Zobacz pełną wersję : Darmowe programy do obróbki zdjęć
Witam!!
Jakie polecalibyście darmowe programy do obróbki zdjęć w komputerze??
Ja osobiście urzywam GIMP (www.gimp.org) i jestem z niego zadowolony:grin:
Tomasz Urbanowicz
11-08-2006, 17:36
* używam
no i używaj go, bo to dobry program.... jedyna wada gimpa to nędzne odszumianie, poza tym ma wszystko co trzeba. Z darmowych jest najlepszy, więc nie ma co polecać innych
KuchateK
11-08-2006, 20:51
Jeszcze tylko to 16bit i bedzie wypas ;)
no i używaj go, bo to dobry program.... jedyna wada gimpa to nędzne odszumianie, poza tym ma wszystko co trzeba. Z darmowych jest najlepszy, więc nie ma co polecać innych
Jest taka wtyczka (dodatkowy filtr): "Dcam Noise 2" - dla mnie bomba! :cool:
a znacie jakis program dla poczatkujacych urzytkowników najlepiej po polsku ?
a znacie jakis program dla poczatkujacych urzytkowników najlepiej po polsku ?
paint.net :)
http://www.getpaint.net/index.html
bubootus
16-10-2006, 10:47
Którą wybrać wersję gimpa? Na stronie którą podałeś jest ich kilka.
Którą wybrać wersję gimpa? Na stronie którą podałeś jest ich kilka.
Zawsze ostatnią, ale stabilną (stable) i pod używany system operacyjny. Chyba, że masz preferencje do jakiejś starszej.
Do tego jeszcze bedziesz potrzebował bibliotek GTK+
Austin P.
22-10-2006, 17:14
http://picasa.google.com/
likwiduje red-eye effect w try-miga :D
Do rawów adobe lightroom-korzystaj, póki beta i póki darmowe;) RawShooter przy tym, to jak paint przy PSie:p
Tomasz Golinski
22-10-2006, 18:37
Zawsze ostatnią, ale stabilną (stable) i pod używany system operacyjny. Chyba, że masz preferencje do jakiejś starszej.
Do tego jeszcze bedziesz potrzebował bibliotek GTK+
Właśnie polecam ostatnią niestabilną. Stabilna jest mocno nie na czasie.
Do rawów adobe lightroom-korzystaj, póki beta i póki darmowe;) RawShooter przy tym, to jak paint przy PSie:p dzieki - własnie sobie ściagnąłem:-P
PhotoShop :wink: przecie darmowy :wink:
mor_feusz
25-10-2006, 15:03
PhotoShop :wink: przecie darmowy :wink:
Jest to grupa popierajaca polityke legalnosci.
A tak na powaznie, to dla mnie Gimp nie dorasta PS do piet pod wzgledem intuicyjnosci obslugi
Tomasz Golinski
25-10-2006, 15:22
I dobrze. Obsługa ma być nie intuicyjna, a przemyślana :P
Pojdzmy wiec na kompromis: GIMPshop :)
Gimp niestety nie dorasta nie tylko względem intuicyjności (tu idzie przywyknąć, skoć skróty ma bardziej skomplikowane - do często używanych elementów zawsze jest z jakimś sziftem czy kontrolem (-: ) ale i funkcjonalności.
Im bardziej poznaję fotoszopa tym bardziej to staje się wyraźne. Fotoszop jest robiony przez programistów i grafików. Gimp - tylko przez programistów.
Jeszcze tylko to 16bit i bedzie wypas ;)
16 bitów, zarządzanie barwą, edycja w cmyk i w lab, patch, kadrowanie z palca (choć tu i PS nieco brakuje)... trochę się tego znajdzie.
Napisał KuchateK
Jeszcze tylko to 16bit i bedzie wypas
proszę: CinePaint Film Gimp. Ma 16bit, ale o różnice pomiędzy Gimp'em a wersją "kinową" mnie nie pytajcie...
Tomasz Golinski
25-10-2006, 21:55
16 bitów, zarządzanie barwą, edycja w cmyk i w lab, patch, kadrowanie z palca (choć tu i PS nieco brakuje)... trochę się tego znajdzie.Zarządzanie barwą jest. Co to patch? Kadrowanie z palca? Czyli jakie? Po współrzędnych jest.
proszę: CinePaint Film Gimp. Ma 16bit, ale o różnice pomiędzy Gimp'em a wersją "kinową" mnie nie pytajcie...
