Zobacz pełną wersję : Czy to dziwne zachowanie mojej 350-tki?
Witam wszystkich serdecznie.
Miesiąc temu stałem się szczęśliwym posiadaczem 350-tki - wcześniej próbowałem swych sił na G5.
Zauważyłem dziwne (a może nie!!!!!) zachowanie aparatu. Podczas ustawiania ostrości np. w trybie AUTO lampa błyskowa "mruga" bardzo szybko - zapala się i aparat nie umie złapać ostrości. Zjawisko to występuje głównie w nocy i wieczorem kiedy jest mało światła.
Czy jest to jakaś wada aparatu czy też autofokus próbuje sobie jakoś pomagać lampą?
Dzięki za podpowiedź.
Tomasz Golinski
08-08-2006, 20:29
AF jest wspomagany lampą. To normalne zachowanie.
Dzięki za podpowiedź.
Przeczytaj instrukcje. Powinna być w pudełku.
rysiaczek
08-08-2006, 20:31
czy też autofokus próbuje sobie jakoś pomagać lampą?
sam sobie odpowiedziales:)
KuchateK
08-08-2006, 20:32
Polecam zakup zewnetrznej lampy blyskowej. Tam wspomaganie jest z poziomu lampy za pomoca czerwonych ledow wyswietlajacych odpowiedni wzorek. Zdecydowanie mniej uciazliwe i skuteczniejsze jak "spawara".
Właśnie !!! "instrukcja obsługi" zawsze traktowałem te książeczki po macoszemu.
Uspokoiliście mnie. Dzięki
Kolekcjoner
08-08-2006, 21:06
A swoją drogą to "spawarka" mnie strasznie denerwuje. To bardzo częste rozwiązanie w kompaktach i jak kilka osób zacznie tak błyskać to można obłędu dostać.
KuchateK
08-08-2006, 21:14
Ja tam swoja wylaczylem (w custom functions). Wole juz nie zlapac ostrosci jak spawac tym wynalazkiem.
No właśnie ja też wyłączę tą spawarkę. Mam w planach zakupić 430EX.
Czy możesz mi pomóc to coś wyłączyć? Jestem w menu custom functions i widzę tam 9 możliwości - które odnosi się do spawarki?
Szufelka
Jestem w menu custom functions i widzę tam 9 możliwości - które odnosi się do spawarki?
Instrukcja!!! Naprawdę ją przeczytaj sobie najpierw, potem bierz się za aparat. Wiele rzeczy się wyjaśni i wiele o aparacie się dowiesz.
Tak tak. Tylko powiedzcie mi jeszcze którą opcję tam wybrać. Czy jak wybiorę 3 pozycję - emituj tylko z zewnętrzną lampą - to jak założę 430EX to ona będzie spawać czy będzie wykorzystywać czerwone ledy z lampy?
KuchateK
08-08-2006, 21:40
Zewnetrzne lampy nie spawaja, wiec bedzie wspomaganie za pomoca czerwonych ledow.
Podziękował!!!! Znowu jestem mądrzejszy!!! :-)
Ja tam swoja wylaczylem (w custom functions). Wole juz nie zlapac ostrosci jak spawac tym wynalazkiem.
a grałeś kiedyś w quake'a?
:mrgreen: ;-)
KuchateK
08-08-2006, 22:42
a grałeś kiedyś w quake'a?
:mrgreen: ;-)
Tamta spawara ma ciekawsze wlasciwosci :mrgreen: Ta tylko przyciaga dziwne spojrzenia :roll:
Tomasz Golinski
08-08-2006, 22:43
Tamta spawara ma ciekawsze wlasciwosci :mrgreen: Ta tylko przyciaga dziwne spojrzenia :roll:
Nie byłbym tego taki pewien. Spytaj Bireza. :twisted:
KuchateK
08-08-2006, 22:45
Mysle, ze pare sztuczek sie musze nauczyc od Bireza :mrgreen: :D :twisted:
Skuteczność spawary też jest mocno dyskusyjna. Często mi sie zdarza że dopiero za druga czy trzecia serią AF złapie. Nic trzeba uskładać na 430stke
Nie byłbym tego taki pewien. Spytaj Bireza. :twisted:
Jesli masz na mysli "Prażane" przezycia z lampami blyskowymi ;) to wolalbym tego nie wspominac ;)
Mysle, ze pare sztuczek sie musze nauczyc od Bireza :mrgreen: :D :twisted:
Oj, odemnie sie wielu ciekawych rzeczy nauczyc mozna :mrgreen: