Zobacz pełną wersję : Oprogramowanie do EOS 350D
Witam :)
Na wstepie pozdrawiam wszystkich forumowiczow - to moj pierwszy post tutaj :D
Kupilem niedawno uzywanego EOSa 350D, wszystko fajnie poza tym, ze nie dostalem oryginalnej plyty z oprogramowaniem. Szukalem w necie EOSViewer, jednak bezskutecznie - Canon oferuje do sciagniecia jedynie aktualizacje.
Czy znalazlby sie ktos tak mily i wrzucil mi na FTP soft dostarczany na oryginalnej plytce do tego aparatu? Namiary (serwer i haslo) podam na maila. Bardzo mi na tym zalezy bo nie wiem czym sciagac z aparatu RAWy. Plugin do Total Commandera sobie z tym nie radzi, podobnie ACDSee 8 Pro i inne programy. Dziala mi tylko cam2pc ale wkurzajacy jest ten blad ktory pojawia sie przy zrzucaniu RAWow.
Pozdrawiam
maczek
Kupilem niedawno uzywanego EOSa 350D, wszystko fajnie poza tym, ze nie dostalem oryginalnej plyty z oprogramowaniem.
A sprzedawca co na to? Ma obowiazek ci dostarczyc ta plytke, chyba ze ma dobra wymowke. Bo brak dobrej wymowki = goracy towar :? .
Bardzo mi na tym zalezy bo nie wiem czym sciagac z aparatu RAWy.
Czytnikiem.
mor_feusz
14-08-2006, 11:41
Namiary (serwer i haslo)
Moge wrzocic. Zrobie iso albo RAR albo ZIP - jaki kolwiek format chcesz. Jestem teraz w pracy. Moge zrobic Wieczorem i wrzocic Ale cos mi podejrzanie to wyglada jak VITEZ mowi. Nikt sie nie pozbywa plytki - bo bez niej ani rusz. Powiedz jaki chcesz format to "zapodam"
A sprzedawca co na to? Ma obowiazek ci dostarczyc ta plytke, chyba ze ma dobra wymowke. Bo brak dobrej wymowki = goracy towar :?
Ani przez chwile nie pomyslalem, ze to moze byc goracy towar. Sprzedawca twierdzi, ze plyta sie zgubila... hmm... :/
pozdr.
maczek
mor_feusz
14-08-2006, 15:12
skoro tak twierdzi (fakt ze sie mogla zagubis, nie zaprzeczam. Sam mam 100tki plyt). Podaj nazwe usytkownika, haslo IP (albo nazwa DNS) to wrzoce - moj adres to robert@air-it.org
skoro tak twierdzi (fakt ze sie mogla zagubis, nie zaprzeczam. Sam mam 100tki plyt). Podaj nazwe usytkownika, haslo IP (albo nazwa DNS) to wrzoce - moj adres to robert@air-it.org
Juz Ci przeslalem namiary na maila :)
pozdr.
maczek
mor_feusz
14-08-2006, 21:29
Caly CD jako archiwum ZIP. Jakies 200 MB - juz leci. Moger jeszce wrzocic CD2 (Canon Digital EOS Software Instruction Manuals Disk {do dzis nie otworzylem}) oraz DYSK3 ArcSoft photo STUDIO. no i jest jescze DVD z przewodnikiem o obiektywach. Moge zrobic ISO i tez wrzocic {troche bedzie wazylo}. Bedziesz mial 3 CD i 1 DVD. I tak kozystal bedziesz z tego CD
Caly CD jako archiwum ZIP. Jakies 200 MB - juz leci. Moger jeszce wrzocic CD2 (Canon Digital EOS Software Instruction Manuals Disk {do dzis nie otworzylem}) oraz DYSK3 ArcSoft photo STUDIO. no i jest jescze DVD z przewodnikiem o obiektywach. Moge zrobic ISO i tez wrzocic {troche bedzie wazylo}. Bedziesz mial 3 CD i 1 DVD. I tak kozystal bedziesz z tego CD
Jesli nie jest to dla Ciebie problem to chetnie :) Miejsca na serwerze jest ok. 1,5 GB, bede sukcesywnie to sobie zrzucal.
pozdr.
maczek
Ale cos mi podejrzanie to wyglada jak VITEZ mowi. Nikt sie nie pozbywa plytki - bo bez niej ani rusz.
