Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : BG-E1 - zepsute pokrętło...

Il fuoco
06-08-2006, 20:42
mam problem...
duży problem...

chciałem odkręcić grip od trabanta...
rano idę (miałem zamiar) iść na jakieś makro...
więc grip niepotrzebny.
tyle że pokrętło się zepsuło - w pewnym momencie odkręcania coś puściło i teraz kręci się luźno w byle którą stronę...
między aparatem a gripem jest teraz jakieś 0,7cm różnicy...
grip się telepie...
pokrętło nie działa a śruba łącząca aparat z gripem siedzi jak na złość...
co mam zrobić?
czym to wykręcić?
podajcie proszę jakieś pomysły...

:( :neutral: :-? :confused:

e2e
06-08-2006, 21:20
Witam,
miałem podobny przypadek. Sprzedawałem aparat (300D) i postanowiłem Grip odkręcić no i jak próbowałem to pękła wewnąrz mała plastkikowa zębatka i kręciła się jak na karuzeli. Pomiedzy aparatem a gripem było 1 mm szpara i już aparat się chwiał i wyłaczał.
Próbowałem jakoś girp rozkręcić czy rozłożyć aby nie zniszczyć i nie ma szans.
Możesz tylko delikatnie aby nie uszkodzić aparatu rozłupać, pociąć i popiłować, przechodzić przez kolejne warstwty niemożliwie wytrzymałego plastiku aż w końcu na samym dole znajdziesz mechanizm odpowiedzialny za przykręcenie do aparatu, wtedy obcążkami odkręć dużą złotą metalową zębatkę.

Gdy rozkładałem grip na częsci mniejsze zauważyłem że nie ma wogóle możliwości rozłożenia go gdy jest pod aparatem. Tak więc niestety ale gripowi musisz powiedzieć "PA-PA"

Mój Grip leży w około 30 częściach w fabrycznym pudełku. Gdybyś chciał jakieś częsci na podmiankę to daj znać ;-)

Zielony
06-08-2006, 22:00
Il Fuoco, a zadzwoń na Żytnią zapytać co oni na to. Tak z ciekawości...

Il fuoco
06-08-2006, 22:01
poradziłem sobie. wziąłem najcieńsze możliwe szczypczyki do zaplatania kabli itp. zacisnąłem mocno i jakoś odkręciłem...
gwint tej śruby nawet przeżył. w aparacie też.
gorzej że mnie również pękło to, o czym mówisz...
ehh...

Il fuoco
06-08-2006, 22:01
Il Fuoco, a zadzwoń na Żytnią zapytać co oni na to. Tak z ciekawości...
ok:)jutro:)
good idea:lol:

e2e
06-08-2006, 22:13
ty jednal miałeś sznse szczelina 7 mm, natomiast ja miałem tylko 1 mm i pewnie pękło nam to samo koło zębate.
Dzwoniłem na Żytnią to powiedzieli mi abym wysłał aparat z gripem i zobaczą w ciągu 2 tyg, ale i tak by powiedzieli iż to z winy użytkiwnika ponieważ musiał kiedyś uderzyć aparatem i nabić śrubę tak mocno aż pokrętło pękło.

Muszę skleić swój grip i im wysłać ciekawę co powiedzą?

Il fuoco
06-08-2006, 22:15
odeślą Ci Pocztexem zdjęcie funkiel nówki BG-E1 z podpisem - "to se ne vrati"