PDA

Zobacz pełną wersję : Blysk na druga kurtyne

liquidsound
10-08-2006, 15:13
Dlaczego gdy ustawie blysk na druga kurtyne to i tak mi lampa blysnie na poczatku otwarcia migawki i drugi raz na koncu?? Nie powinna tylko raz??

ErnestPierwszy
10-08-2006, 15:29
Dlaczego gdy ustawie blysk na druga kurtyne to i tak mi lampa blysnie na poczatku otwarcia migawki i drugi raz na koncu?? Nie powinna tylko raz??

Eee toć pierwszy błysk mierzy ekspozycję:) Śjakoś musi wiedzieć jak błysnąć 2 raz:) Masz to napisane w instrukcji np. lampy 430EX str. 16 na dole:)

liquidsound
11-08-2006, 00:46
Np mowie o wbudowanej:wink: . No dobra ale jak blyska na pierwsza kurtyne to blyska raz?? Czy to sa dwa szybkie blyski?? Czemu blyskajac na druga kurtyne nie blyska w takim przypadku szybko dwa razy?? Chodzi mi o to ,ze robiac zdjecia na Av, przy czasie powiedzmy 1/2s to pierwszy blysk zamraza obraz, ostatni tez i mamy kombinacje dwoch zamroze. Gdyby byl tylko jeden to by bylo jedno zamrozenie i delikatne rozmazanie reszty. No chybaze sie myle ,wiec niech mniektos wyprowadzi z bledu.

piast9
11-08-2006, 01:34
No dobra ale jak blyska na pierwsza kurtyne to blyska raz??
Nie

Czy to sa dwa szybkie blyski??
Tak.

Czemu blyskajac na druga kurtyne nie blyska w takim przypadku szybko dwa razy??
Błyska pierwszy raz po to aby zmierzyć światło. Jak chcesz mierzyć światło w czasie ekspozycji?

liquidsound
11-08-2006, 01:42
W sumie hmmm nie wiem. Rozwazam czysto teoretycznie

KuchateK
11-08-2006, 01:44
Blysk pomiarowy jest jeszcze zanim zostanie podniesione lustro i otworzona migawka, wiec nie jest on rejestrowany na zdjeciu. Widac go za to swietnie w wizjerze zanim zostanie on zasloniety lustrem.

liquidsound
11-08-2006, 02:10
Powiedzcie mi zatem dlaczego gdy robie zdjecie na pierwsza kurtyne, oraz po zlapaniu ostrosci blysne "fel" kontrolnie to sa roznice w ekspozycji??

KuchateK
11-08-2006, 05:20
A do fel'a to juz musisz napisac jaka puszka, gdyz w D30/D60/10D/300D fel dziala nieco inaczej jak w 350D/20D/30D/5D.

Co nie zmienia faktu ze fel od kurtyn jest calkowicie niezalezny. Roznice moga byc przy felowaniu na rozne elementy sceny fotografowanej.

liquidsound
11-08-2006, 13:00
No tak nie mam cudnej stopki z wypisanym sprzetem to robi sie problem hehe:D juz sobie wypisze co mam, a mam 350D