Zobacz pełną wersję : studio,jakie oświetlenie
Vresviik
05-08-2006, 13:20
WItam
Wynająłem lokal na studio i bardzo proszę o pomoc w doborze optymalnych akcesoriów "oświetlenie,statywy ,lampy tła itd.
Tak by pominąć rady typu "najpierw sie naucz a potem studio rób'' to oświadczam że studio robię dla nauki i przyjemnosci swej))
rysiaczek
05-08-2006, 15:12
no to chociaz okresl jaki to lokal, co chcesz w nim robic, ile kasy mozesz przeznaczyc... daj nam szanse odpowiedziec sensownie...:rolleyes: :roll:
podaj wymiary oraz wysokosc to bardzo wazne
czy sciany sa pomalowane czy czyms obite
i jaki maja kolor???
Vresviik
05-08-2006, 16:01
kasa kolo 20 000 tys wzsokosc 4m kolor teray bialy ale tryeba pomalowac
Il fuoco
05-08-2006, 17:44
ooo kuuuurdee...
20k zł no to ja myślę że możesz sobie poszaleć do woli...
lampy od Elinchrome albo od Bowensa
tła kartonowe
http://allegro.pl/item117505046_papierowe_tla_fotograficzne_foba_2_7 5_x_11_m.html
podwieszanie do sufitu lamp tak żebyś nie miał statywów...
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://elfo.com.pl/ikony/sufit/sufit.jpg)
to jest patent od elfo.znajomy ma i działa świetnie...
podwiesił do tego dokładnie 5 lamp i moim zdaniem to lepsze niż pełno statywów etc.
tła oczywiście też do sufitu... no i wszystko na pilota...
tzn. i tak blendy musisz mieć na statywach...
pewnie ze 2 żurawie bo one są do takich akcji najlepsze.
co do lamp to myślę że możesz zaszaleć...
tutaj-->http://www.milso.com.pl/gate/wb31709/pliki/ELINCHROM_cennik.pdf masz aktualny cennik Elinchrome od polskiego dystrybutora -
www.milso.com.pl
do tego jakiś fajny stół bezcieniowy bo to się zawsze może przydać...
no i co więcej?nakładki na lampy,filtry,softboxy i trochę farby.
do tego jakiś fajny Mac do obróbki;)
a ja ze swojej strony mogę Ci przesłać po cichu ofcoz książkę
Michael Freeman - Fotografia Studyjna... - mam,czytałem i jest fajna;)
Zresztą dużo ludzi tak twierdzi.
Jak coś to mam pdf'a... daj znać @ PW ;)
edit2:a masz tam już zrobioną poczekalnie/gaderobe/lazienke ?
bo jesli nie no to pomysl o jakims miejscu na te "ustrojstwa"...
edit3: chyba że kupisz poprostu wersję oszczędną i będziesz miał fajne studio za 3-4 tysiaki a resztę przeznaczysz na sprzęt...
kasa kolo 20 000 tys wzsokosc 4m kolor teray bialy ale tryeba pomalowac
uuu. 20 000 000 zł to duży budżet. może łatwiej bezie kupić już istniejące studio, albo i dwa? ;)
a.
Il fuoco
05-08-2006, 17:57
jeden znajomy rekordzista wydał 40 000 i studia używa nie zgadniecie do czego... do robienia fotek legitymacyjnych i ew. studyjnych ślubnych...
i tyle... - czasu nie ma:/
a tak wogóle to niejaki Zielony powie Ci co i jak;)
On w tym siedzi... :)
Vresviik
05-08-2006, 20:01
podwieszanie do sufitu lamp tak żebyś nie miał statywów...
wlasnie takie podwieszane ustrojstwo dzisiaj widzialem w studio i podoba mi się, w poniedzialek idę do firmy która takie cos sprzedaje podobno
A kupic studio też moge jak jest gdzies do sprzedania w fajnej cenia w Kraku oczywiscie
a co myslicie o tym?
http://www.allegro.pl/item118506975__profesjonalne_studio_fotograficzne_ .html
Il fuoco
05-08-2006, 20:58
ja nie kupowałbym nic z drugiej ręki...
nigdy nie wiadomo co się z tym działo pomimo zapewnień sprzedającego...
