Zobacz pełną wersję : 85/1,8 za ile / gdzie w USA/Canadzie najlepiej?
Zodiakalny Rak
07-08-2006, 12:13
Witam,
mam pytanie jak w temacie. Jest możliwośc przywiezienia obiektywu 85/1,8 dokładnie z Canady (również wchodzi w grę USA). Z jaką kwotą powinienem się liczyć aby była atrakcyjna na tamtejszym rynku i ewentualnie gdzie mam wysłac osobe kupującą aby nie przepłacała.
Dziekuję i pozdrawiam,
Popatrz na sklepy netowe np. adorama.com lub ritzcamera.com, inne znajdziesz w archiwum forum.
KuchateK
07-08-2006, 23:42
Mozna prosciej:
http://shop.resellerratings.com/?keyword=canon%2085%201.8&linkin_id=3056829
albo http://shopper.cnet.com/
To ja dorzuce jeszcze jednego linka. Tu kupowałem:
http://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/home?O=productlist&A=details&Q=&sku=12182&is=GREY&addedTroughType=search
Zodiakalny Rak
08-08-2006, 14:21
Popatrz na sklepy netowe np. adorama.com lub ritzcamera.com, inne znajdziesz w archiwum forum.
Mozna prosciej:
http://shop.resellerratings.com/?keyword=canon%2085%201.8&linkin_id=3056829
albo http://shopper.cnet.com/
To ja dorzuce jeszcze jednego linka. Tu kupowałem:
http://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/home?O=productlist&A=details&Q=&sku=12182&is=GREY&addedTroughType=search
Bardzo wszystkim dziekuję - szczególnie za zestawienie Kuchatka.
Potwierdza się, że w adoramie i bhphotovideo jest najtaniej - $329,95.
Na polskie po dzisiejszym kursie sprzedaży 3.1101 wychodzi 1026,17 pln.
Pozdrawiam,
plus cło i podatek ;-)
Bardzo wszystkim dziekuję - szczególnie za zestawienie Kuchatka.
Potwierdza się, że w adoramie i bhphotovideo jest najtaniej - $329,95.
Pozdrawiam,
+ koszty przesylki lub podatek stanowy (jak ktos pojdzie fizycznie do sklepu kupic)...
KuchateK
08-08-2006, 15:12
plus cło i podatek ;-)
O wlasnie :twisted: Zapomnialem Ci doliczyc clo i podatek :mrgreen:
Zalezy jak bedzie kupowal. Liczac, ze z Kanady jedynie pare $ przesylki.
Avadra_K
08-08-2006, 15:21
O wlasnie :twisted: Zapomnialem Ci doliczyc clo i podatek :mrgreen:
Zalezy jak bedzie kupowal. Liczac, ze z Kanady jedynie pare $ przesylki.
No tak tylko, że z Kanadą (zakup w sklepie) jest mały problem - tam sprzęt jest dość drogi. :-( Byłem na przełomie maja i czerwca w Vancouver 70-200. 2.8 IS wychodził prawie 9 kpln. Faktem jest, że mozna wystąpić o zwrot podatku (przy wyjeździe z Kanady) ale i tak wychodziło dużo więcej niz u nas.
KuchateK
08-08-2006, 15:29
Ale kupujac z USA placi po cenach USA a nie kanadyjskich i dojdzie jedynie koszt przesylki.
Avadra_K
08-08-2006, 15:32
Ale kupujac z USA placi po cenach USA a nie kanadyjskich i dojdzie jedynie koszt przesylki.
Witam,
mam pytanie jak w temacie. Jest możliwośc przywiezienia obiektywu 85/1,8 dokładnie z Canady (również wchodzi w grę USA). Z jaką kwotą powinienem się liczyć aby była atrakcyjna na tamtejszym rynku i ewentualnie gdzie mam wysłac osobe kupującą aby nie przepłacała.
Dziekuję i pozdrawiam,
Masz rację, ale Rak pytał o zakup w Canadzie (USA opcja):lol:
KuchateK
08-08-2006, 15:38
Tutaj liczac proporcje opcja to powinna byc Kanada :D
Avadra_K
08-08-2006, 15:45
Tutaj liczac proporcje opcja to powinna byc Kanada :D
Kurcze zdecydowanie :? :? Jechałem najarany na zakup paru szkiełek w cenach USA - własny transport (ryzyko, że celnicy się doczepią niewielkie, bo i tak taszczyłem cały plecak sprzetu :lol: ). Drugiego dnia po przylocie w samochód, do centrum, wchodzę do sklepu, szybki "przegląd" po pułkach.... Yes, są piekne bielutkie szkiełka z firmy na C... patrzę bliżej, a tu :-( US 2800/za sztukę (+14% tax) i na pln wychodziło coś 8900. :-( :-( :-( Amiało być tak pięknie:lol:
Boze, czy dla 400zl warto sie pieprzyc w przesylki?
Ludzie! Rozumiem zyskac 1000zl na szkle... i zamowic ich 10 sztuk, ale u nas dostaniesz 85 w idealnym stanie za 1200zl...ja dalem nawet mniej.
Zawsze mnie dziwi takie "zyskiwanie"..;)
Avadra_K
08-08-2006, 16:05
Boze, czy dla 400zl warto sie pieprzyc w przesylki?
Ludzie! Rozumiem zyskac 1000zl na szkle... i zamowic ich 10 sztuk, ale u nas dostaniesz 85 w idealnym stanie za 1200zl...ja dalem nawet mniej.
Zawsze mnie dziwi takie "zyskiwanie"..;)
Ja osobiście też nie jestem zwolennikiem takiego tupu zakupów - jednak autor wyraźnie napisał, że istnieje możliwość przywiezienia sprzętu:-D A to, że forumowicze zazwyczaj nie odpowiadają na zadane pytanie, tylko wg. własnej interpretacji to juz another story:twisted: :roll: :roll:
beachcomber
08-08-2006, 16:15
u nas dostaniesz 85 w idealnym stanie za 1200zl...ja dalem nawet mniej.
a masz na mysli konkretne miejsce? bo ja wlasnie szukam od dluzszego czasu dobrej ceny na allegro i nici z tego....:-(
Zodiakalny Rak
09-08-2006, 09:51
Trochę zamieszania się zrobiło ale ...
szkło ma przyjechać z Canady, więc żadnych przesyłek i kosztów z tym związanych nie będzie (cła również - takie info dostałem). Jesli komuś nie zależy na 400 pln czy nawet 200 pln to juz inna kwestia. Ja te 400 czy 200 pln sobie zagospodaruję. ;-)
@Avadra_K - zgadzam się niestety.
@iczek - nie musisz Piotrze się z tym zgadzać ale szanuję Twoją opinię.
Jeśli macie info na temat 85 w polsce za mniejsze pieniądze to przyłączam się do prośby beachcomber i proszę o info, rozglądam sie już jakiś czas i mniej niż 1404 pln (poza Stodołą w Warszawie) nie znalazłem.
Dziękuję i pozdrawiam,
Trochę zamieszania się zrobiło ale ...
szkło ma przyjechać z Canady, więc żadnych przesyłek i kosztów z tym związanych nie będzie (cła również - takie info dostałem). Jesli komuś nie zależy na 400 pln czy nawet 200 pln to juz inna kwestia. Ja te 400 czy 200 pln sobie zagospodaruję. ;-)
Z tym clem to sie zorientuj - kiedy czytalem watek na jeden z grup hierarchii rec.photo gdzie sie ludzi skarzyli na oplaty celne przy kupowaniu w B&H i Adoramie do Kanady - zdaje sie ze dzialalo to tak samo jak w Polsce - UPS, FedEX itp. maja swoje agencje celne i w zadadzie nie ma szans na unikniecie cla...
szkło ma przyjechać z Canady, więc żadnych przesyłek i kosztów z tym związanych nie będzie (cła również - takie info dostałem
To, czy cła nie będzie to się dopiero dowiesz, jak się szmugiel uda. Jak się nie uda będziesz miał cło i VAT.
Weź jeszcze jedną rzecz pod uwagę - brak gwarancji, chyba że będziesz szkło wysyłał do USA na własny koszt.
Zodiakalny Rak
09-08-2006, 10:26
To, czy cła nie będzie to się dopiero dowiesz, jak się szmugiel uda. Jak się nie uda będziesz miał cło i VAT.
Weź jeszcze jedną rzecz pod uwagę - brak gwarancji, chyba że będziesz szkło wysyłał do USA na własny koszt.
No r i s k no f u n ! :mrgreen:
A ile wynosi obecnie cło i VAT?