Zobacz pełną wersję : Drukowanie zdjęć....Wpisujemy swój sprzęt
WITAJCIE!!
Jeżeli juz zdjęcia są po obróbce,te najładniejsze(jeżeli chcemy)wypada wydrukować..
I tu są moje pytania...drukujecie swoje zdjęcia czy pozostawiacie je w komputerze,a jeśli drukujecie,to jak,zlecacie to jakiemuś zakładowi fotograficznemu,czy sami drukujecie??
Jeśli drukujecie sami,to tu wpisujcie swoje drukarki..
1.Model,firma itp.
2.Cena,gdzie kupiliście
3.Posiada wbudowany czytnik kart??
4.Posiada ekran Lcd??
5.Pozwala na drukowanie bez komputera??
6.Plusy/Minusy
7.Uwagi
Jak mam mało fotek do druku,to sam drukuje,jeżeli więcej to zlecam to zakładowi foto.
1.Drukarka fotograficzna Hp Photosmart 8050
2.400zł,sklep komputerowy w Gdyni
3.Tak
4.Tak
5.Tak
6.Plusy-Ekran Lcd,możliwość druku bez komputera,czytnik kart,podstawowa obróbka zdjęć,wbudowane dodatkowe gniazdo Usb(moża przez nią podłączyć aparat z komputerem),cena,dobra jakość wydruku
Minusy-mogła by być trochę szybsza
7.Pozwala na dokupienie odbiornika Bluetooth,dodatkowe gniazdo Usb
MacGyver
14-08-2006, 11:22
Canon Selphy CP 510.
Podstawową wadą tej drukareczki jest koszt wydruku, ok 1zł. Używam jej do szybkich wydruków, jeśli potrzebuje odbitki z dnia na dzień. Wady użytkowe to niewielki maksymalny format (10x15) i konieczność korekty nasycenia magenty (profilu do niej nie udało mi sie niestety nigdzie znależć). Niemniej jestem z tego sprzętu zadowolony, jakość wydruku jest wysoce zadawalająca.
Co do opisu parametrów i funkcji drukarek to odsyłam do specyfikacji zamieszczonych w necie, pełno tego jest.
1. Hp 5652
2. 650zł (1,5 roku temu...teraz już nieprodukowana)
3. nie
4. nie
5. nie
6. (+) HP PhotoRet IV
Trochę inny dział, ale co tam:
1.Canon MP 500
2.699zł - sklep internetowy
3.Tak
4.Tak
5.Chyba nie - jestem na urlopie i nie pamiętam
6. +/ - jakość
- 5 atramentów czyli niższy koszt wydruków;
- duplex
- bardzo mała głośność pracy
-/ - cena
- przed wydrukamu musi trochę porzęzić (trwa to kilkadziesiąt sekund przed
pierwszym wydrukierm)
- średnio akceptuje inne papiery niż oryginalne. W większości przy obcych (wysoko
jakościowych, czytaj: wyższa niż zalecana gramatura papieru) nośnikach wymaga
dodatkowych operacji przy wydruku.
7. polecam.
Canon Selphy CP 510.
Podstawową wadą tej drukareczki jest koszt wydruku, ok 1zł. Używam jej do szybkich wydruków, jeśli potrzebuje odbitki z dnia na dzień. Wady użytkowe to niewielki maksymalny format (10x15) i konieczność korekty nasycenia magenty (profilu do niej nie udało mi sie niestety nigdzie znależć). Niemniej jestem z tego sprzętu zadowolony, jakość wydruku jest wysoce zadawalająca.
Też używam.. polecam do szybkich wydruków,jakość jest bardzo dobra
co do profilu to widziałem wczoraj na p.r.f.c że Jakub Jewuła pisał coś o jej skalibrowaniu
Pozdr
Artur
Jeżeli ktoś myśli o większym formacie...
1. HP Designjet 90 gp
2. coś ok. 7000 - cortland
3. nie
4. nie
5. nie
6. in+ duży format (A2+), baaardzo dobra jakość wydruków już przy trybie normal, nie mówiąc o best+max detail (kolorowe/cz-b); szybkość przy mniejszych formatach.
+/- cena , koszty eksploatacji*, jest duuża... (gabaryty)
in- raczej dla zaawansowanych użytkowników (wymaga dość starannej kalibracji- monitor/drukarka/papier; ale jak już się to zrobi..)
7.Do domu raczej nie polecam, jest to drukarka która powinna na siebie pracować. Ostatnio drukowałem zdjęcia z 300D na formacie 18"x27", bardzo przyjemny odbiór.
*koszty wydruku dla formatu A3+ (45x33), przy założeniu, że na wydruk idzie 2ml tuszu w sumie - wartość uśredniona, nie jestem w stanie precyzyjnie zmierzyć, ale raczej bardzo zbliżona do rzeczywistości (4x69ml+2x28ml=332ml w zasobnikach), dobry papier foto z rolki - 20 zl/m.
3,81 tusz + 6,6 papier czyli jakieś 10,41 za wydruk.
Oczywiście nie dam sobie nic obciąć, że jest tak dokładnie:)
Niższy koszt można uzyskać po zainstalowaniu stałego zasilania tuszem, co pewnie wiąże się z utratą gwarancji.
1. Epson R1800
2. ok. 2200 - Centrum Druku
3. nie
4. nie
5. chyba tak?
6. "+" wysoka jakość wydruków, każdy kolor osobno, maks. format 0,33m na... 10m :lol:
"-" koszty eksploatacji, powolność, konieczność stosowania specjalnych papierów
1. HP LaserJet 5550 dtn
2. ok. 9000 - używka
3. nie
4. nie
5. nie
6. "+" niskie koszty wydruku, zaskakująco dobra jakość (szczególnie jak na laserówkę), drukuje na byle czym do formatu A3+, demonicznie szybka (szczególnie w porównaniu do atramentówek), możliwość prostej, acz skutecznej kalibracji "na oko" z poziomu menu drukarki
"-" trochę duża, z wielokorowych atramentówek da się uzyskać lepszą jakość barw, szczególnie w światłach
1. Xerox Phaser 8550DP
2. ok. 4500 - Digital
3. nie
4. nie
5. nie
6. "+" b. niskie koszty wydruku, zabójczo szybka, możliwość druku na kartonach z fakturą i wogóle na wszystkim, co tylko uda się wetknąć (chyba nawet na srajtaśmie :D )
"-" drukuje tylko do formatu A4+, jakość wydruków w porównaniu do wielokolorowej atramentówki - słaba, nie da się laminować wydruków na gorąco
Canon Selphy CP 400
Termosublimacja, format 10x15
Wady: koszt użytkowania i tylko jeden format
Zalety: IMO super jakość (z dedykowanym profilem) nie do pobicia przez atrament, praktycznie nie różni się od fotki z dobrego labu. Cena samej drukarki jest śmiesznie mała. Bardzo małe gabaryty.