Zobacz pełną wersję : Zamiast dekielka
liquidsound
11-08-2006, 02:14
Wiem ,ze temat walkowany, poglady skrajnie rozne ale nie moge sam sie zdecydowac. Czy kupowac filtr na 28-75 w celu ochrony?? Dekielek dekielkiem, ale juz czyscilem szklo (kita) po tygodniu ,wiec dokupilem do niego UV'ke. Zastanaiam sie co z 28-75, czy kupowac filtr, jesli tak to jaki??(ktory bedzie na stale zebynie syfic szkla) Napewno kupie sobie polara (co polecacie??Kompromis jakosci do ceny),do kita szare polowki i szare filtry. Z gory dzieki
Osłona przeciwsłoneczna też pomaga - soczewka wtedy jest zbyt głęboko, by większości brudów i paprochów chciało się tam włazić.
Czy kupowac filtr na 28-75 w celu ochrony?? Dekielek
tak ale.. ;-) :
- uzywac go tam, gdzie jest to potrzebne (np. - rajdy, plaza itp czyli miejsca gdzie naprawde mozna porysowac soczewke)
- UV przyda sie w miejscach gdzie promieniowanie UV jest wieksze niz normalnie = gory powyzej 1500/2000 m npm. (wzrost promieniowania o ok 20-25%) lub nad morzem
- co wybrac? ja mam Marumi - UV WPC i polar DHG.. z obu jestem zadowolony, fajnie sie je czysci a powloka WPC juz nie raz sie przydala 8)
pozdr.
liquidsound
11-08-2006, 12:59
Hmmmm, czyli nie nosic na stale UV'ki??
ja tam zawsze bylem i jestem paranoikiem jesli chodzi o oslone szkla. wywalic kawalek szybki za 100zl to nie jest bol. obiektyw za 1500zl czy ile tam juz jednak troche wiekszy.
zreszta, po dwoch tygodniach w Grecji nauczylem sie trzymac zawsze i wszedzie filtry ochronne. grucha po matrycy i glaskanie usyfionych filtrow (UV i polar na wszystkie obiektywy) wieczor w wieczor jasno daly do zrozumienia, ze sprzet sie syfi, i ze syf ciezko schodzi. a ze do czyszczenie trzeba zrobic mechanicznie, to jednak wole ryzykowac otarcie czy zadrapanie filtra, niz przedniej soczewki...
to nie sa wielkie pieniadze przy cenach obiektywow. ujemnego wplywu na zdjecia taka UV-ka nie ma zadnego. czasem trzeba ja zdjac (zdjecia przy ksiezycu, pod slonce), ale dopoki moze siedziec z przodu ja ja nosze.
my 0.02$
jak widzisz sa dwie szkoly - jedni nosza inni nie ;)
duzo zalezy od konkretnej uv-ki - byla na tym forum dyskusja, ze filtr zalozony na dobre optycznie szklo potrafi dodac gustowne mydelko do zdjec :? potwierdza to ten test - http://www.fotosite.pl/index.php?title=Ostry_problem_z_filtrem_UV
sam az takiej roznicy nie zaobserwowalem i dlatego uwazam, ze dobry filtr przy dobrym szkle nie powinien wprowadzac widocznej roznicy choc UV'ki nigdy z zalezenia nie byly filtrami "ochronnymi" i nie po to je produkowano :wink: .. dzisiejsza role zapewniaja "marketingowi" z allegro i zapewne sa najczesciej kupowanymi filtrami ;-)
moim zdaniem - jesli mowa o dobrym filtrze ktory ma sie odbic na dobrym samopoczuciu fotografujacego to ok.. ja uzywam ich od czasu do czasu ale jak to mowia - de gustibus non est disputandum 8)
pozdrawiam tych z uv'kami i bez :lol:
Ja tam się nie odzywal, kiedyśbyłem przeciwnikiem wszelkich szkieł przed optyką, teraz mam Marumiaki założone na wszystkie lensy i ich nie zdejmuję.
MacGyver
11-08-2006, 15:31
ja tam zawsze bylem i jestem paranoikiem jesli chodzi o oslone szkla. wywalic kawalek szybki za 100zl to nie jest bol. obiektyw za 1500zl czy ile tam juz jednak troche wiekszy.
Popieram.
liquidsound, proponuje mały teścik. Kup najtańszy filtr UV albo Sky, wybierz się na plarzę albo jakąś dużą budowę w wietrzny dzień i zrób trochę fot pod wiatr. Po powrocie do domu odkręć i obejrzyj dokładnie filtr. Wtedy będziesz wiedział dlaczego nie należy chodzić z gołym szkłem.
Pozdrawiam :)
liquidsound
11-08-2006, 15:47
plarzęciezko bedzie znalezc jakas plarze:wink:
Po powrocie do domu odkręć i obejrzyj dokładnie filtr.Ta ja tez jestem jednak zwolennikiem noszenia czegos tylko wlasnie probuje do tego dojsc czego8-)
Ja tam się nie odzywal, kiedyśbyłem przeciwnikiem wszelkich szkieł przed optyką, teraz mam Marumiaki założone na wszystkie lensy i ich nie zdejmuję.co to masz za filtr?? Mozesz cos wiecej napisac??
MacGyver
11-08-2006, 16:10
Z tą "plarzą" to rzeczywiście przesadziłem ;-)
A co do filtrów to mam sporo różnych, używam Hamy i Filoetowej serii Hoyi. Hama jest mocno taka sobie, ale tania, fioletowa Hoya troszkę droższa i jednak lepsza.
Co do UV to pełni on rzeczywiście rolę szkiełka ochronnego przed soczewką obiektywu. Ostatnio fociłem przez tydzień w Tatrach na 2000 - 2500 m.n.p.m, sporo z szarą połówką Hoyi do której nie dokładałem już UV-ki i na zdjęciach jakoś tego braku specjalnie nie widać. Efekt kontrastowania dalszych planów za mgiełką (typową w górach) filtrem UV nawet jeśli czasami jest zauważalny, to i tak jego brak można z powodzeniem nadrobić przy wywoływaniu RAW-a. Jako filtra ochronnego można też użyć SkyLight. Przyjemnie ociepla barwę w cieniach i warto go mieć na szkle przy zdjęciach portretowych, innych zdjęć nie psuje.
liquidsound
11-08-2006, 16:15
Ja mam uv'ke Hoya, nie wiem jaka, za 30zl. Co konkretnie polecacie na 28-75?? Moze faktycznie lepszy skylight, najmniej ocieplajacy (i tak 28-75 nie bede robic krajobrazo) i do tego Polar (tylko jaki konkretnie)??
Ja mam uv'ke Hoya, nie wiem jaka, za 30zl. Co konkretnie polecacie na 28-75?? Moze faktycznie lepszy skylight, najmniej ocieplajacy (i tak 28-75 nie bede robic krajobrazo) i do tego Polar (tylko jaki konkretnie)??
Na tomrona zasadzam UV B+W, chodź taka hoya czy marumi też spokojnie by wystarczyła.
nie polecam Sky. w ogole. do zadnego obiektywu. to jest, jak by jednak nie patrzec, filtr kolorowy, majacy wplyw na odwzorowanie kolorow. niestety, bardzo niekorzystny, gdy w gre wchodza zdjecia ludzi (tonalnosc skory). wbrew pozorom nie tak latwo z tego wrocic do normalnych kolorow.
Sky ma sens jesli robisz krajobrazy w srodku letniego dnia, gdy normalnie swiatlo sloneczne ma zauwazalna na zdjeciach zielonkawa-cyjanowa dominante. Sky to redukuje.
podobnie nie polecam pomyslow typu 81A (lekko ocieplajacy), dopoki nie sa absolutnie niezbedne lub celowe (czasem "ociepla" sie skore modelce w ten sposob).
liquidsound
11-08-2006, 16:27
No to co dac?? Uv'ke??
liquidsound, proponuje mały teścik. Kup najtańszy filtr UV albo Sky, wybierz się na plarzę albo jakąś dużą budowę w wietrzny dzień i zrób trochę fot pod wiatr.
A ja proponuje dla odmiany zgola coś innego
Wziąść grubą nić, powiesić ją na obiektywie, ustawić na 75 mm wyostrzyć tak na 10 -12 metr i ... znaleść potem tą nitke na zdjęciu
Przetarcie raz na 6 miesięcy przedniej soczewki to aż nadto. Drobne kurzyki i syfki będą tak samo widoczne jak nitka której ... nie znajdziecie na fotce
MacGyver
11-08-2006, 16:56
Jeśli chodzi tylko o ochronę szkła to UV. Z prostej przyczyny: nie ma wpływu na zdjęcia i jest to najtańszy filtr.
liquidsound
11-08-2006, 17:12
A ja proponuje dla odmiany zgola coś innego
Wziąść grubą nić, powiesić ją na obiektywie, ustawić na 75 mm wyostrzyć tak na 10 -12 metr i ... znaleść potem tą nitke na zdjęciu
Przetarcie raz na 6 miesięcy przedniej soczewki to aż nadto. Drobne kurzyki i syfki będą tak samo widoczne jak nitka której ... nie znajdziecie na fotce
Hehe kolega strasznie "obczaskany" jak na 6scio latka;-) sprobuje wyostrzyc8)
MacGyver
11-08-2006, 17:19
Pyłki, pyłkami ale ja na prawdę widziałem już tak "ukamienowanego" Sky-a że aż strach pomyśleć jak by wyglądał obiektyw, gdyby go nie było. Inna sprawa to to gdzie i kiedy focisz. Ja tam zimą, w karkonoskich schroniskach, zdecydowanie wolę ścierać wodę z filtra niż z soczewki :)