PDA

Zobacz pełną wersję : Zapytanie do Ekspertów od optyki :-)

Morfina
08-08-2006, 18:57
Zauważyłem ciekawe zjawisko którego nie potrafię wyjaśnić. Mianowicie korzystając z dwóch obiektywów o takiej samej ogniskowej i przy tej samej przysłonie uzyskuje dwie różne głębie ostrości. Największą różnicę z pośród szkieł które posiadam uzyskałem porównując canona 100-400 z sigmą 70-300 APO. Wykonując zdjęcie sigmą przy 300 mm f 5,6 obiektu odległego o 2 m uzyskuje głębie identyczną jak głębia uzyskana w przypadku canona przymkniętego do f 11 oczywiście wszystkie parametry pozostają bez zmian. Czy ktoś z forum potrafi to wyjaśnić ?? :confused:

muflon
08-08-2006, 19:06
Hmm, jeśli tak rzeczywiście jest, to by było bardzo ciekawe. Ostatnio była dyskusja na zbliżony temat tu: http://canon-board.info/showthread.php?t=13210&page=2 . Spójrz m.in. na moje fotki ze 100/2.8 Macro ze zmieniającą się tylko odległością ostrzenia :)

piast9
08-08-2006, 19:59
Taka różnica jest niemożliwa. Obiektywy różnią się nieco pod względem rzeczywistej ogniskowej a tej wskazywanej na pierścieniu zooma ale nie 5x. Stawiam na bład pomiaru GO. :) Moga być różne kadry, nieco różne odległości, może poruszenie... A może różnica w ogólnej ostrości obiektywu daje wrażenie innej GO?

Morfina
08-08-2006, 20:12
Widzę, że kolega piast9 z Wrocka wiec możemy się umówić w celu przeprowadzenia w warunkach bardziej kontrolowanych niżeli sam potrafię :-)
Zdjęcia które porównywałem dotyczą tego samego obiektu ( specjalnie przygotowanego ) w identycznej odległości od matrycy z środkiem GO w identycznym punkcie tego obiektu. Kadr na obu zdjęciach pokrywa się.

piast9
08-08-2006, 21:07
Pokaż gdzieś te zdjęcia. Jakiś imageshack czy coś. Bo wiesz, optyka mówi, że to niemożliwe. Przyczyny należy zatem szukać gdzie indziej.

Zdjęć jeszcze nie widziałem ale mam pewne podejrzenia. Ze względu na to, że konkretna, bezwzględna wielkość GO jest wielkością dość subiektywną, podejrzewam, że chodzi o różnice w rysowaniu tych dwu obiektywów bo ostrość bądź nieostrość oceniasz odnosząc do najbardziej ostrego miejsca na zdjęciu. 100-400 ma tę najostrzejszą ostrość lepszą.

A umówić się możemy na zobaczenie 800 f 4 bo nie mam pojęcia co to :)

Morfina
08-08-2006, 21:15
Pokaż gdzieś te zdjęcia. Jakiś imageshack czy coś. Bo wiesz, optyka mówi, że to niemożliwe. Przyczyny należy zatem szukać gdzie indziej.

Jestem laikiem komputerowym i nie mam zielonego pojęcia jak umieścić zdjęcia na tej stronie więc proszę o pomoc...

FOTOGRAF
08-08-2006, 21:19
wchodisz na www.imageschack.us albo www.fotosik.pl , ladujesz zdjecie a potem wklejach linka pomiedzy
https://canon-board.info//brak.gif
źródło ( TU LINK )

800mm f4 :> co to?

Mac
08-08-2006, 21:21
No to czekamy na zdjęcia, które będą dowodem na opisane zjawisko.

rysiaczek
08-08-2006, 21:29
Jestem laikiem komputerowym i nie mam zielonego pojęcia jak umieścić zdjęcia na tej stronie więc proszę o pomoc...

ewent. wyslij mi na maila: ricoguit at tlen.pl

adamek
08-08-2006, 21:51
i co z tym 800mm ?
:D

Vitez
09-08-2006, 00:38
A umówić się możemy na zobaczenie 800 f 4 bo nie mam pojęcia co to :)

SMC Pentax 67 800mm F/4
Zapewne przez przejsciowke P-six/EOS , do Pentaxa 6x7 (sredni format) oryginalnie produkowane:
http://www.obiektywy.net/index.php?idg=manu&make=Pentax

Morfina
09-08-2006, 18:21
800 f4 to reflektor Newtona z korektą krzywizny pola ale służy wyłącznie do focenia gwiazdek. W dzień fotki wychodzą nieszczególnie z resztą ciężko biegać z czymś co waży ok. 15 kg i ma wymiary 800x250 mm. :-) A co do GO (dzięki Muflon) po przestudiowaniu forum przeprowadziłem kolejny test i okazało się, że błąd leżał po mojej stronie. Wskazania któregoś z obiektywów ( sigmy lub canona ) dotyczące aktualnej ogniskowej nie są miarodajne, aby pole widzenia dla sigmy ustawionej na 300 mm przy odległości 2m do punktu ostrzenia było takie same jak canona, canon musi być ustawiony na 400-380 mm. I tu pies został pogrzebany. Wszystkich których ciekawość wzbudziłem serdecznie przepraszam.

Vitez
10-08-2006, 01:19
800 f4 to reflektor Newtona z korektą krzywizny pola ale służy wyłącznie do focenia gwiazdek.

Nie trafilem :( . Ale szkoda ze nie ten Pentax :roll: .

czeczot
10-08-2006, 10:05
Zauważyłem ciekawe zjawisko którego nie potrafię wyjaśnić. Mianowicie korzystając z dwóch obiektywów o takiej samej ogniskowej i przy tej samej przysłonie uzyskuje dwie różne głębie ostrości. Największą różnicę z pośród szkieł które posiadam uzyskałem porównując canona 100-400 z sigmą 70-300 APO. Wykonując zdjęcie sigmą przy 300 mm f 5,6 obiektu odległego o 2 m uzyskuje głębie identyczną jak głębia uzyskana w przypadku canona przymkniętego do f 11 oczywiście wszystkie parametry pozostają bez zmian. Czy ktoś z forum potrafi to wyjaśnić ?? :confused:

Uzyskujesz identyczna głębie ostrości czy różni ci się wyglądem to co jest nieostre. Głębia ostrości raczej musi być taka sama, to co poza GO może byś mniej ostre lub bardziej w zależności od obiektywu, minolta miała nawet specjalny obiektyw z drugą przesłoną gdzie samemu można było regulować intensywność nieostrości