Zobacz pełną wersję : Nikon D80
Kolekcjoner
09-08-2006, 03:50
Już jest!http://www.nikon.com.my/pagearticle.php?pageid=91
TU (http://www.pocket-lint.co.uk/news.php?newsId=4246) drugi link bo ten pierwszy przestał działać (pewnie im serwer padł!:mrgreen:)
Tutaj - pdf z danymi i opisem. (http://dynamicdataflow.com/Nikon_Malaysia_D80.pdf)
TU (http://www.nikon.com.my/pagearticle.php?pageid=92) nowe szkiełko.
Będzie sprzedawany z kitem: Zoom-Nikkor AF-S DX 18-135mm f/3.5-4.5G IF-ED
Trochę danych:
10.2 megapixels (3872 x 2592)
CCD sensor
traditional 2 channel output (d200 has 4 channels - faster but with some irritating imaging problems)
11 area wide autofocus
ISO 100 to 1600 in steps of 1/3 EV, plus HI-0.3, HI-0.7 and HI-1
Shutter speeds ranging from 1/4,000 to 30 seconds or bulb
flash synchronization at up to 1/200 sec.
80-millisecond shutter time lag
0.94 viewfinder
2.5 inch screen (230,000-dot) with 170 degree viewing angle
3 fps up to 100 JPEG (FINE M-size or smaller) or up to 6 RAW (NEF) images
startup 0.18s
SD cards
body build close to d70
price tag under 1000 $ (Maybe street price: 899$)
Supports a vertical grip! (MB-D80)
EN-EL3e battery
stdanielo
09-08-2006, 06:44
ale sie teraz Nikonów pojawi na ulicach, a to tylko kolejny elektroniczny badziew ;)
:-( a mialo byc tak fajnie....
Shutter speeds ranging from 1/4,000 to 30 seconds
Powinny ich ***ić za tą 1/4000 sekundy.
W słoneczny dzień przy f/2.8 mam prawie zawsze czasy 1/8000 a o f/1.2 to można tylko pomarzyć ;-)
Kolekcjoner
09-08-2006, 08:15
Jest już "hands on" na dpreview (http://www.dpreview.com/articles/nikond80/).
Zwróćcie uwagę, że 1/8000 rekompensowane jest przez ISO-100 którego w d70 nie było. Bardzo podobna specyfikacja do ALFY.
Kolekcjoner
09-08-2006, 08:20
(...) Bardzo podobna specyfikacja do ALFY.
No bo alfa to prawie :mrgreen: jak D80 jest :wink:!
prawie jak żywiec - ale prawie robi wielką różnice :)
A mnie najbardziej cieszy to:
Informacje wyświetlane w wizjerze:
czułość ISO
:D
Na optycznych sie postarali i jest juz calosc po Polsku
D80 na optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/index.php?art=48)
edit: tak czytam na dpreview i to iso to tylko sygnalizacja auto iso?
Takie cos to jest chyba we wszystkich modelach... Jak zwykle rozbieznosci
w pierwszych opisach...
emisiaczek
09-08-2006, 08:28
Będzie sprzedawany z kitem: Zoom-Nikkor AF-S DX 18-135mm f/3.5-4.5G IF-ED
price tag under 1000 $ (Maybe street price: 899$)
Z kitem to on bedzie owszem ale za 1300$ wiec strach sie bac ile w UE ... tak czy siak koniec marzen o tanim nastepcy d50/350d do wakacji 2007 conajmniej.
ps. Wiem ze to nastepca d70s ale w sumie jak tak na niego patrze to jak nic nastepca d50 :wink:
W spedyfiacji i porównaniu do d70 widzę coś takiego jak Multiple exposures - YES. Czyżby była to pierwsza cyfra z wielokrotną ekspozcją :) ? Podoba mi się też że wreszcie (podobnie jak już w Minoltach 5/7d) wbudowana lampa służy jako commander dla zewnętrznych co jest fajnym rozwiązaniem. Podcięli czas synchro... to jest głupie jak dla mnie. Ciekaw jestem też jak odszumią ten sensor bo to to samo co ALFA - 10,2 mpix - 2 kanałowy.
W spedyfiacji i porównaniu do d70 widzę coś takiego jak Multiple exposures - YES. Czyżby była to pierwsza cyfra z wielokrotną ekspozcją :) ? Podoba mi się też że wreszcie (podobnie jak już w Minoltach 5/7d) wbudowana lampa służy jako commander dla zewnętrznych co jest fajnym rozwiązaniem. Podcięli czas synchro... to jest głupie jak dla mnie. Ciekaw jestem też jak odszumią ten sensor bo to to samo co ALFA - 10,2 mpix - 2 kanałowy.
A wlasnie, lampa jako commander - dziwne, bo przeciez juz w d70 da sie przeciez sterowac SBxxx za pomoca lampy wbudowanej...
Natomiast ciekawe tez ze na dpreview policzyli brak migawki hybrydowej jako wade, hmmm :)
Intrygujace jest tez iso H zwiekszane w ulamkach - 0,3 itp...
Teraz tylko wypada gromko: Dawac sample ! Zakrzyknac :D
Teraz tylko wypada gromko: Dawac sample ! Zakrzyknac :D
Spodziewam się obrazowania D200 + post processing szumów
mjastrzebski
09-08-2006, 09:13
Już jest!
Ojojojoj. Jest mniejszy niz D70. To sie bedzie dzialo. No to teraz male rozmiary korpusu przestana byc wada ;-))) Ciekawe jak chlopaki z zaprzyjaznionego forum usprawiedliwia ten ruch Nikona :-)))) No bo ze wyjdzie z tego zaleta to jestem prawie pewien ;-)
Marcin
jest mniejszy to fakt, ale na szczęście ma gripa, bo jakby nie miał to by była jazda :)
Mię zastanawia po kiego grzyba dodatkowe ficzery typu in-kamera retuszing :)
To lustro czy małpka jest...
mjastrzebski
09-08-2006, 09:22
jest mniejszy to fakt, ale na szczęście ma gripa, bo jakby nie miał to by była jazda :)
Ooo, no masz racje. Jest mniejszy ale ma gripa. Gdyby byl taki jak D70 to bylby z gripem za duzy pewnie :-)Wiec znowu same zalety.
No dobra, dosc szyderstw, niech sie chlopaki pociesza nowym sprzetem. My zaczekamy do konca miesiaca i obaczymy co nam tam Cwanon wysmazy w prezenecie ;-)
Marcin
d80 jest podobny wielkością do d50 a to i tak była duża puszka jak na swoją klasę. Dodatkowy (wreszcie) grip to usłyszane wołanie użytkowników (wreszcie) :)
viewfinder coverage 95%
magnification 0.94x
pozamiatane. wreszcie Nikon poszedl po rozum do glowy i wymyslil, ze nawet dla amatorow focenie przez dziurke od klucza to zadna zabawa
czekamy az jasnie Canon tez sie zdecyduje w linii semi-pro dac cos wiecej niz teraz...
Kolekcjoner
09-08-2006, 09:45
Jest już dosyć szczegółowy test (http://fotopolis.pl/index.php?n=4701) na Fotopolis
Ojojojoj. Jest mniejszy niz D70. To sie bedzie dzialo. No to teraz male rozmiary korpusu przestana byc wada ;-))) Ciekawe jak chlopaki z zaprzyjaznionego forum usprawiedliwia ten ruch Nikona :-)))) No bo ze wyjdzie z tego zaleta to jestem prawie pewien ;-)
nie sam wymiar ma znaczenie a glownie profil uchwytu. taki D50, mimo niewielkich rozmiarow, lezy w lapie bardzo dobrze. nawet Pentax K100D (czy jego poprzednicy), mimo malenkich gabarytow jest tak wymodelowany, ze dobrze lezy w rece.
Niedzwiedz
09-08-2006, 11:28
multiekspozycja jest w fuji s3 i to do oporu :) z ciekawostek to s3 ma tez podglad 30s przez wyswietlacz Lcd w CZ/B ;)
to co mi sie podoba nowy AF i duzy wizjer
multiekspozycje ma tez juz leciwy fuji s602z
multiekspozycje ma tez juz leciwy fuji s602z
multiekspozycje to ma moja "rodowa" Praktika VLC2. niewiele mlodsza ode mnie :)
aczkolwiek umyka mi sens wkladania tego w cyfre w dobie, gdy kazdy jakis tam program graficzny ma. po kie licho? chyba taki pseudo-przydatny ficzer w rodzaju DirectPrint buttona
Niedzwiedz
09-08-2006, 11:48
no ja skorzystalem z obu funkcji tylko raz :) tez nie widze potrzeby uzywania tego :) chyba ze dla kogos kto niechce siedziec w PS a fuji na takie wyglada dla leni PSowych
FOTOGRAF
09-08-2006, 12:06
prezetacja D80
http://www.pbase.com/howzer/nikon_d80
mnie bardziej interesuje szkielko 70-300 VR - ciekawe jaka cena bedzie...:roll:
700 dolców w Stanach - doliczając do tego nasz kochany VAT 22% - ok. 2500PLN. Drogo jak cholera.
nie wiem czy ktos zauwazyl ale jest w D80
jezyk menu: POLISH
czyzby chcieli docenic nasz rynek ;)
FOTOGRAF
09-08-2006, 13:25
nie wiem czy ktos zauwazyl ale jest w D80
jezyk menu: POLISH
czyzby chcieli docenic nasz rynek ;)
no, jest to bardzo fajny dodatek, dla tych ktorzy nie chca sie nauczyc paru slowek po angielsku. jakos mi to narazie nie podchodzi do gustu, wole jak menu mam angielskie, choc z czasem kto wie...
KuchateK
09-08-2006, 13:57
pozamiatane. wreszcie Nikon poszedl po rozum do glowy i wymyslil, ze nawet dla amatorow focenie przez dziurke od klucza to zadna zabawa
To bedzie... Jakies cale 0.04x wiecej jak w 20D/30D. Plus jakis maly przyrost z racji wiekszej matrycy. Choc w porownaniu do D70 to rzeczywiscie sporo wiecej.
KuchateK, a co ma do tego wizjer 20/30D? Oczywiście, idąc na całość to w 5D jest jeszcze większy, tylko cenowo D80 jest pozycjonowany jakby nieco niżej...
KuchateK
09-08-2006, 14:04
Bo akustyk napisal to tak, jak by w Canonie byla jakas nieziemksa tragedia. Mnie tam nie przeszkadza. Liczbowo tez wiele gozej to nie wyglada.
Na dodatek okaże się ża do tej pory ABSOLUTNIE wystarczające 6mpx jest jednak gorsze od 10mpx i to ogromna zaleta D80.
Zaczyna się! Krzyże w dłonie i do okopów!!!
:D
MMM, to ty tak twierdzisz. Np. dla mnie 10MP w amatorskiej lustrzance jest potrzebne jak rybie rower. Tak wysoka rozdzielczość przydaje się od wielkiego dzwonu, na codzień zaś tylko niepotrzebnie zapycha karty i sprawia, że obróbka RAW staje się koszmarem.
Na dodatek okaże się ża do tej pory ABSOLUTNIE wystarczające 6mpx jest jednak gorsze od 10mpx i to ogromna zaleta D80.
i spoat ma większego 2.5 % kadru niz w D70, też może się okazać że 2.5 to teraz w zupełnosci wystarcza ;)
No to Nikon dalej bedzie sie dobrze sprzedawal wsrod Nikoniarzy :-) Ale dla "nowych" chyba najlepszym rozwiazaniem jest obecnie Soniak. Canon jak widac ciagle czeka, moze na szybko doklejaja piksle do matrycy. 30D to jakos glupio teraz wyglada, bo 350D jest przynajmniej tanszy od Alfy i D80, moze bedzie darmowy upgrade do 10MPix :-)
30D to jakos glupio teraz wyglada
ale dlaczego głupio? że nie ma 10MPix?na forum Nikona ktoś pisał ze moze kosztować w Polsce w granicach 4400 zł to z tym wygladaniem to chyba coś nie tak
Ale dla "nowych" chyba najlepszym rozwiazaniem jest obecnie Soniak.
Soniak? Panie, daj Pan spokój...
snowboarder
09-08-2006, 16:04
o, nowy Nikon...
18-135? Totalne rozczarowanie jak dla mnie, po sukcesie 18-200
spodziewalem sie co najmniej 10-300 vr!
qrcze, czy ktos jeszcze robi porzadne obiektywy, czy
tylko gowniane zabawki?
snowboarder, a kto teraz kupuje porządne obiektywy? Wszyscy wolą gówniane zabawki...
Niedzwiedz
09-08-2006, 16:24
ja kupuje !!! i to prawie same stalki :)
snowboarder, a kto teraz kupuje porządne obiektywy? Wszyscy wolą gówniane zabawki...
kazdy kogo na nie stac, lub sie interesuje fotografia i jest sie w stanie zaporzyczyc znamy takie przypadki, nawet tu na forum ;-)....
wiadomo ze wiekszosc kupi cos taniego, ale to te najlepsze szkla buduja marke firmy - a nie kity sigmy tokiny i tamrony ;-)
>>ale dlaczego głupio? że nie ma 10MPix?
Glupio cenowo, alfa kosztuje ok 3000, ...nie no D80 nie moze
powyzej 4000. Jesli tak, to glupio bedzie wygladal D80 a nie 30D :-) Sa tacy ktorzy patrza najpierws na cene, potem na aparat :-)
18-135? Totalne rozczarowanie jak dla mnie, po sukcesie 18-200
spodziewalem sie co najmniej 10-300 vr!
18-135 po 18-200 to chyba krok w dobrym kierunku, nie?
qrcze, czy ktos jeszcze robi porzadne obiektywy, czy
tylko gowniane zabawki?
Tylko po co komu z D80 tzw. "porządny obiektyw"? Ma już 10Mpx, do tego super-zoom i jedziemy :-D
wiadomo ze wiekszosc kupi cos taniego, ale to te najlepsze szkla buduja marke firmy - a nie kity sigmy tokiny i tamrony ;-)
Tylko tendencje są jakby troszkę inne. Nikon np. wypuścił 18-200VR i co się dzieje? Histera! Szkło - mimo iż nie takie znowu tanie - jest nie do kupienia, nawet na E-bayu i Allegro cwaniaczki spekulują jego cenami. A np. Nikkora 28/1,4 przestali ostatnio produkować - brak zainteresowania...
Według mnie D80 to całkiem niezła puszka, zobaczymy na jakim poziomie ustabilizuje się cena.
Wygląda na to że z trójcy A100, D80, 400D to Canon wypuści najgorszy aparat. Całe "nieszczęście" wg mnie zaczęło się w momencie wypuszczenia... 5D, bo przyblokawało to trochę 30D, do którego poza matrycą 10mpx nie można było wrzucić niczego ciekawego bo byłoby to konkurencją dla lepszego modelu. Wystarczy porównać obie puszki i widać że poza matrycą róznice sa minimalne (fps, wspomaganie servo w AF, wizjer). Skutkiem takiej decyzji jest przyblokowanie się z 400D, bo tym bardziej byłoby dziwne gdyby teraz dali większą matrycę, IS czy odkurzacz których w 30D nie ma. MZ pole manewru w 400D zostało zawężone do:
- rozmiarów puszki, ergonomii
- wielkości wizjera
- oprogramowania aparatu czyli PictureStyle itp, jakieś drobne przyśpieszenie.
- kosmetyki AF np. takiego rozmieszczenia punktów jak w 30D.
MMM o jakim 400D ty piszesz :shock:
nie wiem co ty palisz ale moglbys sie podzielic albo przestac :twisted:
Kolekcjoner
09-08-2006, 19:17
(...)Wygląda na to że z trójcy A100, D80, 400D to Canon wypuści najgorszy aparat. Całe "nieszczęście" wg mnie zaczęło się w momencie wypuszczenia... 5D, bo przyblokawało to trochę 30D, do którego poza matrycą 10mpx nie można było wrzucić niczego ciekawego bo byłoby to konkurencją dla lepszego modelu. Wystarczy porównać obie puszki i widać że poza matrycą róznice sa minimalne (fps, wspomaganie servo w AF, wizjer). Skutkiem takiej decyzji jest przyblokowanie się z 400D, bo tym bardziej byłoby dziwne gdyby teraz dali większą matrycę, IS czy odkurzacz których w 30D nie ma. MZ pole manewru w 400D zostało zawężone do:
- rozmiarów puszki, ergonomii
- wielkości wizjera
- oprogramowania aparatu czyli PictureStyle itp, jakieś drobne przyśpieszenie.
- kosmetyki AF np. takiego rozmieszczenia punktów jak w 30D.
Wiesz nie wydaje mi się że akurat tak jest, że się przyblokowali. Mogą dać do tego 400D i 10Mpx i 12 i nic to nie zmieni dla ludzi którzy potrzebują semiprofi reporterskiej puszki jaką jest 30D w której 8Mpx jest zupełnie wystarczające.
nie wiem co ty palisz ale moglbys sie podzielic
Podzielić się tym co palę? ;) Nie da rady, nic nie palę :)
http://www.imfoto.pl/ - ceny są już znane :) zapraszam do lektury.
Kolekcjoner
09-08-2006, 21:54
Ta cena to myślę że raczej szybko zacznie schodzić, bo alfa z kitem jest już do kupienia za 3499zł.
Tak sobie przeglądam wątki dot. nowości konkurencji ("Lustrzanka Sony", "Następca Nikona D70", "Nikon D80") i tylko się wkurzam więc przeleję swoje frustracje na jakiegoś posta.
Żeby nie było wątpliwości: jestem pstrykaczem - amatorem, mam Canona 350D z obiektywem Canon 24-85. Wcześniej miałem EOSa 300 z Sigmą 28-135. Był to raczej wybór mało świadomy (mam na myśli system).
Dlaczego "krew mnie zalewa"?
Kupując 350D (już bardziej świadomie) też myślałem, że Canon to przyszłość (full frejm, w TV jak oglądam mecz, to "biało przed oczami" od tele-eLek, itp.). Teraz (jeszcze bardziej świadomie) zastanawiam się, czego, generalnie potrzebuję, jeżeli chodzi o sprzęt do fotografowania?
Moja odpowiedź jest następująca: oczywiście body :mrgreen:, ale przede wszystkim, uniwersalnego w zakresie (odpowiednik 28-105 lub 135 dla 35mm) w miare jasnego (3,5-4,5) cichego (USM, HSM, SWM czy co tam jeszcze jest u KM/Sony [Precz ;-) ]), solidnego (budowa, metalowy bagnet) i w miarę taniego (1500-2000 PLN).
I tu zaczyna się mój dramat jako Cannoniera. Co mam do wyboru?
Canon 18-55 za 200 PLN (kiepska budowa, za mały zakres, brak USM z prawdziwego zdarzenia)
Canon 17-85 IS (słabe światło, 17mm - porażka jeżeli chodzi o dystorsję, itp.)
Canon 17-40 (spełnia wszystkie warunki, oprócz jednego: zakres)
Canon 17-55 IS (ten by się nadawał, ale gdyby kosztował 3000 PLN)
Oczywiście dalej mogę wymieniać i Sigmy, Tamrony i Tokiny (wszyscy znamy ich wady i zalety). Dla mnie mają jedną wadę: nie mają odpowiednika USM (mniej, lub bardziej warczą - odczucie subiektywne).
W tym miejscu postawię ryzykowną tezę: zaawansowanie technologiczne Canona (mam na myśli pełnoklatkową matrycę i przodownictwo na rynku PRO przez duże P - modele jednocyfrowe) może być dla niego zgubą w segmencie amatorskim. Bo co nasza "kochana" firma robi? dba o to aby eLki się sprzedawały. 17-85 z założenia musi być gorszy od 17-40. Jest co prawda trochę tańszy, ale znowu bardzo drogi w porównaniu do 18-55. A 17-55 IS musi być niemal dwa razy droższy niż 17-40.
Idąc dalej, uważam, że to skandal, że (jako amator) aby pokryć wspomniany wcześniej zakres w szkłach firmy Canon i mieć stosunkowo dobre jakościowo zdjęcia, muszę kupić dwa obiektywy: coś do (po przeliczeniu) 28-50 i 38(44)-160. O przedziale cenowym nie wspomnę. Zrobiłem tak, ale to jest porażka (dla mnie jako amatora) jeżeli chodzi o zmianę obiektywów.
A co mam u Nikona? Gorsze body, ale jaki obiektyw: 18-70 3,5-4,5 cena (chyba nawet mniej niż 1500 PLN). Tam sytuacja jest jasna: DX to standard, jest jeden pro (przez mniejsze p ;-) ) 17-55 za kupę kasy, nie ma odpowiednika 17-40 i Nikon produkuje całą gamę solidnych szkieł dla amatorów (18-200VR, 18-70 a teraz 18-135). Czy, jako Cannonierzy (amatorzy) mamy takie szkła (o podobnym zakresie i jakości jak obiektywy Nikona)? Odpowiedź brzmi: NIE ! Co do body, to wielokrotnie na tym forum podkreślano, że nie body robi zdjęcia, ale obiektyw.
I to może być przyczyną, dla której Canon może tracić w przyszłości na rynku amatorskim (zwłaszcza entry level). Przynajmniej na pewno w krajach, w których zarabiający średnią krajową nie mogą pójść do sklepu i kupić 5D z 24-105L i lampą, bo ich po prostu nie stać.
Ja powoli zaczynam zerkać (na razie z niechęcią ;-) ) na D70s/D80, właśnie za przyczyną dobrego szkła kitowego. Ale pewnie przeboleję brak cichego silniczka, zagryzę zęby z wściekłości, i kupię Tamrona.
A tak swoją drogą to trochę nieładne są kpiny niektórych forumowiczów, że nowości co 2 lata, że opóźnienia, itp. Canon też się ślizgał z 350 -tką, a ostatnio z wyczekiwanym przeze mnie 17-55 IS.
I tu zaczyna się mój dramat jako Cannoniera.
... czyli dramat zoomiarza :)
A może czas pomyśleć o stałkach ?
Ładna Głębia - nad uniwersalnością - pomyśl o tym, zanim zmienisz system , dla zmienno ogniskowych rozterek .
Strzala
Witam Wszystkich po raz pierwszy na forum ;-)
Nie wiem czy zauwazyliscie ale nowy D80 bedzie posiadal dosc ciekawy tryb "ISO AUTO" czego mi brakuje w tzw. tanich canonach.
"ISO AUTO mode automatically adjusts sensitivity between ISO 100 -1600 to maximize available light and achieve optimal exposure"
zrodlo: -> http://www.dpreview.com/news/0608/06080903nikond80withpreview.asp
Bo akustyk napisal to tak, jak by w Canonie byla jakas nieziemksa tragedia. Mnie tam nie przeszkadza. Liczbowo tez wiele gozej to nie wyglada.
eee no... nie tak. ja tylko napisalem, ze Nikon wreszcie przestal wciskac w DSLR segmentu ponizej semi-pro gowniane, ciemne tuneliki. z cala moja sympatia do D70 czy D50, z jakakolwiek iloscia "s" po nazwie, to co one maja w roli wizjera to syfiasta dziurka od klucza, przez ktora mozna sobie fotografie otworkowa robic, a nie prawdziwe zdjecia.
zmiana celownika na porzadny w D80 to istotny krok naprzod.
do Canona akurat w zaden sposob sie nie odnosilem. choc akurat patrzac na nowy sprzet z segmentu amatorskiego (briiim... brim... brim... bi bi bimmmm...) to widok przez celownik jest rownie g... jak w ww. starych Nikonach. niefajnie by bylo, gdyby kolejny trabant odziedziczyl tak niefortunny pomysl inzynierow Canona.
natomiast celownik w 10D akurat mi odpowiada. z tego co mialem okazje porownywac to np. Dynax 7D ma jasniejszy, ale gabarytowo podobny. jestem w stanie przelknac te odrobine nizsza jasnosc, jesli mikroraster pozwala mi ostrzyc manualnie (poki co oczy mi daja rade).
Ja się akurat podpisuje pod słowami kolegi tomalxx. Canon nie ma żadnego odpowiednika
Nikkorów 18-70 i 18-135 mm, czyli solidnych średniaków z USM. Amatorom trudno w tej sytuacj
polecać
stałki, tym bardziej że aby pokryć zakres np. 18-135 mm trzeba kupić ze 4 sztuki i wywalić
kupę kasy. Poza tym nie ma stałki Canona z USM z ogniskową 17-18 mm. Najbliżej jest
Canon 20 mm F2.8 EF USM za prawie 2000 zł...
Kolekcjoner
10-08-2006, 00:13
Ja się akurat podpisuje pod słowami kolegi tomalxx. Canon nie ma żadnego odpowiednika
Nikkorów 18-70 i 18-135 mm, czyli solidnych średniaków z USM. Amatorom trudno w tej sytuacj
polecać
stałki, tym bardziej że aby pokryć zakres np. 18-135 mm trzeba kupić ze 4 sztuki i wywalić
kupę kasy. Poza tym nie ma stałki Canona z USM z ogniskową 17-18 mm. Najbliżej jest
Canon 20 mm F2.8 EF USM za prawie 2000 zł...
Masz rację tylko, że jest jedno ale. Nikon więcej nowych szkieł robi pod DX - canon pod FF dla nich EF-S to nisza dla Nikona pełna użyteczność. Ot taka polityka. Swoją drogą z tego punktu widzenia DX nie jest takim złym rozwiązaniem.
canon pod FF dla nich EF-S to nisza
z grubsza.... mocnego grubsza. na jednego sprzedanego "marka" przypada 5* sprzedanych 5D, na kazda piatke z 10 trzydziestek, na kazda trzydziestke ze 20 trabantow...
latwo policzyc, ze potencjalnych korpusow do wpiecia EF-S jest znacznie wiecej niz nowo produkowanych body nie-1.6. ale Canon uparl sie, ze docelowo EF-S bedzie tylko dla amatorow, i ze guano jakie do tej pory upycha w tym formacie (wylaczywszy 60 macro i 10-22) docelowo przejdzie.
szkoda tylko, ze to "docelowo" to pewnie jakies 2010. a do tego czasu jest "szallooony" wybor miedzy 18-55 a 17-85. sam nie wiem, ktory z tych sloikow jest bardziej tandetny. no fakt, jest jeszcze 17-55... za li i jedynie 4000zl...
* - ilosci rzucam z palca, ale piramidka idzie w ta strone. jak ktos zna dokladne wartosci to z checia sie zapoznam...
I to może być przyczyną, dla której Canon może tracić w przyszłości na rynku amatorskim (zwłaszcza entry level). Przynajmniej na pewno w krajach, w których zarabiający średnią krajową nie mogą pójść do sklepu i kupić 5D z 24-105L i lampą, bo ich po prostu nie stać.
bez względu na kraj, liczba klientów którzy poszerzają swój zestaw kitowy o kolejny obiektyw wynosi tylko (czy aż) 20%, czyli tak naprawde firmy żyją z tych 80% i Canon tu nie jest jakimś wyjątkiem, owszem można w lepszy czy gorszy sposob pomysleć o tych 20% ale ....
widze że biadolenie na system jest popularne w każdej 'grupie' użytkowników.
PS Jestem ciekawy co powiecie za pół roku na soniacza z 2X MPx matrycą, wojna pixelowa na całego - a gdzie czas na fotografowanie?
KuchateK
10-08-2006, 00:27
Chodza sluchy, ze ten rok (obecne 2k6) ma byc rokiem nowych szkiel u Canona. Narazie mamy nowe drogie. Moze sie zlituja i jakies tanie ef-s'y szersze zrobia do konca roku aby byl przyzwoity odpowiednik tego kita nikoniarskiego. Zobaczymy co zaprezentuja teraz na najblizszej imprezie foto.
Chodza sluchy, ze ten rok (obecne 2k6) ma byc rokiem nowych szkiel u Canona.
hyhy... szkiel do sake, chyba 8-) :mrgreen:
Tomasz1972
10-08-2006, 00:36
Chodza sluchy, ze ten rok (obecne 2k6) ma byc rokiem nowych szkiel u Canona.
Jasne :)EF-S 10-400/2,8LISwypuszczą:):):)
KuchateK
10-08-2006, 00:49
Ta, jasne, ponabijajcie sie...
Fakty za to sa takie, ze mamy juz nowa 85'tke, nowe 17-55... Pewnie do konca roku jeszcze kilka szkiel bedzie.
Kolekcjoner
10-08-2006, 01:03
(...)* - ilosci rzucam z palca, ale piramidka idzie w ta strone. jak ktos zna dokladne wartosci to z checia sie zapoznam...
Gdzieś były takie dane nie wiem czy aktualne ale poszukam.
Masz całkowitą rację ale weź też pod uwagę, że część z tych co kupują nawet 350D to (może po za kitem, a i to nie wszyscy) nie kupują szkieł do cropa. Także canon dając FF w 5 i Ds -ie zrobił całkiem nie głupi manewr, bo zmusza niejako niektórych do kupowania szkieł pod FF -a. Ja myślę że zwłaszcza 5D tu namieszało. Wielu sobie pomyślało, że skoro jest taki to może w niedalekiej przyszłości ich będzie stać na FF i wtedy kupowanie cropowych szkieł mija się z celem. Także swoją drogą wypuszczenie 5D przez Canona mimo, że jak niektórzy twierdzą kiepsko się sprzedaje (chętnie bym się dowiedział skąd takie dane) nie było wcale złym interesem.
Być może że pod względem wypuszczania szkieł dla amatorów polityka nikona jest bardziej przemyślana i tu jak już wspominałem wychodzą i poniekąd z niego wynikają zalety DX - a.
Niedzwiedz
10-08-2006, 11:56
tomalxx kiedys mialem 2 canony i w pewnym momencie wkurzyla mnie specyfika marketingu canona i zmienilem na nikona (fuji) i nie zaluje szkla i pomiar blysku sa bardzo fajne, tyle ze ja zoomow nie lubie :)
No to Panie Canon, pokaz co tam w rekawie - czas najwyzszy ! :-) Co oni tak ukrywaja ????
Jak na razie to zgadzam sie, ze Canon bedzie tracil w rynku amatorskim. Majac w reku ostatnio wiele roznych kompaktow, z cala swiadomoscia stwierdzam, ze Canon jedzie na marce. Nawet jakoscia wykonania Samsungi, Panasy czy Ricochy bija na glowe. 350D ma dobra matryce i funkcjonalnosc, ale same pudlo to porazka.
