam 5d ale także fociłem z tym szkłem na 300D).
Można bez problemu focić z ręki ale do pionowych kadrów przydałby się Battery Grip.
Co do proporcjonalności to Ci zostawiam ocenę - ale ten obiektyw zdjęcia robi wg mnie bardzo dobre.
Lepszą jakość do ceny tego szkła tylko daje Canon 400mm f/5.6
Tak
Troche... a aparat to nosisz by zdjecia robic czy by dobrze wygladac? :roll:
Jesli bedziesz trzymal tak jak logika nakazuje - jedna reka pod body, druga pod lufe, to normalnie sie foci z reki.
WIELKIE dzięki za wszystkie odpowiedzi !!!
Szczególnie za link od Tomasza Urbanowicza - utwierdził mnie w decyzji o zakupie tego szkła :-P