PDA

Zobacz pełną wersję : Fotografowanie ludzi...

sali128
14-08-2006, 11:59
Hej!!

Jestem początkujący i chce sie dowiedzieć na jakich ustawieniach fotografować ludzi,ale też aby widok za nimi był widoczny.Poprostu zwyczajne fotografowanie ludzi przy pracach codziennych,czyli nie portret.
I też na jakich ustawieniach robić "zdjęcia z wakcji" czyli np.mama stojąca przed statkiem,typowe amatorskie fotki.Zdaje mi się,że te typowe foty to robić na auto??

Pomocy;):?:

MacGyver
14-08-2006, 12:05
Polecam lekturę kilku znakomitych podręczników fotografii, które zostały wydane w tym kraju :idea:

Zodiakalny Rak
14-08-2006, 12:16
Polecam lekturę kilku znakomitych podręczników fotografii, które zostały wydane w tym kraju :idea:Daj mu spokój, człowiek ma 14 lat.

Próbuj na auto a później sprawdzaj ustawienia (ZoomBrowser - przy 350D). Jeśli Ci będą pasowały to AUTO i już. Jeśli nie to AV i próbuj zmieniać f.

Pozdrawiam,

Vitez
14-08-2006, 12:20
Jestem początkujący i chce sie dowiedzieć na jakich ustawieniach fotografować ludzi,ale też aby widok za nimi był widoczny.Poprostu zwyczajne fotografowanie ludzi przy pracach codziennych,czyli nie portret.

To o czym piszesz to rowniez portret - tzw "portret w otoczeniu" (entourage.

http://www.sklepfotograficzny.pl/literatura/Portret-doskonaly/
http://www.sklepfotograficzny.pl/literatura/Ludzie-i-portrety/

I też na jakich ustawieniach robić "zdjęcia z wakcji" czyli np.mama stojąca przed statkiem,typowe amatorskie fotki.Zdaje mi się,że te typowe foty to robić na auto??

http://www.sklepfotograficzny.pl/literatura/Jak-fotografowac-na-wakacjach-i-w-podrozy/
http://www.sklepfotograficzny.pl/literatura/Wakacje/

Wszystkie ksiazki polecam. National Geographic traktuje temat nieco bardziej technicznie (parametry obiektywow, aparatu itp), podczas gdy Busselle przedstawia nam sposob patrzenia, koncepty, kadry.

sali128
14-08-2006, 12:24
Właśnie skończyłem czytać "ABC Fotografi cyfrowej" i ćwiczyłem na moim kompakcie.Ale już w piątek ten dzień,kupno 350d.
Dzięki Wam wszystkim,po kolei,ale napewno kupie jeszcze więcej książek.

Pozdrawiam,Sali128

shaqi
14-08-2006, 13:11
chłopak robi zdjecia hybryda gdzie matryca jest bardzo mala wiec i glebia ostrosci jest duza nawet na 2,8 czy 3,5 wiec tu nie ma prblemow

jak sie przesiadzie na 350 z przelicznikiem 1,6 to bedzie sie musial juz troche wysilic przymykajac przyslone a czasami i iso aby zdjecie bylo nie poruszone

sali128
14-08-2006, 13:14
Te portrety w otoczeniu będę robił na ISO 100,większej głębi ostrości f/8,i pomiar światła matrycowy,a te zdjęcia z "Wakacji" to jeszcze zobacze,ale najpierw auto i sie zobaczy...

Tomasz Urbanowicz
14-08-2006, 13:39
jak sie przesiadzie na 350 z przelicznikiem 1,6 to bedzie sie musial juz troche wysilic przymykajac przyslone a czasami i iso aby zdjecie bylo nie poruszone
Przelicznik cropa 1,6 nie ma nic do poruszonych/nie poruszonych zdjęć -ogniskowa będzie taka jak była, czyli ten podstawowy wzór na obliczenie bezpiecznego czasu 1/F będzie odnosił się do czystej ogniskowej (bez tzw. cropa), podobnie jak GO - zmienia się jedynie kąt ;-)

shaqi
14-08-2006, 15:58
tom zgadzam sie z toba

tylko w hybrydzie np 200mm to przewaznie rzeczywiste 50mm lub nawet mniej

wiec przy szerokim koncie glebia jest duzo wieksza
a taka portretowka 85mm/4 czyli matryca 2/3cala to daje rzeczywista ogniskowa 21mm a przy takim koncie widzenia glebia jest bardzo duza

a sa przeciesz jeszcze mniejsze matryce 2/3cala stosuje sie w hybrydach z gornej polki

wiec nawet na szerokieim otworze mozna uzyskac duze GO
czesto takie aparaty maja przyslone maksymalna f9-11
bo wiecej nie potrzeba zeby miec duze go
bezpiecza granica jest tu 4-5,6
przewaznie przy tych wartosciach obiektyw jest ostrzejszy i GO jest holernie wielkie

Tomasz Urbanowicz
14-08-2006, 16:27
tylko w hybrydzie np 200mm to przewaznie rzeczywiste 50mm lub nawet mniej [...]

To jasne, np. Minolta A200 ma matryce 2/3'' i tam rzeczywiście ogniskowa rzeczywista wychodzi 1/4 ogniskowej ekwiwalentej (50 mm). Przeważnie zoomy kompaktowe mają matryce mniejszą, 1/2,5'' i tam wychodzi ok. 1/6 ogniskowej ekwiwalentej, przez co wiadomo - GO większa itp.

Ja tylko tak na marginesie wtrąciłem - chodziło mi tylko o "cropa" :)

Pozdrawiam :)