Zobacz pełną wersję : Switlowka imitujaca swiatlo dzienne??
http://www.allegro.pl/item118735097_swietlowka_6400k_tanio_i_szybko_.htm l
Na allegro znalazlem nastepujaca rzecz. W aukcji napisane jest ze
"Świetlówka kompaktowya o białej barwie światła, identycznej do światła dziennego.Osiągnięto to dzięki temperaturze barwowej 6400K i 1350 lumenów jasności"
Czy to mozliwe i czy takie cos sprawdza sie.Mam na mysli podobienstwo switala "slonecznego" przy zdjeciach robionych w studio i w plenerze??
Jest mozliwe ale napewno nie w tych swietlowkach, istnieje wloska firma, nie pomnym teraz nazwy, ktora produkuje swietlowki o temperaturze barwowej idealnie takiej jaka ma swiatlo dzienne, zastosowanie glownie w fotografii gdyz o ile pamietam sama swietlowka kosztuje okolo 300 zl, ale zeby nie byl to koniec kosztow, swietlowka pasuje tylko do opraw tej danej firmy ktora jest jeszcze drozsza :mrgreen: ta swietlowka z aukcji allegro dokladnie robi to co pisze w tytule "imituje" swiatlo dzienne gdyz na fotach to swietlo bedzie delikatnie zielone, roznice da sie zobaczyc oswietlajac np. twarz swietlowka w dzien, to po pierwsze, po drugie, zlozylem sobie dwa tygodnie temu z bialego atlasu, kartonu tasmy montazowej i folii aluminiowej softbox oparty rowniez o swietlowke o mocy 22 wattow, swietlowka podluzna, softbox o wymiarach 100 x 50 cm, efekt rozproszenia daje niezly, ale przy tak malej mocy maksymalnie mozna z tego 2 dzialki EV wyciagnac w porownaniu do swiatla zastanego, to zdecydowanie za malo jak na warunki studyjne, mozna doswietlac cienie w pochmurny dzien we wnetrzach ale wtedy mamy mieszana temperature barwowa.
pozdrawiam
krzysiek
KuchateK
06-08-2006, 15:35
To ja jeszcze dorzuce tak:
http://canon-board.info/showthread.php?p=134433#post134433
Bagnet007
06-08-2006, 15:49
Ja mam do was takie pytanie, częściowo związane z tematem :-D Zrobiłem sobie softbox 30x60cm(drewniana rama, szkielet z drutów, Jan niezbędny :lol: i dwie warstwy białego materiału). Jest w nim miejsce na dwie żarówki. I teraz takie pytanie : czy gdy wsadzę jedną świetlówkę o chłodnej temperaturze barwy a drugą o ciepłej to czy światło które się będzie z tego pudła wydostawać to będzie średnia tych temperatur ? Coś mi się zdaje że to tak nie działa, ale dla pewności chciałbym od was dostać odpowiedź :confused:
nie bedzie srednia, to tak jakbys wlozyl do tego softboxu snieta rybe, i ser plesniowy :mrgreen: z grubsza i tak i tak smrod ale bedziesz mogl wyczuc i jeden i drugi zapach, podobnie z tymi zrodlami swiatla.
KuchateK
06-08-2006, 16:07
Problem ze swietlowkami jest taki, ze mimo ze wlozysz jedna ciepla i druga chlodna to ich "dziury" w widmie sie beda nakladac i nadal bedziesz mial te same braki.
Do foto polecam zarowki blyskowe.
Bagnet007
06-08-2006, 20:57
to tak jakbys wlozyl do tego softboxu snieta rybe, i ser plesniowy z grubsza i tak i tak smrod ale bedziesz mogl wyczuc i jeden i drugi zapach
Dzięki za porównanie, teraz już rozumiem :idea: :mrgreen:
Problem ze swietlowkami jest taki, ze mimo ze wlozysz jedna ciepla i druga chlodna to ich "dziury" w widmie sie beda nakladac i nadal bedziesz mial te same braki.
Do foto polecam zarowki blyskowe.
Chyba o tym pomyślę, bo taka żarówka da chyba wiele razy więcej światła. Jeszcze będe musiał rozpracować problem pomiaru światła błysku, ale jakoś da radę.
Istnieją świetlówki Osram które daja światło o temperaturze barwowej 5400K niestety żeby sprawa była opłacalna trzeba by wykożystać min 4 świetlówek cena ok23zł sztuka plus oprawa lustrzana na 4 świetlówki nieznam ceny pewnie powyżej 100zł.
Kiedyś się tym bawiłem efekty zadowalające, ruru półmetrowe to 15 wat istnieją metrowe i 1,5 metra 23W , ale wtedy trzeba konstruować oprawę z poledynczych paneli i robić własny odbłyśnik, do podświetlania tła zdaje egzamin.
Mogę poszukać modelu, jeśłi ktoś jest nadal zainteresowany :)