Zobacz pełną wersję : Canon WFT-E1
Oto tajemnica błyskawicznego przesyłu zdjęć od fotografa (np. na boisku piłkarskim) do centrum zarządzania zdjęciami i momentalnej wysyłki w świat.
http://focuscamera.com/sc/main_item.asp?id=964597715
Tempo rośnie!
Michal-Czuba
13-08-2006, 11:57
Dość drogi bajer za komfot, jakim jest brak martwienia się o miejsce na karcie ;) (wiem, że to nie dla amatorów a dla np. fotografów na boisku). Pozostaje jeszcze kwestia zasięgu ... o ile w studiu foto. pewnie fajnie to działa, to nie sądzę, żeby zapewniło zasięg na całym boisku.
ktos mi opowiadał, że zasięg spokojnie wystarczy aby przesłac pliki zza bramki do laptopa na trybunach... podejżewam, że max zasięg to jakieś 100 metrów.... zaraz poszperam, może są jakies dane na ten temat
To jest oparte na standardzie przemysłowym WiFi. Na tym samym, na którym bazuje bezprzewodowy dostęp do Internetu. Zasięg bezprzewodowy może obejmować kilkaset metrów i można wykorzystać już istniejącą sieć w niektórych miastach. Można wpiąć tą przystawkę do Internetu i zciągać zdjęcia na drugim końcu świata.
Zakk Wylde
13-08-2006, 12:53
Fajny bajer..... ale wg nie praktyczny.... zabiera przyjemnośc zmiany karty na nową ipt ;)
moment... najszybsze WiFi 802.11g komercyjne wyciaga teraz 108MBps i to jest zdaje sie rzecz nowsza niz ten transmiter. wiec zalozyc mozna, ze to osiaga 54Mbps. czyli niecale 7M/s, przy bardzo optymistycznych zalozeniach (w praktyce znacznie mniej).
chyba jednak trzeba tez poteznego bufora w body, zeby to mialo sens i nie budzilo obaw o blokowanie zdjec...
tak to działa na standardzie Lan i to nawet chyba "g" więc transfer jest wystarczający.... już teraz wiadomo skąd na przykład na wp.pl lub na onet.pl chwilę po streleniu np bramki pojawia się zdjęcie z tegoz wydarzenia... trwa to czasem mniej niż 10 minut.... świat przyspiesza
Zakk Wylde
13-08-2006, 13:09
Kurcze ale technika idzei do przodu..... A kiedys musiełi zdjęcia w ciemni szybciutko robic ;)
moment... najszybsze WiFi 802.11g komercyjne wyciaga teraz 108MBps i to jest zdaje sie rzecz nowsza niz ten transmiter. wiec zalozyc mozna, ze to osiaga 54Mbps. czyli niecale 7M/s, przy bardzo optymistycznych zalozeniach (w praktyce znacznie mniej).
Transfer zależy od odległości, przeszkód po drodze i poziomu zakłuceń. Dodatkowo katalogowy transfer to jest wartość brutto (z protokołem transmisji itp.) Netto (dane) jest znacznie mniej.
Ale to i tak szybciej niż w studio wyciągnąć kartę, podejść do czytnika i wczytać do kompa żeby zobaczyć jak wyszło.
chyba jednak trzeba tez poteznego bufora w body, zeby to mialo sens i nie budzilo obaw o blokowanie zdjec...
Bufor w body i tak jest, a za zasadniczy bufor robi karta więc nie ma problemu.
K2_verti
13-08-2006, 14:58
szczerze - żadko, kto z tego w Polsce korzysta. Po pierwsze - w trakcie robienia zdjęć (pierwsza selekcja) wiadomo co się wyśle, po drugie - po co wysyłać na dysk wszystko co się zrobi. A najczęściej robi się po 500-1200 zdjęć (1-3gb). Większość zdjęć przebiera się i wysyła się w trakcie przerw i w 10-15 minut po skończonym meczu. Nie jest tajemnicą, że wysyła się 15-30 zdjęć max. 200-300kb.
z wft-e1 korzysta się tylko na imprezach największej rangi (olimpiada, mistrzostwa, finały, itp.)
zresztą co za problem wysłać zdjęcia do macierzystej agencji w 5 minut.
przykładowo zdjęcia z pielgrzymki papieża z oświęcimia, na serwerach były już w 3 minuty po... bez takich gadzetów ;)
ze sposobu w jaki to mówisz wynika, że często musisz wysyłać zdjęcia szybko po zrobieniu... pewnie jeszcze z terenu... ale wtedy zazwyczaj używa się łącza GPRS (Edge) lub szuka Wlan... Sam niekiedy tak działam... a Wft-E1 to faktycznie urządzenie wykorzystywane przez duże agencje przy obsługiwaniu wielkich znaczących imprez...
KuchateK
13-08-2006, 16:50
Jedno trzeba im przyznac... Cena zlodziejska. Potrafia pieruny upchac wifi do kompakta za 300 dolcow a za przystawke chca 1000. Ech... Brak konkurencji powoduje takie rzeczy.
Gdzie nikon czy sony? Mogli by zrobic i po 150$ sprzedawac...
Nikon też robi takie dla siebie. :)
Ja tylko zacytuję znajomka z papu:
ja nie mam czasu na zgrywanie kart pamięci na laptopa. Od razu zapisuje na laptopie.
Stamtąd do agencji.
Czasem dzwonią w czasie pierwszej połowy, że jeszcze nie ma fajnych fot. a kolega stanął po prostu po drugiej stronie...
aligator16
11-04-2011, 15:02
Trochę odświerzę temat ;]
Konfigurował ktoś wft-e1 żeby wpółpracował z ligthtroom'em? Bo pomysły mi się kończą ;]