Poskładałem to w formę możliwą do odczytania:
Jedyne na allegro kompletne super profesjonalne studio fotograficzne w prawie idealnym stanie-użyty dokładnie do pięciu sesji zdjęciowych.
Sprzęt kupiony za ponad 20000zl (faktury do wglądu).
Ktoś kto będzie zainteresowany napewno wie co to za sprzęt.
Specyfikacja ponizej:
Sprzęt firmy MARKO-FLASH:
Lampa cyfrowa COMPAKT 50 D 3 szt.
Lampa RYNNA 2 szt.
Lampa mini 250 S 1 szt.
Parasol srebrny 2 szt.
Czasza do parasola 1 szt.
Czasza uniwersalna 1 szt.
Strumienica "prosta" 1 szt.
Plaster miodu do odbłyśnika 1 szt.
Wrota kierunkowe do odbłyśnika 1 szt.
Tło kartonowe 03 Riviera 2,72 x 11 m. 1 szt.
Tło kartonowe 05 Storm Grey 2,72 x 11 m. 1 szt.
Tło kartonowe 65 Artic White 2,72 x 11 m. 1 szt.
Tło kartonowe 48 Champagne 2,72 x 11 m. 1 szt.
Sprzęt firmy VENTIS:
Skrzynka sterująca VS-10 na 10 1 szt.
Napęd czynny i bierny VS 1 szt.
Oś aluminiowa kalibrowana 4 szt.
Obciaznik tel 2,75 4 szt.
Uchwyt uniwersalny na 10 1 szt.
Sprzęt firmy ZUMAKO:
Szyna aluminiowa 1 szt.
Zespół mocowań 6 szt.
Ograniczniki ruchu 20 szt.
Wózek podwójny 8 szt.
Wózek pojedyńczy 6 szt.
Wózek na kable 10 szt.
SM Pantograf 4 szt.
Przedlużacz 2 szt.
Prawdziwa okazja dla profesjonalisty jak również i amatora!!!
Aukcja grzecznościowa ,więcej informacji pod numerem telefonu 694069993.
Dołączam kilka zdjęć.
Możliwość obejrzenia wszystkiego w Warszawie.
INFORMUJE ! Przedmiot wystawiony na tej aukcji nie podlega :gwarancji, rękojmi ani zwrotowi po dokonaniu transakcji.
Jeżeli bierzecie w niej udział tzn. ze sie z tym zgadzacie !!
martwią mnie 2 ostatnie zdania.
trzeba poprostu sprawdzić ceny na necie i porównać...
i ciekawe dlaczego sprzęt nie podlega gwarancji skoro tylko 5 sesji zostało nim zrobionych:)
edit:
za cholerę niemogę znaleźć w googlach co to za firma od lamp - ta MAKRO FLASH :) pierwszy raz słyszę ale że jestem młody i świerzak to b.możliwe że to faktycznie dobra firma tylko ja o niej nie słyszałem...
mimo wszystko ja bym jednak brał nówki Elinki ;)
Nie musisz mieć odrazu 5 lamp... ze 3 spokojnie wystarczą.
I nie muszą mieć odrazu 600Ws... wystarczą 500 :lol: :)
Marko Flash się często psuje, nie polecam
Il fuoco
05-08-2006, 21:09
Marko Flash się często psuje, nie polecam
co to to wogóle jest??
- sam jestem ciekaw...
to taka Polska firma produkująca lampy. Często wysiadają w nich palniki. Moim zdaniem lepsze ELFO
Il fuoco
05-08-2006, 21:12
yhm...
no a od elfo lepsze elinki...
ale elfo tańsze.dużo.
W Marko nie tylko palniki. Grzeją się nawet jak nie błyskają, jak robisz przerwę, żeby się modelka podmalowała, to warto je wyłączyć, bo potrafią odmówić współpracy i trzeba chłodzić. Aha, i fotocelę mają gdzieś z tyłu ukrytą. Przy czarnych ścianach, gdy na lampie jest duży softbox to sprawia problemy - musiałem ją małą lampką z pieska wyzwalać.
Tańsza alternatywa do elinek - elfo. Chyba serwis szybszy.
