PDA

Zobacz pełną wersję : Darmowe programy do obróbki zdjęć

sali128
11-08-2006, 17:17
Witam!!

Jakie polecalibyście darmowe programy do obróbki zdjęć w komputerze??
Ja osobiście urzywam GIMP (www.gimp.org) i jestem z niego zadowolony:grin:

Tomasz Urbanowicz
11-08-2006, 17:36
* używam

lewAp7
11-08-2006, 20:12
no i używaj go, bo to dobry program.... jedyna wada gimpa to nędzne odszumianie, poza tym ma wszystko co trzeba. Z darmowych jest najlepszy, więc nie ma co polecać innych

KuchateK
11-08-2006, 20:51
Jeszcze tylko to 16bit i bedzie wypas ;)

Toffic
11-08-2006, 21:46
no i używaj go, bo to dobry program.... jedyna wada gimpa to nędzne odszumianie, poza tym ma wszystko co trzeba. Z darmowych jest najlepszy, więc nie ma co polecać innych

Jest taka wtyczka (dodatkowy filtr): "Dcam Noise 2" - dla mnie bomba! :cool:

ciri
09-10-2006, 19:30
a znacie jakis program dla poczatkujacych urzytkowników najlepiej po polsku ?

joshua
09-10-2006, 20:26
też GIMP

skrzat
09-10-2006, 22:09
a znacie jakis program dla poczatkujacych urzytkowników najlepiej po polsku ?

paint.net :)
http://www.getpaint.net/index.html

bubootus
16-10-2006, 10:47
Którą wybrać wersję gimpa? Na stronie którą podałeś jest ich kilka.

azael
16-10-2006, 17:15
Którą wybrać wersję gimpa? Na stronie którą podałeś jest ich kilka.

Zawsze ostatnią, ale stabilną (stable) i pod używany system operacyjny. Chyba, że masz preferencje do jakiejś starszej.
Do tego jeszcze bedziesz potrzebował bibliotek GTK+

Austin P.
22-10-2006, 17:14
http://picasa.google.com/

likwiduje red-eye effect w try-miga :D

mungo
22-10-2006, 17:19
Do rawów adobe lightroom-korzystaj, póki beta i póki darmowe;) RawShooter przy tym, to jak paint przy PSie:p

Tomasz Golinski
22-10-2006, 18:37
Zawsze ostatnią, ale stabilną (stable) i pod używany system operacyjny. Chyba, że masz preferencje do jakiejś starszej.
Do tego jeszcze bedziesz potrzebował bibliotek GTK+

Właśnie polecam ostatnią niestabilną. Stabilna jest mocno nie na czasie.

marekb
25-10-2006, 10:36
Do rawów adobe lightroom-korzystaj, póki beta i póki darmowe;) RawShooter przy tym, to jak paint przy PSie:p dzieki - własnie sobie ściagnąłem:-P

CamelXP
25-10-2006, 11:02
PhotoShop :wink: przecie darmowy :wink:

mor_feusz
25-10-2006, 15:03
PhotoShop :wink: przecie darmowy :wink:

Jest to grupa popierajaca polityke legalnosci.

CamelXP
25-10-2006, 15:21
A tak na powaznie, to dla mnie Gimp nie dorasta PS do piet pod wzgledem intuicyjnosci obslugi

Tomasz Golinski
25-10-2006, 15:22
I dobrze. Obsługa ma być nie intuicyjna, a przemyślana :P

CamelXP
25-10-2006, 15:44
Pojdzmy wiec na kompromis: GIMPshop :)

minek
25-10-2006, 19:48
Gimp niestety nie dorasta nie tylko względem intuicyjności (tu idzie przywyknąć, skoć skróty ma bardziej skomplikowane - do często używanych elementów zawsze jest z jakimś sziftem czy kontrolem (-: ) ale i funkcjonalności.
Im bardziej poznaję fotoszopa tym bardziej to staje się wyraźne. Fotoszop jest robiony przez programistów i grafików. Gimp - tylko przez programistów.

Jeszcze tylko to 16bit i bedzie wypas ;)
16 bitów, zarządzanie barwą, edycja w cmyk i w lab, patch, kadrowanie z palca (choć tu i PS nieco brakuje)... trochę się tego znajdzie.

k.y.h
25-10-2006, 20:01
Napisał KuchateK
Jeszcze tylko to 16bit i bedzie wypas

proszę: CinePaint Film Gimp. Ma 16bit, ale o różnice pomiędzy Gimp'em a wersją "kinową" mnie nie pytajcie...

Tomasz Golinski
25-10-2006, 21:55
16 bitów, zarządzanie barwą, edycja w cmyk i w lab, patch, kadrowanie z palca (choć tu i PS nieco brakuje)... trochę się tego znajdzie.Zarządzanie barwą jest. Co to patch? Kadrowanie z palca? Czyli jakie? Po współrzędnych jest.

proszę: CinePaint Film Gimp. Ma 16bit, ale o różnice pomiędzy Gimp'em a wersją "kinową" mnie nie pytajcie...
100 lat za Gimpem... Tylko 16 bitami się wyróżnia.

minek
26-10-2006, 00:04
Zarządzanie barwą jest. Co to patch? Kadrowanie z palca? Czyli jakie? Po współrzędnych jest.

Zarządzanie barwą to jakaś nakładka na dodatek do plugina.
patch, healing brush - na prawdę rewelacyjne narzędzia w PS. Taki clone-stamp, ale zamiast całości kopiuje teksturę zachowując oświetlenie i cienie.
kadrowanie z palca - no żeby wpisać ile na ile px albo cm, raz, nie za każdym razem. .. no, tu w sumie racja, gimp nawet ma jakby nienajgorzej, ale więcej klikania.
I cmyk i lab! Tego nie ma i chyba nie zamierza mieć, bo ,,po co''

Tomasz Golinski
26-10-2006, 00:09
Zarządzanie barwą to jakaś nakładka na dodatek do plugina.Ale działa :D

patch, healing brush - na prawdę rewelacyjne narzędzia w PS. Taki clone-stamp, ale zamiast całości kopiuje teksturę zachowując oświetlenie i cienie.Przecież jest. Zwie się "Healing tool" i ma ikonkę z plastrem.

kadrowanie z palca - no żeby wpisać ile na ile px albo cm, raz, nie za każdym razem. .. no, tu w sumie racja, gimp nawet ma jakby nienajgorzej, ale więcej klikania.Znaczy, żeby zapamiętywał? No chyba między zdjęciami pamięta. Przynajmniej aspect ratio pamięta. Brak mi raczej opcji do zaznaczenia: "Keep oryginal aspect ratio". Jest za to jakiś głupi i redundantny "Square".

I cmyk i lab! Tego nie ma i chyba nie zamierza mieć, bo ,,po co''
Ma zamiar chyba. Jak już będzie GEGL i 16bit i nowy nikon ;)

minek
26-10-2006, 00:22
Bardzo mnie cieszy, to co piszesz, chyba sobie wkrótce sprawdzę.
Ostatnio używam debiliana, bo jak kupiłem jakiś czas temu komputra z amd64 to było jedyne od razu gotowe na te 64 bity i jakoś za bardzo w te pakiety wsiąkłem (choć nadal mnie to wkurza). Ale po prostu nie chce mi się co jakiś czas ściągać nowego tar.gz ze źródełkami, a tu mam tylko 2.2.
To faktycznie, ściągam, giececnę i sprawdzę (-:

Tomasz Golinski
26-10-2006, 00:30
Polecam gentoo. Na amd64 działa mi ok (prawie wszystko, ale do niedziałających rzeczy są pakiety binarne 32-bitowe).

minek
26-10-2006, 00:38
[OT]
Nie, niee... za stary jestem, żeby zmieniać dystrybucję. To nie format & reinstall jak w windołsach.
Wcześniej miałem (na trzech kolejnych procesorach, dysków nie zliczę) raz zainstalowany system i tylko go aktualizowałem i przenosiłem. To był startowo rh 3.ileś, jeszcze z kernelem 1.2, na 30 dyskietkach. Potem precz z rpmami i innymi paczkowniami, tylko źródło.tar.gz i gcc i jakoś się kręciło. Aż przyszły @^%$$#%$ (czyt: na co komu potrzebne) 64 bity i mi się zachaiło instalować wszystko od nowa.

Austin P.
26-10-2006, 07:09
http://www.photo-freeware.net/

przyda sie:D

candar
02-01-2023, 17:14
Przy okazji AI

Luminar AI na stacjonarne kompy jest obecnie dostępny do pobrania za darmo https://www.fotopolis.pl/newsy-sprzetowe/programy-graficzne-i-upgrade-sprzetu/36445-luminar-ai-dostepny-do-pobrania-za-darmo
Nie wiadomo jak długo potrwa promocja. Liczba darmowych kopii jest ograniczona

Edytor zdjęć napędzany przez AI
Niesamowite efekty - łatwiej i szybciej dzięki LuminarAI https://skylum.com/pl/luminar-ai?clickid=WWSX6oRSKz11W3B1%3AOROjwPeUkAzrfTFBwBi1 40&irpid=1331120&utm_content=TEXT_LINK&utm_source=WizCase&utm_campaign=mediapartner_cpa&utm_medium=cpa&aclid=&platform=IR&utm_term=Luminar%20AI

Jak pobrać Luminar AI bez opłat?
Taką możliwość mamy aktualnie w ramach świątecznych promocji niemieckiego wydania magazynu komputerowego CHIP. Aby otrzymać program Luminar AI całkowicie za darmo, wystarczy jedynie podać adres e-mail na stronie. Nie trzeba nawet akceptować zgód marketingowych. Po przesłaniu formularza, aktualny kod produktu i link do instalki programu dostaniemy drogą mailową.

atsf
03-01-2023, 13:54
Przy okazji AI

Luminar AI na stacjonarne kompy jest obecnie dostępny do pobrania za darmo https://www.fotopolis.pl/newsy-sprzetowe/programy-graficzne-i-upgrade-sprzetu/36445-luminar-ai-dostepny-do-pobrania-za-darmo
Nie wiadomo jak długo potrwa promocja. Liczba darmowych kopii jest ograniczona

Edytor zdjęć napędzany przez AI
Niesamowite efekty - łatwiej i szybciej dzięki LuminarAI https://skylum.com/pl/luminar-ai?clickid=WWSX6oRSKz11W3B1%3AOROjwPeUkAzrfTFBwBi1 40&irpid=1331120&utm_content=TEXT_LINK&utm_source=WizCase&utm_campaign=mediapartner_cpa&utm_medium=cpa&aclid=&platform=IR&utm_term=Luminar%20AI

Taką możliwość mamy aktualnie w ramach świątecznych promocji niemieckiego wydania magazynu komputerowego CHIP. Aby otrzymać program Luminar AI całkowicie za darmo, wystarczy jedynie podać adres e-mail na stronie. Nie trzeba nawet akceptować zgód marketingowych. Po przesłaniu formularza, aktualny kod produktu i link do instalki programu dostaniemy drogą mailową.

Taaa.. Ściągłem, ale jeszcze muszę sobie kupić Win 10 lub 11, bo na 8.1 nie działa, a nie wiem, które inne aplikacje mi padną na nowym systemie, więc tego...

Nozanu
03-01-2023, 22:18
Taaa.. Ściągłem, ale jeszcze muszę sobie kupić Win 10 lub 11, bo na 8.1 nie działa, a nie wiem, które inne aplikacje mi padną na nowym systemie, więc tego...

Win 8.1 aktualizuje się do win 10 za darmo.

atsf
03-01-2023, 22:43
Win 8.1 aktualizuje się do win 10 za darmo.

No nie bardzo. Na stronie Makroszajsu jest insze info. To Win 10 się aktualizuje do 11 za friko.

Bangi
03-01-2023, 23:09
Niestety Lumina AI crash-uje mi system :(
Wymagania sprzętowe spełniam z dużym zapasem.
Jakieś pomysły?

marfot
03-01-2023, 23:20
Niestety Lumina AI crash-uje mi system :(
Wymagania sprzętowe spełniam z dużym zapasem.
Jakieś pomysły?

U mnie chodzi więc to nie kwestia darmowej wersji.

Camilo
03-01-2023, 23:48
Mi działa, ale miałem podobnie z grami i z lightroomem jak miałem katalogi i gry na starym dysku hdd i też jakoś starego kompa to nie mam chyba

Kilka funkcji działa nawet na lisie z zakładki portrait:lol::lol::lol:
9880

Bangi
04-01-2023, 00:08
Poczytałem trochę w sieci. Próbowałem zmiany nazywa katalogu, zainstalowałem na nowo, nie ma znaczenia czy foty biorę z SSD czy HDD. Zaktualizowałem sterowniki karty graficznej. Obrabiam, obrabiam i nagle restart systemu (Windows 11). Sprawdzałem nawet czy nie ma jakiegoś dziwnego obciążenia procka i nie ma. Zasilacz mam z dużym zapasem mocy. Nie mam pomysłu.

atsf
04-01-2023, 01:12
Poczytałem trochę w sieci. Próbowałem zmiany nazywa katalogu, zainstalowałem na nowo, nie ma znaczenia czy foty biorę z SSD czy HDD. Zaktualizowałem sterowniki karty graficznej. Obrabiam, obrabiam i nagle restart systemu (Windows 11). Sprawdzałem nawet czy nie ma jakiegoś dziwnego obciążenia procka i nie ma. Zasilacz mam z dużym zapasem mocy. Nie mam pomysłu.