Cena D80 na poziomie 3-3.5 tys. oraz Alfa ponizej 3 tys, to niezly zgryz dla Canona. Ale Canon juz powiedzial "zadnych obnizek nie bedzie". ;-)
Przy okazji kilka innych spekulacji z sieci:
- zamiast 350D i 30D bedzie cos nowego w cenie Alfy
- bedzie 3000D i cos pomiedzy nastepca 350D i 5D (7D?)
- beda nowe PowerShoty serii Axxx na matrycy 8Mpix
- bedzie nowy SD
- nowe DSLR serii amatorskiej beda na matrycy CMOS 10 Mpix, ale Sony
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Skąd takie wiadomości?Potwierdzone jakąś informacją z wiarygodnych źródeł?
troche bez sensu z ta matryca Sony. jesli zapomnimy o dosc dobrym AF, to poki co jedyne, co trzyma trabanta 350D ponad konkurencja to wlasnie matryca. bo cala reszta jest duzo ponizej tego co maja inni producenci. przesiadka na matryce Sony oznaczalaby, ze w tym segmencie rynkowym Canon bedzie musial dac normalny korpus, normalny celownik i normalna ergonomie. a to by niebezpiecznie zblizylo sie uzywalnoscia do 30D, ktory kosztuje li i jedynie 2x wiecej.
kupy sie to jednak kapke nie trzyma... Canona wydajacego w przystepnej cenie aparat o normalnej ergonomii, nie trzeszczacego plastikiem i straszacego mikrogabarytami, to chyba nawet najstarsi gorale nie pamietaja...
EDIT: albo tez opcja numer 2: to bedzie cos w cenie wyraznie nizszej niz konkurencja. tylko wtedy taka toy-camera bedzie miala najprawdopodobniej taka jakosc opakowania, ze 350D przy niej bedzie sprawial profesjonalne wrazenie...
Niedzwiedz
10-08-2006, 13:56
mowilem ze canon ma taki marketing ktory zmusza kazdego abitnejszego fotografa do kupna 30d lub 5d i to tylko z eLkami !!! nikon lepiej podochodzi do fotografow , daje im fajnie ergonomiczne korpusy i niezle szkla bez eL w nikonowskim nazewnictwie,
KuchateK
10-08-2006, 14:22
[...]
ROTFL :mrgreen:
Czy wy wierzycie w takie bzdury? :D Jak napisza ze Canon strzeli sredni format aby miec cos ponad 1ds to tez uwierzycie?
Nikon więcej nowych szkieł robi pod DX - canon pod FF dla nich EF-S to nisza dla Nikona pełna użyteczność.
A jakies przyklady nowych szkiel Canona pod FF?
Ja znam tylko 24-105IS i moze jeszcze 70-300IS (nie wiem czy nie ma czegos nowego (gora 2 lata) z dlugich tele.
EF-S: 17-55, 60
W Nikonie znam za to FF: 105VR, 75-300VR
DX: 18-135, 18-200VR
Jak dla mnie wychodzi 2 do 2 ;)
mi, jako amatora i osoby nie przywiązanej aż tak do canona ( może Mi się tylko tak zdaje ) :-P
rzuciło się w oczy coś innego.8-)
Nikon zmienił standard obsługiwanej pamięci z CF na SD, kurcze dlaczego takie posunięcie. Przecież odcina się w ten sposób lub zmusza do zmiany nie małych kart Cf jakie ludzie już posiadają.
A szkła nie ma co ukrywać, dla ludzi nie zajmujących się profesjonalnie fotografią, Nikon ma lepsze zaplecze, jest kompromis cena/jakość. Nie jak w canonie gdzie jakość zaczyna się powyżej 2k, nie biorąc pod uwagę 50 1.8 ! :-|
A co do Canona nie wypowiadam się poczekam do jesienie wtedy karty z całego roku zostaną odkryte i będziemy myśleć...
Nikon zmienił standard obsługiwanej pamięci z CF na SD, kurcze dlaczego takie posunięcie. Przecież odcina się w ten sposób lub zmusza do zmiany nie małych kart Cf jakie ludzie już posiadają.
Prawdopodobnie doszli do wniosku, że obecne ceny nośników są na tyle niskie (a jeszcze spadną) że nie jest to istotny czynnik wyboru, a dzięki SD można zaoszczędzić sporo miejsca. Ale posunięcie co najmniej dziwne - ludzie przywiązują się do pewnych rzeczy.
snowboarder
10-08-2006, 19:24
A jakies przyklady nowych szkiel Canona pod FF?
Ja znam tylko 24-105IS i moze jeszcze 70-300IS (nie wiem czy nie ma czegos nowego (gora 2 lata) z dlugich tele.
EF-S: 17-55, 60
W Nikonie znam za to FF: 105VR, 75-300VR
DX: 18-135, 18-200VR
Jak dla mnie wychodzi 2 do 2 ;)
To jest wlasnie ciekawe, bo Nikon swoje naprawde dobre
i wrecz rewolucyjne szkla (200VR, 105VR Macro, 200-400VR)
robi w wersji FF a nie DX, z drugiej strony zaklina sie, ze
FF nie bedzie... Troche jakby sie tego wstydzil...
Z drugiej strony Niedzwiedz ma absolutna racje, Canon w wyszej
polce jest swietny, dolna chyba olewa...
Ale wiesz ile osob w Stanach kupuje 5D?
Wiec moze im sie jednak oplaca...
mjastrzebski
10-08-2006, 20:08
To jest wlasnie ciekawe, bo Nikon swoje naprawde dobre
i wrecz rewolucyjne szkla (200VR, 105VR Macro, 200-400VR)
robi w wersji FF a nie DX, z drugiej strony zaklina sie, ze
FF nie bedzie... Troche jakby sie tego wstydzil...
Ja stawiam na to, ze jedyny powod zaklinania sie ze FF nie bedzie, to chec skrojenia uzytkownikow za szkla/body DX. Ale pewnego dnia ten FF sie pojawi. Na poczatku w profi puszce. Stad te szkla ktore wymieniles. I jest to przemyslana strategia. Czekaja az Canaon za ciezka kase stworzy mode na FF. Bo tylko przy duzych ilosciach to sie bedzie oplacalo (koszt produkcji matrycy spadnie przy wiekszych zamowieniach).
Odnosze wrazenie ze Nikon ma wiecej wiernych uzytkownikow niz inne firmy, ktorzy sa w stanie zniesc takie ziazi z kompatybilnoscia, zaplacic za przesiadke na nowy standard gdy Nikon go w koncu oglosi, wbrew wczesniejszym zapewnieniom, obowiazujacym i jedynym slusznym.
Wystarczy spojrzec na te ich tabelki kombatyblinosci body/szklo/lampa. Obled.
Marcin
>>Czy wy wierzycie w takie bzdury?
A ktore spekulacje nie sa bzdurami ? :-)
Canon i tak bierze matryce od Sony do kompaktow, co ma nie nie brac CMOSa ? Koszty produkcji sa zwiazane z wielkoscia, a ta Soniak bedzie mial wieksza, no chyba ze Canon bedzie opychal wlasne CMOSy rowniez innym. Ale kiedys sie zaklinali, ze nigdy w zyciu. Jak na razie 30D pojechal na starej matrycy, nie wiem moze w 3xxD pojawi sie nowa 10Mpix. CMOSy ma juz Micron, Samsung i pewno paru innych. No dobra Canon ma najlepsze :-)
CMOSy ma juz Micron, Samsung i pewno paru innych.
Sony w R1 i D2X ;)
KuchateK
11-08-2006, 14:40
Bzdura jest pomysl brania matryc od Sony.
Jak do tej pory wszystkie matryce Canona mialy znacznie mniejsze szumy od konkurencji. Wiec po co brac cos gorszego? Myslisz ze jak Canon dopcha do swoich matryc te 2 czy 4 megapixele to szumy wzrosna do poziomu jaki bedzie w nikonach/sony/calej reszcie?
Czemu Canon mial by brac matryce od Sony robione na naswietlarkach do krzemu produkcji Nikona skoro sam produkuje takie maszyny, sprzedaje firmom robiacym uklady scalone i z ktorymi napewno sie dogadal i prdukuja mu matryce...
No i jeszcze kwestia ekonomiczna. Canon z pewnoscia ma swoje fabryki albo swietne uklady w takich fabrykach z racji produkcji sprzetu do nich. Produkuje digica i sporo innych scalakow. Produkuje matryce... Koszt wyproduowania matrycy jest w przyblizeniu staly. Teraz pomysl... Lepiej zaplacic w swojej fabryce za matryce czy od sonego za matryce i marze soniakowi?
Kolekcjoner
11-08-2006, 15:29
Ja stawiam na to, ze jedyny powod zaklinania sie ze FF nie bedzie, to chec skrojenia uzytkownikow za szkla/body DX. Ale pewnego dnia ten FF sie pojawi. Na poczatku w profi puszce. Stad te szkla ktore wymieniles. I jest to przemyslana strategia.(...)
Pytanie czy będzie ich stać żeby zrobić FF?
Canon i tak bierze matryce od Sony do kompaktow, co ma nie nie brac CMOSa ?
Podobno już niedługo. Produkcja cmosa to żaden problem, produkuje się go na tych samych liniach co procesory (a tych robią masę choćby do kseo:mrgreen:).
Po jakiego grzyba canon budował by ostatnio fabrykę półprzewodników w Chinach za miliard dolców żeby później kupować matryce u Sony. Kurczę jaką bzdurę ludzie jeszcze wymyślą, a inni w to uwierzą?
można już pomacać
http://fotopolis.pl/index.php?n=4714
Kolekcjoner
11-08-2006, 21:05
można już pomacać
http://fotopolis.pl/index.php?n=4714
A jakie ciekawe rzeczy goście na tym pokazie mówili o cenie;-), rzekomo 4-5 kzł. Chłopakom z nikon forum nieźle borygo skoczyło :mrgreen:!
można już pomacać
a nawet poczytać instrukcję obsługi, nudząc się w oczekiwaniu 1-2 miesiące na aparat :mrgreen:
http://www.nikonusa.com/pdf/manuals/tnirp/D80_en.pdf