100 lat za Gimpem... Tylko 16 bitami się wyróżnia.
Zarządzanie barwą jest. Co to patch? Kadrowanie z palca? Czyli jakie? Po współrzędnych jest.
Zarządzanie barwą to jakaś nakładka na dodatek do plugina.
patch, healing brush - na prawdę rewelacyjne narzędzia w PS. Taki clone-stamp, ale zamiast całości kopiuje teksturę zachowując oświetlenie i cienie.
kadrowanie z palca - no żeby wpisać ile na ile px albo cm, raz, nie za każdym razem. .. no, tu w sumie racja, gimp nawet ma jakby nienajgorzej, ale więcej klikania.
I cmyk i lab! Tego nie ma i chyba nie zamierza mieć, bo ,,po co''
Tomasz Golinski
26-10-2006, 00:09
Zarządzanie barwą to jakaś nakładka na dodatek do plugina.Ale działa :D
patch, healing brush - na prawdę rewelacyjne narzędzia w PS. Taki clone-stamp, ale zamiast całości kopiuje teksturę zachowując oświetlenie i cienie.Przecież jest. Zwie się "Healing tool" i ma ikonkę z plastrem.
kadrowanie z palca - no żeby wpisać ile na ile px albo cm, raz, nie za każdym razem. .. no, tu w sumie racja, gimp nawet ma jakby nienajgorzej, ale więcej klikania.Znaczy, żeby zapamiętywał? No chyba między zdjęciami pamięta. Przynajmniej aspect ratio pamięta. Brak mi raczej opcji do zaznaczenia: "Keep oryginal aspect ratio". Jest za to jakiś głupi i redundantny "Square".
I cmyk i lab! Tego nie ma i chyba nie zamierza mieć, bo ,,po co''
Ma zamiar chyba. Jak już będzie GEGL i 16bit i nowy nikon ;)
Bardzo mnie cieszy, to co piszesz, chyba sobie wkrótce sprawdzę.
Ostatnio używam debiliana, bo jak kupiłem jakiś czas temu komputra z amd64 to było jedyne od razu gotowe na te 64 bity i jakoś za bardzo w te pakiety wsiąkłem (choć nadal mnie to wkurza). Ale po prostu nie chce mi się co jakiś czas ściągać nowego tar.gz ze źródełkami, a tu mam tylko 2.2.
To faktycznie, ściągam, giececnę i sprawdzę (-:
Tomasz Golinski
26-10-2006, 00:30
Polecam gentoo. Na amd64 działa mi ok (prawie wszystko, ale do niedziałających rzeczy są pakiety binarne 32-bitowe).
[OT]
Nie, niee... za stary jestem, żeby zmieniać dystrybucję. To nie format & reinstall jak w windołsach.
Wcześniej miałem (na trzech kolejnych procesorach, dysków nie zliczę) raz zainstalowany system i tylko go aktualizowałem i przenosiłem. To był startowo rh 3.ileś, jeszcze z kernelem 1.2, na 30 dyskietkach. Potem precz z rpmami i innymi paczkowniami, tylko źródło.tar.gz i gcc i jakoś się kręciło. Aż przyszły @^%$$#%$ (czyt: na co komu potrzebne) 64 bity i mi się zachaiło instalować wszystko od nowa.
Austin P.
26-10-2006, 07:09
http://www.photo-freeware.net/
przyda sie:D
Przy okazji AI
Luminar AI na stacjonarne kompy jest obecnie dostępny do pobrania za darmo https://www.fotopolis.pl/newsy-sprzetowe/programy-graficzne-i-upgrade-sprzetu/36445-luminar-ai-dostepny-do-pobrania-za-darmo
Nie wiadomo jak długo potrwa promocja. Liczba darmowych kopii jest ograniczona
Edytor zdjęć napędzany przez AI
Niesamowite efekty - łatwiej i szybciej dzięki LuminarAI https://skylum.com/pl/luminar-ai?clickid=WWSX6oRSKz11W3B1%3AOROjwPeUkAzrfTFBwBi1 40&irpid=1331120&utm_content=TEXT_LINK&utm_source=WizCase&utm_campaign=mediapartner_cpa&utm_medium=cpa&aclid=&platform=IR&utm_term=Luminar%20AI
Jak pobrać Luminar AI bez opłat?
Taką możliwość mamy aktualnie w ramach świątecznych promocji niemieckiego wydania magazynu komputerowego CHIP. Aby otrzymać program Luminar AI całkowicie za darmo, wystarczy jedynie podać adres e-mail na stronie. Nie trzeba nawet akceptować zgód marketingowych. Po przesłaniu formularza, aktualny kod produktu i link do instalki programu dostaniemy drogą mailową.
Przy okazji AI
Luminar AI na stacjonarne kompy jest obecnie dostępny do pobrania za darmo https://www.fotopolis.pl/newsy-sprzetowe/programy-graficzne-i-upgrade-sprzetu/36445-luminar-ai-dostepny-do-pobrania-za-darmo
Nie wiadomo jak długo potrwa promocja. Liczba darmowych kopii jest ograniczona
Edytor zdjęć napędzany przez AI
Niesamowite efekty - łatwiej i szybciej dzięki LuminarAI https://skylum.com/pl/luminar-ai?clickid=WWSX6oRSKz11W3B1%3AOROjwPeUkAzrfTFBwBi1 40&irpid=1331120&utm_content=TEXT_LINK&utm_source=WizCase&utm_campaign=mediapartner_cpa&utm_medium=cpa&aclid=&platform=IR&utm_term=Luminar%20AI
Taką możliwość mamy aktualnie w ramach świątecznych promocji niemieckiego wydania magazynu komputerowego CHIP. Aby otrzymać program Luminar AI całkowicie za darmo, wystarczy jedynie podać adres e-mail na stronie. Nie trzeba nawet akceptować zgód marketingowych. Po przesłaniu formularza, aktualny kod produktu i link do instalki programu dostaniemy drogą mailową.
Taaa.. Ściągłem, ale jeszcze muszę sobie kupić Win 10 lub 11, bo na 8.1 nie działa, a nie wiem, które inne aplikacje mi padną na nowym systemie, więc tego...
Taaa.. Ściągłem, ale jeszcze muszę sobie kupić Win 10 lub 11, bo na 8.1 nie działa, a nie wiem, które inne aplikacje mi padną na nowym systemie, więc tego...
Win 8.1 aktualizuje się do win 10 za darmo.
Win 8.1 aktualizuje się do win 10 za darmo.
No nie bardzo. Na stronie Makroszajsu jest insze info. To Win 10 się aktualizuje do 11 za friko.
Niestety Lumina AI crash-uje mi system :(
Wymagania sprzętowe spełniam z dużym zapasem.
Jakieś pomysły?
Niestety Lumina AI crash-uje mi system :(
Wymagania sprzętowe spełniam z dużym zapasem.
Jakieś pomysły?
U mnie chodzi więc to nie kwestia darmowej wersji.
Mi działa, ale miałem podobnie z grami i z lightroomem jak miałem katalogi i gry na starym dysku hdd i też jakoś starego kompa to nie mam chyba
Kilka funkcji działa nawet na lisie z zakładki portrait:lol::lol::lol:
9880
Poczytałem trochę w sieci. Próbowałem zmiany nazywa katalogu, zainstalowałem na nowo, nie ma znaczenia czy foty biorę z SSD czy HDD. Zaktualizowałem sterowniki karty graficznej. Obrabiam, obrabiam i nagle restart systemu (Windows 11). Sprawdzałem nawet czy nie ma jakiegoś dziwnego obciążenia procka i nie ma. Zasilacz mam z dużym zapasem mocy. Nie mam pomysłu.
Poczytałem trochę w sieci. Próbowałem zmiany nazywa katalogu, zainstalowałem na nowo, nie ma znaczenia czy foty biorę z SSD czy HDD. Zaktualizowałem sterowniki karty graficznej. Obrabiam, obrabiam i nagle restart systemu (Windows 11). Sprawdzałem nawet czy nie ma jakiegoś dziwnego obciążenia procka i nie ma. Zasilacz mam z dużym zapasem mocy. Nie mam pomysłu.
Mam jeden pomysł: Panel sterowania > Programy > Odinstaluj program :mrgreen:
Już przerobiony.
Wyczytam w sieci, że po aktualizacji Win 11 22H2 program niektórym użytkownikom zaczął sprawiać problemy.
Chciałem też uruchomić w trybie zgodności, ale też się nie da.
Już przerobiony.
Wyczytam w sieci, że po aktualizacji Win 11 22H2 program niektórym użytkownikom zaczął sprawiać problemy.
Chciałem też uruchomić w trybie zgodności, ale też się nie da.Sprawdz co crashuje w event viewer.
Co do restartów to warto wymienić baterię płyty głównej. Mi to załatwiło sprawę.
--- Kolejny post ---
No nie bardzo. Na stronie Makroszajsu jest insze info. To Win 10 się aktualizuje do 11 za friko.
8.1 mam legal kupiony na płycie i kiedy wyszła w10 zaktualizowałem na próbę ale mi nie pasowało więc wróciłem do 8.1 i opędzałem się od aktualizacji jak tylko mogłem do końca tej nachalnej promocji. Teraz jak ściągnołem W10 okazało się że jestem zarejestrowany i numer z w 8.1 uruchamia w10 bez problemu.
Sprawdz co crashuje w event viewer.
właśnie za bardzo nic nie mogę znaleźć...
Co do restartów to warto wymienić baterię płyty głównej. Mi to załatwiło sprawę.
ale co może mieć bateria BIOS-u do tego, skoro problem jest tylko i włącznie z Luminar AI?
właśnie za bardzo nic nie mogę znaleźć...
ale co może mieć bateria BIOS-u do tego, skoro problem jest tylko i włącznie z Luminar AI?
Nie pamiętam, ale miałem to samo z DPP, mignoł jakiś komunikat i restart bez zapisania pracy. Doszło już nawet do tego że problem był z odpalaniem kompa. A po odpaleniu problem z uruchomieniem DPP bo czegoś tam nie zpisało. Jak możesz to zmierz miernikiem baterię ja wprost nie poznałem maszyny po wymianie, wszystkie durne problemy znikły.
--- Kolejny post ---
No i oczywiście aktualizacja Biosu jeśli to
bateria padła
Zainstalowałem ponownie, ale tym razem ze "sklepu" Microsoftu i póki co mnie nie wywaliło :roll:
--- Kolejny post ---
8.1 mam legal kupiony na płycie i kiedy wyszła w10 zaktualizowałem na próbę ale mi nie pasowało więc wróciłem do 8.1 i opędzałem się od aktualizacji jak tylko mogłem do końca tej nachalnej promocji. Teraz jak ściągnołem W10 okazało się że jestem zarejestrowany i numer z w 8.1 uruchamia w10 bez problemu.
Skoro się zarejestrowałeś już raz na Win 10 w czasie promocji, to Ci działa, a teraz takiej promocji nie ma.
Skoro się zarejestrowałeś już raz na Win 10 w czasie promocji, to Ci działa, a teraz takiej promocji nie ma.Darmowa aktualizacja z 8 do 10 dalej jest możliwe bez żadnego problemu (Media Creating Tool).
Cały wieczór się bawiłem i zero problemów. Tak więc deinstalacja, wyczyszczenie dysku z pozostałości i instalacja ze "sklepu" MS pomogły.
Makroszajs kończy wsparcie dla windy 8.1 i nie, nie proponuje mi apgrejdu systemu do windy 10, ale od razu proponuje kupno nowego komputera z windą 11 :mrgreen:
Już nie mogę się doczekać, aż stracę możliwość bez nowego kompa nawet zaglądnąć na to forum, a wy mi tu o jakichś Illuminarach:mrgreen:
Przed tym nie uciekniesz, sam pamietam jak na lapie toshiby satelite pro mialem Viste. Ładna była bestia, lap i OS's niestety nie wszytkim to płynnie działało.
Dzięki za info, ściągnąłem, na razie z microsoft store 7-dniowy trial, ale kod też dostałem, ciekawe czy zadziała.
Pytanie czy warto?
ZTCW Luminar przypomina Portrait Professional (PP) sprzed ładnych kilkunastu (?) lat - oo, on jeszcze żyje - PortraitPro: https://www.anthropics.com/portraitpro/
Hehe, PP robi dokładnie to samo co sam kiedyś robił, tylko teraz te funkcje nazywają się AI. :lol:
Anyway, kiedyś kilka razy z tego skorzystałem, i nic więcej.