PDA

Zobacz pełną wersję : Soligor DG-420 Z Power Zoom do Canona 30D

kołaj
11-08-2006, 23:06
Witam!
Właśnie jestem na etapie finalizowania transakcji zakupu lampy do Canona 30D. Cały czas skłaniałem się do Canona 430 EX. To na pewno super lampa!Ma czego trzeba dla ambitnego amatora!Mogę również wziąć tańszego Soligora DG-420 Power Zoom.Zawsze to 300 zł taniej.Ale czy warto zaoszczędzić? Szukałem bliższych informacji na jej temat na CB, ale nie znalazłem. Więcej jest (znalazłem) tutaj http://www.fotocenter.pl/index.php?d=produkt&id=290
Może ktoś zechciałby podzielić się jakimiś uwagami na temat tej lampy,
porównać ją do 430 EX? Na podjęcie decyzji został mi jeden dzień, bo mogę mieć jedną bądź drugą po atrakcyjnej cenie. Później przepadło, bo czekają inni!
Pozdrawiam!

KuchateK
11-08-2006, 23:21
Hmmm.... Popatrz ile sie to laduje...
Canon 0,1 to 2 sec. Soligor 0,5 - 8 sec. Cztery razy wolniej.

Do tego mniejszy zasieg zooma, gorszy oswietlacz AF (pewnie w porywach oswietla srodkowy punkt), glowica obracana raczej dwoma przyciskami... Brak HSS... Brak mozliwosci wprowadzenia korekty z poziomu lampy...

kołaj
12-08-2006, 00:34
Super dzięki, to wystarcza!

KuchateK
12-08-2006, 03:18
To nie pisac dalej? :mrgreen:

Nie no, serio to dobra lampa.

Ale oszczednosc moze okazac sie bardzo pozorna juz przy pierwszej wycieczce do parku i checi dopalenia cieni. Albo paru fotach, gdzie mimo ze w puszce byly ustawione wszystkie punkty AF to dzieki kiepskiemu wspomaganiu z lampy ostro jest na tle na srodku. Albo gdy przy nastepnej puszce przestanie ona dzialac z Canonami...

kołaj
12-08-2006, 14:46
Witam! Pisać, pisać:p Wiedzy nigdy dość.
Super dzięki jeszcze raz!
Pozdrawiam!

pst
13-08-2006, 13:49
w kwesti lamp to na Kuchatka można liczyć :mrgreen:

ja na razie nie kupuje lampy bo nie rozumiem jak dziala :rolleyes:
a po drugie stwierdziłem że najpierw naucze sie lepiej robić zdjecia bez lampy...

a po trzecie wiekszość robie na zewnątrz :lol: