PDA

Zobacz pełną wersję : Jak kupować używany obiektyw

tombas
05-08-2006, 07:56
Jako że jest to dział "dla początkujących" więc bez stresu stawiam pytanie, na co zwrócić uwagę podczas kupowania używanego zooma aby służył jeszcze jakiś czas? Pewnie pyłki w środku, luzy, śrubki ale może jest coś jeszcze np. sposób sprawdzenia dokładności ostrzenia AF, dodam że "handel" na się odbyć na stacji benzynowej i będe miał możliwośc podpięcia go do body i wykonania kilku fotek, stres jest tym wiekszy, że to sprzęt dla znajomej, która myśli, że znam sie na fotografii :-)
aaa.... ten obiektyw to canon 75-300III USM

stdanielo
05-08-2006, 10:03
Drobnymi pyłkami bym się nie przejmował, ciężko znaleźć obiektyw który ich nie ma, raczej zwróć uwagę na soczewki, luzy i pracę af. Ustaw sobie na body AI SERVO i sprawdź jak się spisuje przy ostrzeniu na jeżdżące samochody, i szybkie zmiany kadru z bliskiego obiektu na daleki. A jaki konkretnie to ma być obiektyw?

muflon
05-08-2006, 11:10
Moim zdaniem ta stacja benzynowa jest trochę podejrzana... ja bym uważał, to może być albo "gorący" sprzęt, albo w ogóle popducha, żeby Cię ograbić z $$$ i/lub body :?

A co do kupowania - no standardowo, "stan ogólny" (czy "nie bity" :-D - taki obiektyw raczej nie powinien być tak zmaltretowany jak niektóre używane L-ki), jakiś szybki pstryk na pełnej dziurze, żeby zobaczyć czy nie ma BF/FF z Twoim body.. więcej mi nie przychodzi do głowy.

tombas
05-08-2006, 11:17
Moim zdaniem ta stacja benzynowa jest trochę podejrzana... ja bym uważał, to może być albo "gorący" sprzęt, albo w ogóle popducha, żeby Cię ograbić z $$$ i/lub body :?

A co do kupowania - no standardowo, "stan ogólny" (czy "nie bity" :-D - taki obiektyw raczej nie powinien być tak zmaltretowany jak niektóre używane L-ki), jakiś szybki pstryk na pełnej dziurze, żeby zobaczyć czy nie ma BF/FF z Twoim body.. więcej mi nie przychodzi do głowy.

to nie wyglada aż tak podejrzanie, obiektyw z allegro,stację wybrałem ja, sprzedający jest z oświęcimia a ja z nowego sącza i po ustaleniach mamy się spotkac mniej więcej w połowie drogi, a ograbić? mnie z najukochańszej rzeczy jaką posiadam :-) tzn. aparatu bo kasa raz jest a częściej jej nie ma..o... nie sądzę....by to bylo możliwe.

pst
05-08-2006, 11:30
Moim zdaniem ta stacja benzynowa jest trochę podejrzana... ja bym uważał, to może być albo "gorący" sprzęt, albo w ogóle popducha,

jak kupowałem u Cichego obiektyw to zgadnij gdzie odbyla sie transakcja?
8)
tak, na stacji benzynowej w Poznaniu... w dodatku za mnie kupował znajomy ktoremu przelałem kase więc było gotówka<=>sprzęt z ręki do ręki

w tej Szwajcarii to musi być niebezpiecznie na stacjach benzynowych :mrgreen:
będę o tym pamiętał jak sie wybiore ;-) ;-)

muflon
05-08-2006, 11:36
to nie wyglada aż tak podejrzanie, obiektyw z allegro,stację wybrałem ja
Aaa to chyba że tak. Moje podejrzenia biorą się stąd, że są forumowicze, którzy mają khem... średnie wspomnienia z kupowania sprzętu na stacji benzynowej ;-)

pst
05-08-2006, 12:09
heh
pewnie ze mozna sie naciąc - ja sie sam wpakowalem kupując mysz za ~150pln na allegro od goscia co mial malo gwiazdek... 'bo mozna bylo zaoszczedzic 30pln' :mrgreen:
walczylem o kase ponad 80 dni ale odzyskalem ....
generalnie trzeba uwazac - gdyby mnie czekala taka transakca to poszedlbym na ta stacje z jakims kolegą/znajomym

tombas
05-08-2006, 12:28
a oczywiście, nie będę tam sam,znajoma (przyszły właścieciel obiektywu) do dośc duża kobieta :-)