Eee tam - ja np. nie wiem gdzie jest moja plytka i obawiam sie ze potencjalny nabywca by jej odemnie raczej nie otrzymal (softu z niej uzylem raz - do ustawienia swojego nazwiska w aparacie).
Co innego jesli przy okazji nie ma pudelka, papierow, ladowarki...
mor_feusz
14-08-2006, 21:49
Jesli ktos nie ma czytnika to spoko. Moja zonka szystko przez ten programik zrzwala na kompa i jest zadowolona. Dzial super. Pojawia sie ikonka - ladnie sie jej kataloguje (po dacie) i (na poczatku nie cierpialem tego softu) po paru uzyciach sie przyz\wycailem - przegladarka niczego sobiee. Z laptopem przyszedl Abobe Phosodhop Elements 4 (wersja full) . Ale nie uzywam. Nie lubie nadto interwencji w pliki. Lubie zdjecia a dotego moim zdaniem sie soft odpowiednio naddaje. (nie mam czasu na PSa a zonce chci brak (narazie). Osobiscie uwazam ze soft jest warty posadania. Nawet jak nie zostanie zainstalowant to nic nie szkodzi.
bartek212
17-08-2006, 20:35
Jest jakis softwarowy odpowiednik EOS Capture, który by zadziałał z 350D? Czytnika nie mam i na razie nie mam grosza więc odpada. A EOS Capture mi nie rusza. Wcześniej działał, teraz zmieniłem płytę główną, mam mały problem z USB (działa jako 1.1 zamiast 2.0) i już EOS Capture nie chce się włączyć. Tak jakby brak był zgodności aplikacji z systemem Windows, próbowałem zmieniać tryby, ale nic z tego. Natomiast windowsowy zwalacz nie widzi RAW-ów :(
Dzięki za pomoc.
Natomiast windowsowy zwalacz nie widzi RAW-ów :(
Dzięki za pomoc.
A sprobuj przestawic aparat na PTP - wtedy bedzie widoczny jako dysk wymienny i na pewno bedziesz widzial Rawy :D
A sprobuj przestawic aparat na PTP - wtedy bedzie widoczny jako dysk wymienny i na pewno bedziesz widzial Rawy :D
Jestes pewien ze na pewno? Ja watpie - byly juz tu watki ze Windows XP mysli za uzytkownika i przy pomocy trybu PTP zamienia RAW na JPG by "uzytkownik mial latwiej bo ja takiego formatu jak RAW nie znam i nie bede nim truc komputera mojego uzytkownika" :? .
Jestes pewien ze na pewno? Ja watpie - byly juz tu watki ze Windows XP mysli za uzytkownika i przy pomocy trybu PTP zamienia RAW na JPG by "uzytkownik mial latwiej bo ja takiego formatu jak RAW nie znam i nie bede nim truc komputera mojego uzytkownika" :? .
Ok. Nie wiem jak robią inni. Ja robię tak i działa:
1. Podpinam aparat do kompa (tryb PTP, chociaz na NORMAL tez dziala)
2. Olewam pomysly Windy w stylu za pomoca czego mam sciagnąć foty
3. Uruchamiam Explorator Windows i ... widze wszystkie pliki łącznie z RAW :)
I Tu mała uwaga - jak zastosowałem sie do zaproponowanego przez Winde programu to RAW-a nie było na liście fot do ściągnięcia.
Co sie tyczy systemu - XP PL SP2 z łatkami późniejszymi. Utrzymany w dobrym stanie :)
Oczywiscie windows to nie Linux i tu sie zawsze coś zdarzyć może :)
A masz zainstalowany Microsoft RAW Image Thumbnailer and Viewer for Windows XP?
babatunde
19-08-2006, 09:35
O, a ja nie mam problemu z widocznoscia RAW'ow zarowno w XP Pro jak i XP Home. Oczywiscie nie sciagal mi ich z aparatu, tylko musialem wejsc w moj komputer i recznie przekopiowac. Dlatego nabyłem czytnik i po sprawie...