Zobacz pełną wersję : Zakaz wnoszeniu sprzętu foto na pokład samolotu! - lecacego do GB
W związku z zagrożeniem atakami terrorystycznymi
od dziś w większości krajów Unii Europejskiej
obowiązuje zakaz wnoszenia bagażu podręcznego
na pokład samolotu.
Można będzie wnosić jedynie niezbędne lekarstwa
i przybory higieniczne dla dzieci (pieluchy, pudry, itp.).
Polski rząd debatuje nad przyłączeniem się do zakazu
i prawdopodobnie ogłosi stanowisko w ciągu najbliższych godzin.
Cóż, to teraz torba foto idzie na rentgen,
później na ręczne przeszukanie
(bo te zabawki tak łatwo się nie prześwietlają),
a ostatecznie frrrruuuu do luku bagażowego...
:-(
no, super... normalnie super...
emisiaczek
10-08-2006, 12:18
no i male rozmiary 350d sie przydadza, w gatki go i na poklad a jak nie on to choc jakies tele ;)
k****.... czyli na Majorke lece bez aparatu. przeciez nie dam tym baranom sprzetu do luku. zwlaszcza Iberii, ktora ma sklonnosci do gubienia rzeczy...
gratuluje europejskim rzadom wytrwalosci w lizaniu **** Ameryce i pomaganiu jej w draznieniu terrorystow.
EDIT: stop, stop, stop, stop, stop!!!! dotyczy tylko Wielkiej Brytanii! czytac uwaznie newsy przed forwardowaniem na fora internetowe.
w takiej sytuacji kij im w oko. lizali grzecznie odbyt Dzordza Dablju - ich brocha.
Zodiakalny Rak
10-08-2006, 13:05
k****.... czyli na Majorke lece bez aparatu. przeciez nie dam tym baranom sprzetu do luku. zwlaszcza Iberii, ktora ma sklonnosci do gubienia rzeczy...
gratuluje europejskim rzadom wytrwalosci w lizaniu **** Ameryce i pomaganiu jej w draznieniu terrorystow.
EDIT: stop, stop, stop, stop, stop!!!! dotyczy tylko Wielkiej Brytanii! czytac uwaznie newsy przed forwardowaniem na fora internetowe.
w takiej sytuacji kij im w oko. lizali grzecznie odbyt Dzordza Dablju - ich brocha.Za to lubię Twoje komentarze, proste, szczere i na temat - czasem do bólu.
Jeszcze mam usmiech na twarzy. :-)
sorry za OT, albo nie: to będzie mocno kolidowało z businessowym podejściem linii lotniczych i może coś wymyślą (łódka B...)
Pozdrawiam,
[...]stop, stop, stop, stop, stop!!!! dotyczy tylko Wielkiej Brytanii! czytac uwaznie newsy przed forwardowaniem na fora internetowe.
[...]
W takim razie muszę zmienić stację radiową w samochodzie
albo przestać wierzyć w swoją podzielność uwagi podczas prowadzenia auta,
bo dotarło do mnie, że zakaz wprowadzony został już w USA i Wielkiej Brytanii
a od dziś będzie obowiązywał w większości krajów UE
i możliwe, że także Polski...
Jeśli to bzdury, to sorry - wyszedł jakiś "głuchy telefon"...
:roll:
a od dziś będzie obowiązywał w większości krajów UE
i możliwe, że także Polski...
Jeśli to bzdury, to sorry - wyszedł jakiś "głuchy telefon"...
:roll:
nie no... patrzylem na Wybiórczą i na CNN. poki co explicite widze tylko UK. ale moze sa nieaktualni...
KUBEK a skąd ten news ???? !!!! Gmeram po necie i najść nie mogę...
Kurcze, mam nadzieje ze nie rozszerza tego na inne kraje UE...
Zodiakalny Rak
10-08-2006, 13:41
chyba jednak głuchy telefon i "podkręcanie" faktów przez media
Działania w Wlk. Brytani były podyktowane próbą ataku (-ów) terorystycznego:
http://fakty.interia.pl/fakty_dnia/news/%22Nawet_oran%BFada_i_sok_mog%B1_zamieni%E6_si%EA_ w_bomby%22,780152,2943
http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=1356&wid=8457763&rfbawp=1155210064.006&ticaid=121e5
Pozdrawiam,
djtermoz
10-08-2006, 13:46
No to po prostu zajebiscie. A ja przez Londyn bede lecial na swieta w grudniu. Pozostaje chyba sie zaopatrzyc w kilka twardych skrzynek Pelicana na laptopa, szkla i aparat.
Tutaj daja liste tego co wolno: http://serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34174,3541118.html
Rece opadaja. Niedlugo beda kazdemu gacie przeswietlac. Chyba lepiej nigdzie nie latac tylko siedziec na dupie w domu.
K%$@! wkurzylem sie !@#%$@!
To chyba jakieś jaja.
Czytając to miałem nieodparte wrażenie że to na 1 kwietnia
Bez paniki, nie określają przecież na jak długo ten zakaz. Może tymczasowo. Poza tym czytając te wszystkie doniesienia wygląda to tylko na zarządzenie w brytyjskich i amerykańskich liniach. Pamiętam jak w 2001 roku wracałem ze stanów i trzepali ludziom wszystkie bagaże i nawet buty. Potem od tego odeszli.
Nie no Panowie wezcie pod uwage ze alternatywa jest bycie wysadzonym przez jakis oszolomow :)
Mysle ze patrzac od tej strony nieco latwiej bedzie zapakowac sprzet bezpiecznie do walizki.
Przeciez nie robia tego zeby lizac tylek Ameryce jak to sugeruje akustyk ale zeby nie dopuscic do zamachu. Szefostwo lotnisk i firm lotniczych w dupie ma Ameryke w obliczu faktu ze moze na jednym z ich samolotow wybuchnac bomba. To oznacza dla nich utrate zaufania klientow i plajte a to zdecydowanie bardziej pobudza ich do dzialania niz wzrok Busza.
Acha i TVN24 podalo wlasnie ze te wszystkie obostrzenia obowiazuja takze w Polsce na loty do USA, Kanady, Wielkiej Brytanii i Izraela.
mor_feusz
10-08-2006, 15:55
Wlasnie BBC caly czas nadaje na ten temat. Heathrow zamkniete na Gatwick i innych podzyzszony stan gotowosci. Kumpel leci do zony do turcji (ktora od tygodnia nad woda sie byczy). Jestem tego samego zdania jak McKane. Lepiej wsadzic aparat w jakas dodatkow torbe - plecaczek nawpychac kuuchow zeby nic sie nie stalo (a czytalo sie o tym jakie Canony sa wytrzymale) i leciec. wole nic nie miec - tylko dokumenty i spokojnie leciec a nizeli potem patrzec sie na kazdego z bagazem podrecznym czy aby bomby nie bylo w srodku - jakas super hiper extra nowa technologia - albo jaksa nsamowicei stara metoda. Oczywiscie jest to troche denerwujace - poniewaz do podrecznego bagazu zawsze wkada sie rzeczy powiedzmy delikatne i takie "zeby barany z obslugi co cwicza rzut kula naszymi bagazami tego nie rozwalili". Wole nic przy sobie nie miec i czuc sie bezpiecznie. A tak OT to najwiecej "cwicza rzut bagazem na dystans" na Etiudze i Stansted.
Nie no Panowie wezcie pod uwage ze alternatywa jest bycie wysadzonym przez jakis oszolomow :)
w Anglii to zrozumiem. ale np. w takiej Francji, ktora jawnogrzesznie sprzeciwiala sie podbojowi Iraku (o pardon... aswabodieniu przez braci z USA...) ??? i to centralnie przez UE? bez zartow...
czy w tym malym zapyzialym kraju czujesz sie zagrozony terroryzmem? ale tak serio... wylaczajac pragnienie bycia swiatowym i dostrzeganym. tylko tak realnie...
Mysle ze patrzac od tej strony nieco latwiej bedzie zapakowac sprzet bezpiecznie do walizki.
w ten sposob dodajesz do bagazu jeszcze jedna walizke i kilka kilo do odprawy.
Przeciez nie robia tego zeby lizac tylek Ameryce jak to sugeruje akustyk ale zeby nie dopuscic do zamachu.
ale ja nie w ta strone z implikacja. lizanie => zagrozenie atakiem. nie w druga strone.
Blair bardzo dzielnie usmarowal sobie nos na brazowo, wsadzajac go w ... Busha. trudno sie dziwic, ze wystawil swoj kraj na swiecznik i wrecz zaprosil terrorystow do atakow, lub przynajmniej prob ataku.
zauwaz, ze o zagrozeniach zwiazanych z terroryzmem po-irakijskim nie ma mowy w krajach, ktore siedzialy cicho (chocby ta Francja), albo w tych, ktorych wywiad nie zlapalby nawet slonia przekraczajacego granice (Kaczoland).