Nie wiem jak jeszcze tańsze jinjangi z funsportu, nie pracowałem na nich dużo, to nie mogę się wypowiedzieć. O lampach, bo o srewisie funsportu to mam bardzo pozytywne zdanie. Ale gdybym ja kompletował studio, to wziął bym je pod uwagę (ze względów finansowych, oraz mam ich blisko, bo w centrum Łodzi niemal)
Lamp im więcej tym lepiej, tak napawdę - wygodniej się pracuje, mniej zmian softboxów czy innych pierdułek - przyciągasz tylko odpowiednią lampę, podłączasz, mierzysz i robisz.
Jak do teł zrobisz wieszak z jakimś zmieniaczem, to już masz praktycznie wszystko - wieszasz tam do wyboru kartonowe, a jak potrzeba to i na to zarzucisz zwykły gnieciuch czy fizelinkę, przypniesz spinaczem - 0.5 min roboty i tło zmienione.
Nieodzowna w studio jest drabina (4 metry masz jak mówisz). Pasuje czasem jako rekwizyt, a i wleźć i zdjęcia z niej robić można. No i oczywiście jak w lampie pod sufitem coś piardnie to się przydaje.
Marko Flash - badziewie kiedy juz pisalem dlaczego powtarzac sie nie bede troche tansze ale nie warte zachodu i ten smieszny facecik ktory to sprzedaje...
Polecam Bowens. Angielska solidna firma. W Polsce dystrybuuje ją FOTO7 z Gliwic. Sam ma dwie i naprawdę kawał solidnego sprzętu. Jeśli do nich podjedziesz ujżysz wszelakiej maści systemy pantografowe, ststywy, lampy i co tam sobie do studia chcesz....
pozdrawiam i życzę udanych zakupów
tak jak napisal minek:
ja tez uzywam yingyang`ow z funsports narazie mam 3 lampy 200Ws
ale planuje jeszcze kupic 2x600Ws
i do duzego studia ci tez radze kupic mocniejsze 600 lub nawet 800Ws
lampy sa dobrze wykonane od 400 w gore maja wlasne chlodzenie i serwis oraz obsluga jest ok
no i w porownaniu z elfo czy bowensem nie sa zle albo nawet na tym samym poziomie tylko ze chinskie
Vresviik
06-08-2006, 08:33
dzięki wielkie ))
Il fuoco
06-08-2006, 08:35
shaqi ale po co mu 800 Ws???!!!!
a co do Bowensa - to za Zanussim - masz czas oglądnąć, pieniądze by wydać - to naprawdę warto.
beachcomber
06-08-2006, 10:48
a moze tutaj znajdziesz cos dla siebie http://www.allegro.pl/item117642444_komplet_lamp_elfo_30_taniej.html
shaqi ale po co mu 800 Ws???!!!!
a co do Bowensa - to za Zanussim - masz czas oglądnąć, pieniądze by wydać - to naprawdę warto.
masz studio
pewnie nie
jak sie ma 4m wysokosci i pomieszczenie zalozmy 4m na 6m to 800Ws moim zdaniem minimum
zawsze mozna regulowac moc w dol ale jak sie podepnie potezny softbox
200x120 to moc sie przydaje
jak sie dobrze oswietlic tlo to potrzeba mocy nawet wiecej niz 800Ws
ale jak bedziesz robil swoje studio to zrozumiesz
ja proponuję zestaw... oczywiście Bowens - 2x 500W 1x1000W. koszt gołych lamp to będzie pewnie gdzieś ok 8 tys zł plus statywy, softboxy,parasole, garnki, kable.. powinieneś zmieścić się w 15 tysiach. Elfo tańsze, multiblitz droższe.... wybierz sam
Il fuoco
06-08-2006, 17:08
masz studio
pewnie nie
jak sie ma 4m wysokosci i pomieszczenie zalozmy 4m na 6m to 800Ws moim zdaniem minimum
zawsze mozna regulowac moc w dol ale jak sie podepnie potezny softbox
200x120 to moc sie przydaje
jak sie dobrze oswietlic tlo to potrzeba mocy nawet wiecej niz 800Ws
ale jak bedziesz robil swoje studio to zrozumiesz
rozumiem doskonale co mówisz ale czy nie wystarczy podjechać bliżej z lampami powiedzmy 500Ws niż mieć w całym studio jasno jak przy wybuchu atomowym?
ofcoz do pewnych zastosowań to co proponujesz to jedyne wyjście...
fotografowanie dużych przedmiotów itp.
z zapasem mocy masz rację... faktycznie lepiej móc zjechać w dół niż miałoby zabraknąć.
więc w sumie nie będę polemizował bo napewno masz większe doświadczenie itd.
jak będę robił swoje to pewnie zrozumiem tak do końca;)
Im bliżej podjedziesz, tym większe różnice w naświetleniu różnych partii modelki mogą się przydarzyć.
No i np softbox może nie starczać :)
Il fuoco
06-08-2006, 17:52
kapuje.thx adamek.
więc w sumie nie będę polemizował bo napewno masz większe doświadczenie itd.
jak będę robił swoje to pewnie zrozumiem tak do końca;)
nie mam wiekszego doswiadczenia swoje studio robilem 10miesiecy temu i tez tak myslalem jak ty.
wydalem 10k i stwierdzam ze potrzebuje wiecej mocy i wieksze softboxy
ale to wychodzi w praniu
tak jak zanusi moze byc 2x500Ws i jako glowne 1000Ws
i jeszcze raz powiem ze yingyangi sa dobre i tanio wychodza chodz jak juz mowimy o 1000 czy 1200 to ceny wychodza podobne do elfo i kupilbym te ostatnie chodz chinszczyznie nie mam nic do zarzucenia
beachcomber
06-08-2006, 18:21
tak abstrahujac od jakosci (w rozumieniu bezawaryjnosc) i oczywiscie mocy to na jakie cechy lamp warto zwrocic przy zakupie? czy sa jeszcze jakies inne, istotne parametry?
Il fuoco
06-08-2006, 18:25
coś kiedyś gdzieś słyszałem o czasie rozbłysku...
do tego czas ładowania.
do tego przydałby się wentyl chłodzący - wiem że niektóre "mejd in czajny" nie mają z tyłu nic no i potrafą z tym być problemy...
no i wiadomo - moc (liczba?) przewodnia...
coś kiedyś gdzieś słyszałem o czasie rozbłysku...
Chodzi pewnie o problemy synchronizacji przy krótkich czasach np. 1/250s. No właśnie, niech ktoś powie jak te chińczyki z funsports sobie z tym radzą?
Chodzi pewnie o problemy synchronizacji przy krótkich czasach np. 1/250s. No właśnie, niech ktoś powie jak te chińczyki z funsports sobie z tym radzą?
Funsports sobie raci do 1/700 spokojnie
Il fuoco
06-08-2006, 19:06
MMM - nawet nie to, ale to co Ty mówisz też ważne...
natomiast ja coś tam o czasach rozbłysku gdzieś słyszałem - słyszę że coś mi dzwoni ale nie wiem w którym kościele;)
a tak wogóle to istnieje tania alternatywa dla Funsportów:D
niejakie Bolingi - podobno to samiusieńko tylko malowanie inne;)
KuchateK
06-08-2006, 19:33
natomiast ja coś tam o czasach rozbłysku gdzieś słyszałem - słyszę że coś mi dzwoni ale nie wiem w którym kościele;)
Zapamietaj jeszcze do tego dzwonka, ze to nie jest istotny parametr gdyz w wiekszosci lamp jest taki sam (albo na tyle blisko ze roznica traci znaczenie).
Tutaj bylo wiecej w watku o synchro...
http://canon-board.info/showthread.php?p=158468#post158468
Jak nie masz jakichs dziwnych wymagan to nie ma z tym problemu.
Il fuoco
06-08-2006, 19:57
aha.no to już wiem co i gdzie dzwoniło - i że niepotrzebnie :twisted:
dzięki KuchateK ;)
I'll write that down...
potwierdze ze do 1/500 nie ma problemow na 1/700 jeszcze nie robilem
i ponadto yangi made in china od 400Ws w gore maja wentylatorki chlodzace
wiec polecam
Właśnie, zaletą mocnej lampy jest to, że może stać daleko,
A zaletą tego, że lampa może stać daleko, jest bardziej równomierne z niej oświetlenie.
Lampa stojąca metr od obiektu, kolejny metr dalej oświetla już 4x słabiej.
Lampa stojąca 5 metrów od obiektu, 4x słabiej oświetli plan oddalony o kolejne 5 metrów.
Nie trzeba mieć własnego studia, wystarczy popracować czasem w jednym albo drugim. To bardzo pomaga, można zebrać wiele doświadczeń, które przydadzą się w planowaniu własnego (-: