Zobacz pełną wersję : Akumulatorki AA do flesza....
Musz wymienic wysluzone akku NiMh 1200 i 1500 Panasonicki na 2 komplety nowych,,,,,,
Co polecacie? Mialem juz przygode z Duracellami i Enegizermi 2300 i2500 ..... obie porazki.... po 3 m-cach... nie trzymaja pradu... mam tez 2 komplety 2100 Panasonica sa swietne ale ich nie ma juz w sprzedazy...... zatem...
Co polecacie i gdzie kupowac.... np kto ma dobre na allegro....itp
Eee, co Ty z tymi akumulatorkami robisz? :) Ja mam stos Energizerów, od 1800 do 2300, kupowane w przeciągu ok. 2 lat i nie zauważyłem z nimi takich problemów.
Zdaje się, że GP wiodą w tym segmencie. Ale nie jestem przekonany bo nie kupuję na codzień :P Muszę też kupić dwa nowe komplety i zapodam sobie właśnie GP 2500. SANYO tym razem odpuszczam.
Zadowolony jestem też z POWERBASE. Szkoda, że nie można ich kupić nigdzie. Jedynie w komplecie z ładowarką. Bee...
potwierdzam, chociaz nie uzywam ostro mojej 430 ale czasem pozyczajac komus zastanawiam sie w jakim stanie sa te 2300mAh w srodku, okazuje sie ze spokojnie daja rade... po tygodniach wyjmuje i robie pare zdjatek (w tym dla jaj np serie) i spokojnie daje rade.
mam 2 zmiany 2300 i 2500mAh. Energizerki.
Ladowarka z tych szybkich firmowana przez Albinara w komplecie z nimi daje rade. Za to accu ktore z nia przyszly (2300) wrzucilem do kompakta mamie, bo w lampie nie dawaly rady :)
pozdrawiam
f.
Używam GP 2300 (kilka kompletów) i są zupełnie o.k.
KuchateK
06-08-2006, 17:51
Jesli padaja Ci akumulatorki co 3 miesiace to albo musisz nauczyc sie od czasu do czasu je sformowac rozladowywujac do konca 2-3 razy a nie tylko doladowywac albo masz bardzo kiepska ladowarke. Generalnie takie szybkie padanie nie jest normlne.
Właśnie.. jeśli rzeczywiście akumulatorki robią takie hece, to chyba powodu należy szukać nie w nich, ale w ładowarce?
Polecam Pentagramy, GP, Sony.
Jesli padaja Ci akumulatorki co 3 miesiace to albo musisz nauczyc sie od czasu do czasu je sformowac rozladowywujac do konca 2-3 razy a nie tylko doladowywac albo masz bardzo kiepska ladowarke. Generalnie takie szybkie padanie nie jest normlne.
Nie ma problemu w sprzecie...... bo te ktore wymieniam posiadalem od 7 lat!!!! te panasonic, natomiast Enegierki padly po 1 mcu 6 cyklach.... reklamowalem je i facet mowil ze napiecie maja ale cos z pojemnoscia ....
ma jeszce Albinarki razem z ladowarka i tez sa super .... od 10 mcy,,,
mialem Varty przez 8 lat - 850 tki .... tez byly super.....
one po prostu mnie nie lubia
Tomasz1972
06-08-2006, 21:08
Intensywnie korzystam z aku AA w aparacie ( olek e10 ) , za każdym razem wyczerpywane do wyłączenia aparatu . Jak na razie najbardziej jestem zadowolony z aku GP 2300 -2500 , następnie energizer 2500 . Duracell 1800 bardzo szybko padły . Wszystkie aku ładowane w szybkiej ładowarce duracell ( ładują się w około 1h ).
ja tylko panasonicow uzywam
mam 2000 i 2100 po dwa kompletyi naprawde sa swietne
teraz mozna dostac 2600
Wydaje mi się, że skoro komuś masowo padają akumulatorki to należy zacząć podejrzewać ładowarkę.
gargamelos
06-08-2006, 21:40
ja mam w lampie energizery 2500...i dzialaja dobrze.
Czasem jestem nawet zaszokowany bo moim zdaniem juz powinny padac,
a lampa blyska i blyska;)
ogólnie w handlu są 2x akumulatorów jedne to Ni-Cd z "efektem pamięci" i te należy rozładowywać do minimum tylko nie głęboko (do szybkich ładowarek się nie nadają), nowsze Ni-MH podobno bez "efektu pamięci". Najdłużej akumulatory wytrzymują w ładowarkach "wolnych" gdzie czas ładowania akumulatorów mierzy się od pojemności czyli gdzieś 1100mAh ładuje się około 15h sprawdzałem osobiście
nowsze Ni-MH podobno bez "efektu pamięci".
No właśnie. "Podobno". Zmajstrowałem sobie wypaśną ładowarkę w której widzę, że jakiś czas nieużywane NiMH lepiej rozładować i ładować od nowa. Efekt pamięci jest ale słabszy.
Najdłużej akumulatory wytrzymują w ładowarkach "wolnych" gdzie czas ładowania akumulatorów mierzy się od pojemności czyli gdzieś 1100mAh ładuje się około 15h sprawdzałem osobiście
A dokładnie należy ładować:
t[h] = 1.4*pojemność[mAh]/prąd ładowania [mA]
Pod warunkiem, że prąd ładowania jest około 1/10 pojemności (liczbowo), oraz że ładuje się całkowicie rozładowane akumulatorki.
Pewnie się zdziwisz ale ja używam do mojej 580EX 4kpl akku AA 2400 firmy "Forever" kupionych na allegro, do tego 30 min ładowarka GP.
Używam ponad rok i gdyby nie ten post nie pomyślałbym ze coś może być nie tak.. poprostu ładujesz, błyskasz, błyskasz,błyskasz......błsykasz,zmianiasz kpl,idalej potem ładujesz.
Eksploatacja hardowa-wesela, komunia itp.. że przy zmianie wyjmujesz gorące z lampy.
Czasem używam je tez do radiotelefonu CB, który też lubi "zjeść" i świetnei dają radę!
IMO cena/jakość - 5/5
Żeby nie było, mam też 4szt GP (były z ładowarką) i nie ma różnicy.
Tak więc z własnego doświadczenia polecam..
GP 2300 i Energizery 2500
W sumie 24 sztuki :wink:
A od kogo kupowac, to ciezko powiedziec. Czytaj komentarze na Allegro.
GP 2300 i Energizery 2500
W sumie 24 sztuki :wink:
A od kogo kupowac, to ciezko powiedziec. Czytaj komentarze na Allegro.
w podpisie mas 2260 fotobank - ja ma 2160 ..... czym one sie róznia ..?
w podpisie mas 2260 fotobank - ja ma 2160 ..... czym one sie róznia ..?
2260 wypisuje o dwie informacje wiecej na LCD niz na 2160:
1. stan przenoszonych danych
2. stan akku
3. pojemosc HDD
4. rodzaj wlozonej karty pamieci
5. pojemosc karty
Poza tym 2260 moze czytac/zapisywac wszystkie karty. Nie wiem czy w 2160 jest to mozliwe.
Pewnie się zdziwisz ale ja używam do mojej 580EX 4kpl akku AA 2400 firmy "Forever" kupionych na allegro.
O wlasnie. Nie moglem sobie przypomniec jak te moje zielone ogniwa sie nazywaja. Tez mam forever i spisuja sie swietnie od ponad 2 lat. Nie zauwazylem spadku pojemnosci a tez zdarza sie wyjmowac "gorace" 8) .
ErnestPierwszy
07-08-2006, 11:34
Ja mam 3 zestawy 1x2100, 2x2300 akumulatorków GP. Jeden najnowszy-2300 pracuje wyłącznie z lampą 430EX. Stare mają już 2 lata, pracują w olku C4000 i działają jak nowe.
Polecam kupić GP, ale nie największej pojemności, bo długo się ładują. Myślę że 2300 to optymalna pojemność (prawdziwa ok 2150), ładownie 5h.
Dziś czekam na paczkę z najnowszym nabytkiem GP VC004 do gripa (zamiennik NB-2L).
O wlasnie. Nie moglem sobie przypomniec jak te moje zielone ogniwa sie nazywaja. Tez mam forever i spisuja sie swietnie od ponad 2 lat. Nie zauwazylem spadku pojemnosci a tez zdarza sie wyjmowac "gorace" 8) .
Dzieki..... poszukam jakis 2300 lub 2500
ok wzialem 4 --- forevery..... i zobaczymy ....
tdf - zobaczysz, będziesz zadowolony!