Szefostwo lotnisk i firm lotniczych w dupie ma Ameryke w obliczu faktu ze moze na jednym z ich samolotow wybuchnac bomba.
ale moga nie miec w dupie tego, ze ich rzady dzielnie wspieraja akcje idioty Busha, ktory nie majac rozumu do polityki wewnetrznej pcha swoj kraj ku wojnom, dzieki ktorym opinia publiczna lepiej widzi rzad. i wcale bym sie nie zdziwil, gdyby firmy i osoby powiazane z lotnictwem cywilnym lobbowaly w tych krajach za spuszczeniem z tonu...
i tu zasadniczo sie jednak zgadzamy :)
KuchateK
10-08-2006, 16:15
Pozostaje chyba sie zaopatrzyc w kilka twardych skrzynek Pelicana na laptopa, szkla i aparat.
Do tego jakies naprawde solidne klodki by pasowalo na tym powiesic... A to znowu tez nie, bo cholery jedne zabraniaja zamykac bagaz. Znowu bagazowi beda mieli latwe lowy.
K%$@! wkurzylem sie !@#%$@!
Ja tez :evil:
Oki, zgoda. Ale w zamian niech zaoferuja jakies k%$@! gwarancje, ze jak wloze sprzet do walizki za 3 czy 5 tysiecy to jak cos zginie nie zwroca mi dupnej stawki pare dolcow za kilogram jak do tej pory.
Ja to sie chyba na statki przerzuce :|
Coraz bardziej zaczynam byc za delegalizacja ich religii...
czy w tym malym zapyzialym kraju czujesz sie zagrozony terroryzmem? ale tak serio... wylaczajac pragnienie bycia swiatowym i dostrzeganym. tylko tak realnie...
Nie czuje zagrozenia co nie oznacza ze ono nie istnieje. Z zagrozeniami jest przewaznie tak ze uderzaja znienacka i w miejscach gdzie ludzie sie ich najmniej spodziewaja. I to wlasnie pozorne poczucie bezpieczenstwa otwiera drzwi do atakow. Analizujac wydarzenia na swiecie a szczegolnie w Europie to jestesmy w tym momencie jedynym panstwem (z tych glownych) koalicji antyirackiej ktore nie zostalo zaatakowane. Nie jest to najbardziej odprezajaca mysl
w ten sposob dodajesz do bagazu jeszcze jedna walizke i kilka kilo do odprawy.
To fakt ale za cene zycia to w moim odczuciu drobiazg
ale ja nie w ta strone z implikacja. lizanie => zagrozenie atakiem. nie w druga strone.
Blair bardzo dzielnie usmarowal sobie nos na brazowo, wsadzajac go w ... Busha. trudno sie dziwic, ze wystawil swoj kraj na swiecznik i wrecz zaprosil terrorystow do atakow, lub przynajmniej prob ataku.
Ten atak byl skierowany przeciwko amerykanskim liniom nie angielskim co oczywiscie nie zmienia faktu ze masz racje.
zauwaz, ze o zagrozeniach zwiazanych z terroryzmem po-irakijskim nie ma mowy w krajach, ktore siedzialy cicho (chocby ta Francja), albo w tych, ktorych wywiad nie zlapalby nawet slonia przekraczajacego granice (Kaczoland).
Co nie oznacza wcale ze Francja nie stanie sie celem ataku. Jesli panstwa bezposrednio zaangazowane nie ugna sie pod naporem terrorystow oni zaatakuja kogos kto nie bierze udzialu w konflikcie ale kto ma wplyw na polityke miedzynarodowa. Atak na Francje to idealny pomysl ... francuzi niezbyt lubiacy anglikow zaraz rzuca sie na nich i na USA (oczywiscie slownie nie silowo) udowadniajac ze tak naprawde ich wina bo rozpoczeli wojne na bliskim wschodzie.
Oki, zgoda. Ale w zamian niech zaoferuja jakies k%$@! gwarancje, ze jak wloze sprzet do walizki za 3 czy 5 tysiecy to jak cos zginie nie zwroca mi dupnej stawki pare dolcow za kilogram jak do tej pory.
No na to nie mam zadnych argumentow. Przypuszczam ze cos takiego sie pojawi jesli bedzie zakaz wnoszenia do samolotu sprzetu foto i komputerowego ale na regulacje trzeba jak zwykle poczekac.
snowboarder
10-08-2006, 16:53
ty na serio tak myslisz?
ty na serio tak myslisz?
mysle, ze takiej Polsce angazowanie sie w wojne w Iraku bylo potrzebne jak przyslowiowej d... czyrak. doraznym interesem bylo pewnie zapewne napedzenie koniunktury firmom uczestniczacym w odbudowie Iraku. o tyle "trafionym", ze juz np. Niemcy, nie angazujace sie po stronie amerykanskiej w polityke iracka, mimo to zdolaly dla swojego Siemensa zapewnic kontrakt na budowe UMTS. wart gruba forse.
nie jest dla mnie zrozumiale dlaczego rzad tego panstwa tak jawnie wspieral dzialania USA. i cala ta farse zwiazana z przedstawianiem "dowodow" i oswobodzaniem Iraku od Saddama. oraz pozniejsza wojne z terrorem, ktory obywatelom tego malego, zapyzialego kraju nad Wisla, zagraza w stopniu 1000-krotnie mniejszym niz stan drog czy chocby powodzie. nie rozumiem tego.
jestem w stanie zrozumiec Blaira i Busha. historia wielokrotnie pokazywala, ze slaba i watpliwa wladze latwo umocnic przez generowanie sztucznych konfliktow i spajanie narodow w obliczu wykreowanego wroga. z braku "komuchow" nowym fetyszem wladz stali sie terrorysci.
bez Iraku Bush nie mialby prawdopodobnie szans na druga kadencje. dzieki wywolanej "imprezce", udalo mu sie wciagnac narod i przekonac, ze jego wladza jest silna.
a na ile ten terroryzm jest realnym zagrozeniem... ?
mysle, ze po tym jak jeden z drugim Bushem stworzyli konflikty na Bliskim Wschodzie, wykreowali tez duza nienawisc do Ameryki w swiecie arabskim. konsekwencja tego z pewnoscia bedzie wiekszy nabor do organizacji terrorystycznych i wieksze zagrozenie USA i krajow wspolpracujacych. pytanie tylko: czy ten terroryzm nie jest przypadkiem reakcja "osi zla" na polityke Ameryki? stworzona przez wlasnie USA...
Ja mam problem. Przylecialem do Anglii 3.08 i przywiozlem 350D i laptopa. Bede wracal 23.08 do Polski. Zastanawiam sie w jaki sposob przewioze sprzet. Przeciez nie dam im tego do bagazu glownego.
Ja mam problem. Przylecialem do Anglii 3.08 i przywiozlem 350D i laptopa. Bede wracal 23.08 do Polski. Zastanawiam sie w jaki sposob przewioze sprzet. Przeciez nie dam im tego do bagazu glownego.
pelican 1500 (http://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/home?A=details&kw=PE1500FO&is=REG&Q=&O=productlist&sku=40661) + Pelican 1505 Padded Divider
(http://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/home?O=details_accessories&A=details&Q=&sku=102375&is=REG&addedTroughValue=40661_REG&addedTroughType=accessory_detail)
i tez sie zastanawiam jak to bedzie wygladalo, bo nie wierze ze kaza kazdemu biznesmenowi pakowac laptopy,blueberry i inne zabawki do luku, inaczej skonczy sie to dla nich marnie, menadzer lotniska w edynburgu stwierdzil ze ten alarm ma trwac chyba 72 godziny, wiec poczekajmy i zobaczymy
KuchateK
10-08-2006, 18:18
Trzeba bedzie sie wykosztowac na pelicany, do tego jakas plomba na wierzch...
A najlepiej to trzeba sie domagac jakiegos sposobu/zabezpieczenia na przewozenie wartosciowej elektroniki... Np. mozliwosc zamkniecia na klodke po sprawdzeniu bagazu.
Dla mnie to generalnie tak czy siak wszystko chore.
no i male rozmiary 350d sie przydadza, w gatki go i na poklad a jak nie on to choc jakies tele ;)
Jak zmiescisz taki na tem przykład 70-200 2.8L IS to wszystkie panie w samolocie twoje:oops:
Akustyk zdjecia to ty robisz swietne ale polityka to sie lepiej nie zajmuj :)
Zostaw to innym...:shock:
mysle, ze takiej Polsce angazowanie sie w wojne w Iraku bylo potrzebne jak przyslowiowej d... czyrak.[...]
Edit by KuchateK: Prosze o krotsze cytaty ;)
mjastrzebski
10-08-2006, 20:36
w Anglii to zrozumiem. ale np. w takiej Francji, ktora jawnogrzesznie sprzeciwiala sie podbojowi Iraku (o pardon... aswabodieniu przez braci z USA...) ??? i to centralnie przez UE? bez zartow...
Akustyk,
Myslisz, ze we Francji jest bezpieczniej, bo sie sprzeciwiala Irakowi??
Bedzie OT.
Ja tam za hameryka i dzordzem tez nie przepadam, ale czy na prawde uwazasz ze Ci wszyscy islamisci, araby, bin ladeny, to prowadza wojne podjazdowo-terrorystyczna tylko dlatego, ze chlopaki zza wielkiej kaluzy przy czynnym wspouldziale kilku panstw europejskich, podbili Irak, Afganistan czy cokolwiek innego??
To jest wojna!! Oni rzna nas tak jak "mysmy" kilkaset lat temu rzneli ich w czasie krucjat. Facet ktory sie wysadza, zeby zabic innych to jest ktos slaby, kto se dal wyprac mozgownice jakims szalencom.
Czy myslisz, ze gdyby Dzordz sie zewszad wycofal, to zagrozenie terrorytyczne od tych popapracow by zniknelo jak reka ucial, chlopaki zakopia topor wojenny??
Myslisz e we Francji jest bezpiecznie niz w Londynie?? Oni pewnie wybrali Londyn, bo to poki co jest tolerancyjne miejsce, w ktorym ICH ludzie latwo sie moga wmieszac w otoczenie.
W Polsce nie robia zamachow, bo ilu masz Arabow na ulicach. Jak by sie jakis pojawil, to by bylo na niego 10 donosow dzinnie. I wszystkich mozna z latwoscia sprawdzic.
Tym wszystkim kieruje garstka jakichs popaprancow w stylu Stalina/Hitlera/Bin Ladena, ktorym sie cos tam ubzduralo pod beretem, ze bialy czlowiek to wrog smiertelny i postanowili se powojowac, pozabijac, itd.
Wzglednie chodzi w tym o kase. :-)
albo w tych, ktorych wywiad nie zlapalby nawet slonia przekraczajacego granice (Kaczoland).
Oj zebys sie nie zdziwil!! Napisz cos nieodpowiedniego na TYM forum, cos co mogloby zasugerowac, ze jestes terrorysta, bedziesz rzna niewiernych, wysadzal i mordowal. Jest spora szansa, ze ktos zapuka to twych drzwi, i sprawdzi co masz na dysku twardym.
Marcin
Fan nr 1
10-08-2006, 20:52
Akustyk, ale o co Ci chodzi. Policja angielska złapała jakiś terrorystów, którzy planowali zdetonować bomby na pokładach 10 samolotów lecących do USA. Bomby miału być skonstruowane z użyciem ciekłych materiałów wybuchowych i przemycone na pokład w butelkach, bateriach lub jakiś pojemnikach. Bomby miały być złożone z podzespołów na pokładach samolotów Przecież 10 samolotów to jakieś 4000-5000 osób. Dasz głowę , że terroryści nie planowali zamachów na inne samoloty( np do Francji)? Chyba lepiej się zabezpieczyć i według mnie polityka nie ma tu nic do rzeczy
Myslisz, ze we Francji jest bezpieczniej, bo sie sprzeciwiala Irakowi??
tego nie napisalem. specjalnie wstawilem tam "po-irakijskie", zeby nie bylo watpliwosci o jakie przyczyny chodzi.
a ze we Francji jest spora mieszanka kulturowa, w tym duzo osob wyznajacych islam ogolnie... to i sa spiecia na tym tle.
Ja tam za hameryka i dzordzem tez nie przepadam, ale czy na prawde uwazasz ze Ci wszyscy islamisci, araby, bin ladeny, to prowadza wojne podjazdowo-terrorystyczna tylko dlatego, ze chlopaki zza wielkiej kaluzy przy czynnym wspouldziale kilku panstw europejskich, podbili Irak, Afganistan czy cokolwiek innego??
To jest wojna!! Oni rzna nas tak jak "mysmy" kilkaset lat temu rzneli ich w czasie krucjat. Facet ktory sie wysadza, zeby zabic innych to jest ktos slaby, kto se dal wyprac mozgownice jakims szalencom.
w duzym stopniu masz racje. geneza konfliktu miedzy wschodem a zachodem tkwi dokladnie w krucjatach. i dzisiejsza nienawisc czesci Arabow do swiata zachodniego reprezentowanego teraz przez USA jest poklosiem tego co przez wieki toczylo sie zapoczatkowane przez krucjaty.
i nie zamierzam tu idealizowac Arabow i przekonywac wszystkich, ze to USA jest wszystkiemu winne, bo bardzo nie lubie uproszczen i czarno-bialych przedstawien rzeczywistosci.
Czy myslisz, ze gdyby Dzordz sie zewszad wycofal, to zagrozenie terrorytyczne od tych popapracow by zniknelo jak reka ucial, chlopaki zakopia topor wojenny??
zadam inne pytanie: czy myslisz, ze agresja na Irak to zagrozenie zmniejszyla? bo moim zdaniem zupelnie odwrotnie. odsuniecie elit irackich od wladzy moglo odcielo czesc organizacji terrorystycznych od wsparcia i finansowania. ale otwarty konflikt i okupacja nie zlikwidowaly ludzi za tym stojacych. a na pewno podsycily to co jest paliwem dla tych ludzi, czyli nastroje anty-zachodnie w spoleczenstwie. a chcac definitywnie zlikwidowac zagrozenie terroryzmem na Bliskim Wschodzie trzeba by wlasnie od tego zaczac. tak samo jak korupcji w Polsce nie zlikwiduja przepisy, komisje czy inne kontrole, tylko musi zmianie ulec obyczajowosc.
Tym wszystkim kieruje garstka jakichs popaprancow w stylu Stalina/Hitlera/Bin Ladena, ktorym sie cos tam ubzduralo pod beretem, ze bialy czlowiek to wrog smiertelny i postanowili se powojowac, pozabijac, itd.
Wzglednie chodzi w tym o kase. :-)
czort jeden wie jak to jest...
sek w tym, ze tu jest taki "dziwny" zbieg okolicznosci. Ameryka potrzebuje ropy, a ropa jest na Bliskim Wschodzie. Ameryka nie ma sztandarowego wroga (dawniej: komunizm) - pod reka jest terroryzm. gdziezby indziej jak nie na Bliskim Wschodzie. Ameryka ma ogromne wydatki na zbrojenia, a zeby to sie krecilo armia musi od czasu do czasu cos postrzelac i cos starego sprzetu zuzyc. i wreszcie, Ameryka ma go..o wartego prezydenta, ktory kilkoma niepewnymi promilami wygral nad kontrkandydatem. podzielony kraj i ogromny konflikt wokol zaprzysiezenia. trzeba cos zrobic, zeby narod zespolic pod wspolna bandera...
moze i wybrane fakty (a nie chcialbym byc posadzony o "Moore'yzm"), ale skladaja sie dosc dobrze do kupy...
i o ile generowanie takich konfliktow wojennych jest w pewnym stopniu zrozumiale (napedzaja gospodarke, umacniaja wladze, ...) o tyle farmazony o rozwiazywaniu jakichkolwiek problemow niestety sa totalnie bledne. agresja na Irak moze i rozwiazala jakies problemy. ale wygeneruje nowe i to znacznie powazniejsze...
Z bloga Bruce Schneiera (znanego specjalisty od kryptografii i bezpieczeństwa)
The airlines have finally come around to good security that the computer industry has known for years: default deny rules at the gate.
:mrgreen:
Na TVN24 mowil pan Chorzewski (rzecznik Okecia) ze poki co - poza lotami do Londynu - mozna wnosic sprzet elektroniczny. Jednak kazdy jego posiadacz musi liczyc sie ze szczegolowa kontrola.
Do samolotow lecacych do USA nie mozna wnosic plynow.
W US na razie tylko płynów nie można wnosić... Mam nadzieję że tak zostanie, bo mam lot za dwa tygodnie a kumpel za trzy leci na Oceana Air Show do Norfolk, głównie fotografować...
Akustyk, ale o co Ci chodzi. Policja angielska złapała jakiś terrorystów, którzy planowali zdetonować bomby na pokładach 10 samolotów lecących do USA. Bomby miału być skonstruowane z użyciem ciekłych materiałów wybuchowych i przemycone na pokład w butelkach, bateriach lub jakiś pojemnikach. Bomby miały być złożone z podzespołów na pokładach samolotów Przecież 10 samolotów to jakieś 4000-5000 osób. Dasz głowę , że terroryści nie planowali zamachów na inne samoloty( np do Francji)? Chyba lepiej się zabezpieczyć i według mnie polityka nie ma tu nic do rzeczy
Jasssne... Super zabezpieczenie... Najlepiej niech latają puste samoloty...
Jakby mieli mieć to bomby w nadanym a nie podręcznym to by zabronili latać z bagażem w ogóle ?
Fan nr 1
10-08-2006, 23:27
Jasssne... Super zabezpieczenie... Najlepiej niech latają puste samoloty...
Jakby mieli mieć to bomby w nadanym a nie podręcznym to by zabronili latać z bagażem w ogóle ?
Nie - myślę, że gdyby nie wiedzieli co i jak po prostu zawieśiliby loty
To się nazywa minimalizowanie niebezpieczeństwa, mieli informacje, że podzespoły bomby są w bagażu podręcznym a bomby mają zostać złożone na pokładzie samolotu to wprowadzili zakaz czy też ograniczenia we wnoszeniu bagażu podręcznego. W takiej sytuacji to działanie jak najbardziej racjonalne.
Rozumiem, że Ty po takim alarmie bez wahania wsiadłbyś do samolotu ufając, że Twoi współpasażerowie w bagażu podręcznym nie mają nic niebezpiecznego. Miej jednak na uwadze, że niektórzy mogliby nazwać takie postępowanie lekkomyślością.
liquidsound
11-08-2006, 01:17
Spokojnie bez paniki. Ludzie ktorzy rzadza liniami lotniczymi zdaja sobie sprawe ze w podrecznym wozi sie sprzet wiec aby nie stracic klientow wymysla cos zapobiegawczo a jak nie to kij im w oko. Lepiej jechac na wakacje wlasnym autem bo po drodze mozna duuuuuuzo fajnych rzeczy zobaczec. Uprzedzam glupie komentarze ,ze oczywiscie mam na mysli Europe;-)
SLuchajcie, mam potwierdzona informacje, od znajomej ktora pracuje na lotnisku, ze zakaz wnoszenia bagazu podrecznego obowiazuje TYLKO i WYLACZNIE !!!! w rejsach do USA i UK. Wkazde inne miejsce nie ma problemu :))
mor_feusz
11-08-2006, 10:53
Z bloga Bruce Schneiera (znanego specjalisty od kryptografii i bezpieczeństwa)
:mrgreen:
No to mi sie podoba. Moje ulubione. 1wsza regula (firewall/router) rtust/untrust - untrust/trust deny all/all. Pieknie zacytowane.
W związku z zagrożeniem atakami terrorystycznymi od dziś...
Kiedy kolega taty oglądał z nami Universal Soldier powiedział mi tak: Pawełku, ja to może nie, ale ty na pewno tych czasów dożyjesz
Smutne, ale chyba prawdziwe.
OT=on
Czymś muszą odwrócić uwagę ludzi od tego co się wyprawia na Bliskim Wschodzie.
OT=off i zarazem koniec OT
mor_feusz
11-08-2006, 10:59
Oni pewnie wybrali Londyn, bo to poki co jest tolerancyjne miejsce, w ktorym ICH ludzie latwo sie moga wmieszac w otoczenie.
W Polsce nie robia zamachow, bo ilu masz Arabow na ulicach. Jak by sie jakis pojawil, to by bylo na niego 10 donosow dzinnie. I wszystkich mozna z latwoscia sprawdzic.
Marcin
Tu sie z toba zgodze (aczkolwiek coraz wicej rodakow na ulicach). Nikogo nie rusza Arab na ulicy, to kumpel a pubu, ojciec kolegi ze szkoly twojego dzieciaka. Tolerancja jest (tu tez mozna by w polemike uderzyc ale sensu niema). W Polsce ciezko by bylo. Dobrze powiedziane. a tak OT to kumpel (Grek) do turcji lecial bo tam jego zoa sie wylegiwala w sloncu. Mial leciec wczoraj 0 22 a polecial dzia o 7 rano, za*************e opoznienia sa. Napisal ze trzepia kazdego, jego troche mniej ale i tak mial ciemniejsza skore niz Srodkowo/wschodnio eupopejczcy
Akustyk, w pełni sie z Toba zgadzam. Kiedyś podczas krucjat na sztandarach była religia, teraz hasło "demokracja", a zawsze chodziło tylko o jedno: pieniądze i wpływy. I tu nie ma mowy o "dziwnym zbiegu okoliczności". Zaognianie konfliktów to bardzo dochodowa sprawa. Poza tym pomysł z płynnymi materiałami wybuchowymi to chyba jakiś starsznie zakurzony temat. Ciekawe, że postanowiono go odkurzyć akurat teraz, kiedy inwazja na Liban nabrała impetu...:confused:
Avadra_K
11-08-2006, 12:14
pelican 1500 (http://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/home?A=details&kw=PE1500FO&is=REG&Q=&O=productlist&sku=40661) + Pelican 1505 Padded Divider
(http://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/home?O=details_accessories&A=details&Q=&sku=102375&is=REG&addedTroughValue=40661_REG&addedTroughType=accessory_detail)
i tez sie zastanawiam jak to bedzie wygladalo, bo nie wierze ze kaza kazdemu biznesmenowi pakowac laptopy,blueberry i inne zabawki do luku, inaczej skonczy sie to dla nich marnie, menadzer lotniska w edynburgu stwierdzil ze ten alarm ma trwac chyba 72 godziny, wiec poczekajmy i zobaczymy
:razz: W łaśnie niedawno oglądałem newsy z Londynu, od wczorajszego ranka pasażerowie zgłosili już zaginięcie kilkuset sztu laptopów "przepakowanych" do bagażu głównego - myślisz, że pelican i pląba coś pomogą, bo ja osobiscie szczerze wątpię:?
Ja czytalem ze na lotnisku w Londynie bagazowi to glownie Polacy :)
Avadra_K
11-08-2006, 12:41
Ja czytalem ze na lotnisku w Londynie bagazowi to glownie Polacy :)
Znakiem tego w niedługim czasie na Allegro pojawi się masa "tanich" komputerów, aparatów, telefonów, etc:oops: Żartowałem
Znakiem tego w niedługim czasie na Allegro pojawi się masa "tanich" komputerów, aparatów, telefonów, etc:oops: Żartowałem
Ja bym sie nie zdziwil prawde powiedziawszy :)
sorry ze takiego OTa walnolem, jak zwykle jakos zapominam spojzec czy dyskusja niewysunela sie dalej niz za pierwsza strone ;)
KuchateK
11-08-2006, 14:44
To wycofuje ta plombe. Gruby lancuch i klodki. A pelican... najlepiej stalowy jakis odpowiednik.
Avadra_K
11-08-2006, 14:54
To wycofuje ta plombe. Gruby lancuch i klodki. A pelican... najlepiej stalowy jakis odpowiednik.
:confused: To wcale nie jest śmieszne, dzwonił do mnie kumpel z Anglii, który właśnie dziś ma/miał zamiar wracać do Polski, po 3 tygodniach pobytu (w 90% poświęconemu na robienie zdjęć do jakiegoś przewodnika). :-? 15 kilo sprzętu masa innych gratów, komputer:cry: A teraz siedzi w hotelu i zastanawia się co zrobić i wierzcie mi uhahhaany to on nie jest.:x :x :x
nie dziwie sie moze lepiej autobus?
KuchateK
11-08-2006, 15:06
Z Anglii sie da... Przez ocean jednak juz troche trudniej...
No nic... Moze tym razem przez francje? :D Chyba ze angliki za pare miesiecy wycofaja zakaz. Albo bedzie jakis odpowiedni sposob na wozenie sprzetu i nie giniecie laptopow na setki...
Swoja droga sie zastanawiam ilu z tych zglaszajacych to tez przekrety chcace wyludzic kase od linii lotniczych...
Avadra_K
11-08-2006, 15:18
Swoja droga sie zastanawiam ilu z tych zglaszajacych to tez przekrety chcace wyludzic kase od linii lotniczych...
Jak wynika z informacji (zasłyszanych) mała część z osób zglaszających zahginiecia to Polacy, więc pewnie można się spodziewać sporej ilości pozwów o odszkodowanie:twisted:
Zakk Wylde
11-08-2006, 15:45
Wg mnie szybujące karty pamięci sa tak niebezpieczne że w cale nie powinno się używac aparatów ;)
snowboarder
11-08-2006, 19:01
Tylko lecac z/do Wielkiej Brytani jest zakaz wnoszenia
elektorniki i w zasadzie wszystkiego innego na poklad.
W USA jedyny nowy zakaz to plyny wszelkiej postaci.
Tu jest wyjasnienie z oficjalnej strony TSA:
http://tsa-7.custhelp.com/cgi-bin/tsa.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=254&p_created=1155227254&p_sid=LWzwUPei&p_lva=&p_sp=cF9zcmNoPSZwX3NvcnRfYnk9JnBfZ3JpZHNvcnQ9JnBfc m93X2NudD0xNiZwX3Byb2RzPSZwX2NhdHM9JnBfcHY9JnBfY3Y 9JnBfcGFnZT0x&p_li=&p_topview=1
W Polsce już też się lata z paszportem w ręku, na lotach do UK, US, Izraela i Kanady... Porażka...