Mam jeden pomysł: Panel sterowania > Programy > Odinstaluj program :mrgreen:

Bangi
04-01-2023, 09:00
Już przerobiony.
Wyczytam w sieci, że po aktualizacji Win 11 22H2 program niektórym użytkownikom zaczął sprawiać problemy.
Chciałem też uruchomić w trybie zgodności, ale też się nie da.

zdebik
04-01-2023, 09:52
Już przerobiony.
Wyczytam w sieci, że po aktualizacji Win 11 22H2 program niektórym użytkownikom zaczął sprawiać problemy.
Chciałem też uruchomić w trybie zgodności, ale też się nie da.Sprawdz co crashuje w event viewer.

Nozanu
04-01-2023, 20:19

Co do restartów to warto wymienić baterię płyty głównej. Mi to załatwiło sprawę.

--- Kolejny post ---

No nie bardzo. Na stronie Makroszajsu jest insze info. To Win 10 się aktualizuje do 11 za friko.

8.1 mam legal kupiony na płycie i kiedy wyszła w10 zaktualizowałem na próbę ale mi nie pasowało więc wróciłem do 8.1 i opędzałem się od aktualizacji jak tylko mogłem do końca tej nachalnej promocji. Teraz jak ściągnołem W10 okazało się że jestem zarejestrowany i numer z w 8.1 uruchamia w10 bez problemu.

Bangi
04-01-2023, 20:45
Sprawdz co crashuje w event viewer.

właśnie za bardzo nic nie mogę znaleźć...

Co do restartów to warto wymienić baterię płyty głównej. Mi to załatwiło sprawę.

ale co może mieć bateria BIOS-u do tego, skoro problem jest tylko i włącznie z Luminar AI?

Nozanu
04-01-2023, 21:19
właśnie za bardzo nic nie mogę znaleźć...

ale co może mieć bateria BIOS-u do tego, skoro problem jest tylko i włącznie z Luminar AI?

Nie pamiętam, ale miałem to samo z DPP, mignoł jakiś komunikat i restart bez zapisania pracy. Doszło już nawet do tego że problem był z odpalaniem kompa. A po odpaleniu problem z uruchomieniem DPP bo czegoś tam nie zpisało. Jak możesz to zmierz miernikiem baterię ja wprost nie poznałem maszyny po wymianie, wszystkie durne problemy znikły.

--- Kolejny post ---

No i oczywiście aktualizacja Biosu jeśli to
bateria padła

Bangi
04-01-2023, 21:28
Zainstalowałem ponownie, ale tym razem ze "sklepu" Microsoftu i póki co mnie nie wywaliło :roll:

atsf
04-01-2023, 22:16

--- Kolejny post ---

8.1 mam legal kupiony na płycie i kiedy wyszła w10 zaktualizowałem na próbę ale mi nie pasowało więc wróciłem do 8.1 i opędzałem się od aktualizacji jak tylko mogłem do końca tej nachalnej promocji. Teraz jak ściągnołem W10 okazało się że jestem zarejestrowany i numer z w 8.1 uruchamia w10 bez problemu.

Skoro się zarejestrowałeś już raz na Win 10 w czasie promocji, to Ci działa, a teraz takiej promocji nie ma.

kmeg
05-01-2023, 00:38
Skoro się zarejestrowałeś już raz na Win 10 w czasie promocji, to Ci działa, a teraz takiej promocji nie ma.Darmowa aktualizacja z 8 do 10 dalej jest możliwe bez żadnego problemu (Media Creating Tool).

Bangi
05-01-2023, 00:54
Cały wieczór się bawiłem i zero problemów. Tak więc deinstalacja, wyczyszczenie dysku z pozostałości i instalacja ze "sklepu" MS pomogły.

atsf
07-01-2023, 20:21
Makroszajs kończy wsparcie dla windy 8.1 i nie, nie proponuje mi apgrejdu systemu do windy 10, ale od razu proponuje kupno nowego komputera z windą 11 :mrgreen:
Już nie mogę się doczekać, aż stracę możliwość bez nowego kompa nawet zaglądnąć na to forum, a wy mi tu o jakichś Illuminarach:mrgreen:

zdebik
07-01-2023, 21:23
Przed tym nie uciekniesz, sam pamietam jak na lapie toshiby satelite pro mialem Viste. Ładna była bestia, lap i OS's niestety nie wszytkim to płynnie działało.

mxw
11-01-2023, 04:49
Dzięki za info, ściągnąłem, na razie z microsoft store 7-dniowy trial, ale kod też dostałem, ciekawe czy zadziała.

Pytanie czy warto?

ZTCW Luminar przypomina Portrait Professional (PP) sprzed ładnych kilkunastu (?) lat - oo, on jeszcze żyje - PortraitPro: https://www.anthropics.com/portraitpro/
Hehe, PP robi dokładnie to samo co sam kiedyś robił, tylko teraz te funkcje nazywają się AI. :lol:
Anyway, kiedyś kilka razy z tego skorzystałem, i nic więcej.