Zobacz pełną wersję : Aparat i...co jeszcze??
Witam!!
Kupuje niedłgo Eos 350D,ale sam aparat z kit'em to nie wszystko.Dokupuje jeszcze karte pamięci 2gb CHEETAH.Ale to chyba nie wszystko,tak więc powiedzcie co jeszcze będzie mi potrzebne.
Ps-piszcie oprócz torby,aparatu i karty pamięci:mrgreen: czy warto jest kupić filter Uv i osłone przeciwsłoneczną (tulipana)??
czytnik, czytnik i jeszcze raz czytnik! ;-)
swiderski
11-08-2006, 17:21
Osłona tulipan to raczej "średni" pomysł do kita. Przy ostrzeniu obiektyw obraca przednią soczewką i tulipan będzie powodował niechciane efekty (może winietować). Do kita dedykowaną osłoną jest EW-60C, ale kosztuje 1/2 ceny obiktywu :)
Dobrze,czytnik już posiadam.W takim razie zrezygnuje z "tulipana",a co z jakimś tanim filtrem Uv??
I co jeszcze musze kupić??
a co z jakimś tanim filtrem Uv??
Jeśli już UV to nie tani, a jeśli już nie tani to do KITa nie ma sensu ;-)
A co takiego się stanie,zawsze to jakaś ochrona??
Riccardo
11-08-2006, 17:36
Komputer ;)
Kup sobie zamiennik orginalnej baterii na allegro, zeby miec pradu pod dostatkiem w razie czego i idz robic foty. Nie przejmuj sie, masz wszystko co potrzebne :)
A co takiego się stanie,zawsze to jakaś ochrona??
ale co chcesz chronić? denko za 100 zł filtrem za 120zł?
Hmm...no racja,ale zawsze.Ale taki filtr nic nie poleprzy??
Hmm...no racja,ale zawsze.Ale taki filtr nic nie poleprzy??
zamiast UV zainwestuj w CPL.
swiderski
11-08-2006, 17:40
Tylko przypadkiem nie powielaj mojego błędu i nie kupuj filtrów Selco! Nie nadaje się to to do niczego (zaczynają pojawiać się jakieś flary, zanika ostrość)
Komputer ;)
Kup sobie zamiennik orginalnej baterii na allegro, zeby miec pradu pod dostatkiem w razie czego i idz robic foty. Nie przejmuj sie, masz wszystko co potrzebne :)
Święte słowa. Nie zaczynaj od zawalenia się sprzętem. Wyjdź w plener i zacznij focić. Zobacz, czego Ci brakuje. Fotografia to nie zbieractwo sprzętu, lecz całkiem coś innego.
PS a tak przy okazji: gratuluje dobrego wyboru lustrzanki i przykro mi z powodu dalszych kosztów ... ;)
http://www.allegro.pl/item119542981_rewolucja_cenowa_cpl_55_mm_mora_syst em_bank_cz.html
To jest też Cpl:p w cenie Uv
ale co chcesz chronić? denko za 100 zł filtrem za 120zł?
...a kto bogatemu zabroni.. ja na denko za 100 zł (jak piszesz) nakręciłem polara Hoya za 190 i już... tak mam i tyle w tym temacie.
http://www.allegro.pl/item119542981_rewolucja_cenowa_cpl_55_mm_mora_syst em_bank_cz.html
To jest też Cpl:p w cenie UvPoczytaj trochę forum zanim coś takiego kupisz. Zostanie Ci kilka złociszy w kieszeni zamiast nie nadających się do niczego szkiełek. Poza tym kil ma średnicę filtra 58 a nie 55mm.
...a kto bogatemu zabroni.. ja na denko za 100 zł (jak piszesz) nakręciłem polara Hoya za 190 i już... tak mam i tyle w tym temacie.
No ale jak polara, to chyba nie do ochrony obiektywu tylko w innym celu.
A ta karta wystarczy mi Cheetah 2gb 80x (lubie robić zdjęcie sportowe,seryjne)?? Czy lepiej kupić szybszą karte??:?:
A ta karta wystarczy mi Cheetah 2gb 80x (lubie robić zdjęcie sportowe,seryjne)?? Czy lepiej kupić szybszą karte??:?:
będziesz robił w RAW czy JPEG?
...a kto bogatemu zabroni.. ja na denko za 100 zł (jak piszesz) nakręciłem polara Hoya za 190 i już... tak mam i tyle w tym temacie. wyczuwam niuansa między filtrem cpl za 190 zł nakręconym na szkło za sto kilka złotych w celu poprawienia efektu foty a filtrem uv za 120 zł w celu ochrony tego szkła - tak mam i tyle w tym temacie ;)
Tak z tego wszystkiego zrozumiałem:
-dokupic akumulator dodatkowy,a filtrów mam nie kupować...
A co do karty...bede robił seryjne w głównie w jpeg,ale w raw'ie też sie zdarzy... wiec moge wziąść tego cheetah x80 2gb czy lepiej zainwestować w coś innego??
Zaraz po 350 z kitem w komplecie zakupiłem gripa bo jakoś zawsze mi enrgii brakowało przy foceniu. Jak grip to do standardowej jednej baterii z zestawu dokupiłem 3 kolejne ale już nie canona tylko PNB-2LH Japan cells 1500 mAh.
Z G5 miałem sandiska 512 ale teraz dokupiłem 1 GB bo całkiem inaczej się robi fotki jak wiesz że nie ogranicza cię karta. (512 zamienie na 1 a może na 2 GB).
Kup jakikolwiek UV (Hoya) na początek, na początku nawet KIT-a szkoda :-) A potem myśl.... :-)
El_Chueco
12-08-2006, 21:06
Ja kupujac Canona 350 kupilem odrazu gripa i dodatkowy akku (no tak po zabawie kilka razy z lampa i zrobieniu moze z 350 do 400 zdjec mam jedna kreske). Tak wiec dokupic trzy akku i grip (dlatego ze oprocz magazynka na akku dostaje sie tez magazynek na baterie).
FOTOGRAF
12-08-2006, 21:15
a kiedy kupowalem aparat to odrazu kupilem karte 1gb i torbe, i to na tyle. nastepnego dnia wybralem sie w plener i zobaczylem tak na oko czego mi brakuje, barkowalo mi czegos dluzszego niz kit. wiec w przyszlym tygodniu upuje 70-300mm, nastepnym krokiem beda baterie i karta albo nawet foto bank oraz plecak, pozniej statyw konkretniejszy i cos tupu sigma 24-70 f 2.8 oraz lampa ... a dalej to sie juz zobaczy ;)
emisiaczek
12-08-2006, 21:19
hmm zaraz po zakupie 350d hmmm :
tamronik 17-50/2.8
digimate III
80giga samsung/seagate
torba
dodatkowy akku
karta >=1g
wycieczka do laosu ;)
Torba i to porządna!!! Właśnie jestem na etapie LOWEPRO i się waham czy torba czy też plecak. Nie mam za dużo sprzętu żeby od razu plecak kupować ale patrząc przyszłościowo - kto wie? Torba i to porządna!!!
emisiaczek
12-08-2006, 21:45
Aj tam pozadna odrazu chyba ze chcemy szybko sie go pozbyc na miescie, taka zeby pasowala i tyle, kazdemu wedlug gustu. Osobiscie wole plecak i do plecaka aparat w trojkaciku.