Zobacz pełną wersję : D60 czy 10D ???
fotofan1
09-08-2006, 15:31
Witam,
Zamierzam przesiąść się na lustrzankę cyfrową i mam dylemat czy wybrać D60 czy 10D? Mam Eosa 1 i 5 obiektywów do niego. Słyszałem że nie wszystkie cyfrówki współpracują ze starszymi obiektywami.
Jeszcze jedno czy lampa 540EZ będze współpracować z cyfrówką?
Czy ktoś może mi doradzić?
Peri Noid
09-08-2006, 16:10
Słyszałem że nie wszystkie cyfrówki współpracują ze starszymi obiektywami.
Współpracować to współpracują. Inna sprawa, czy efekt cię zadowoli, bo jak obiektyw nie jest odpowiedni to może się to skończyć np. ogromnymi aberacjami (cyfrowe korpusy mają większe wymagania odnośnie szklarni).
W manualu - czemu nie.
KuchateK
09-08-2006, 16:21
Ja bym wybral 10D. Lepszy AF i pare innych dodatkow, a poza tym wiecej bylo znacznie tych korpusow dookola, wiec latwiej trafic w dobrym stanie.
O ile obiektywy sa Canona beda dzialac. Stare sigmy lubia odmowic posluszenstwa. Lampe musisz zmienic jesli chcesz pracowac w automacie.
Kolekcjoner
09-08-2006, 22:04
Witam,
Zamierzam przesiąść się na lustrzankę cyfrową i mam dylemat czy wybrać D60 czy 10D? Mam Eosa 1 i 5 obiektywów do niego. Słyszałem że nie wszystkie cyfrówki współpracują ze starszymi obiektywami.
Czy ktoś może mi doradzić?
Oba to już starocie (zresztą było o tym wielokrotnie), a po za tym nie pasują do nich szkła EF-S co dla niektórych może być problemem. Generalnie z dwojga złego wolałbym 10D - dużo solidniejsza budowa.