Zobacz pełną wersję : z G5 na 30D,szklany dylemat
marcepan
04-08-2006, 18:43
Hej czesc,witam wszystkich forumowiczow!
pomozcie prosze czlowiekowi bo mi sie juz zaciemnia..
A o ciemnosc mi sie wlasnie rozchodzi,niedlugo planuje przelaczyc sie w koncu na dslr,puszka 30D wszystko pieknie..No i szkiełka dylemat.
1.17-40 f4 L czy 17-55 f2.8 is
2.70-200 f4 czy 70-300 is
Zalezy mi m.in.na fotkach w slabym oswietleniu,w G5 brakowalo mi zawsze swiatla af siadal itd.,byla to moja najwieksza bolaczka,czy wlasciwie przesiadka na ciemniejsze eLki juz bedzie dla mnie szokiem w stosunku do G5,czy jednak musialbym rozbic druga skarbonke i kupic drogie 17-55 z is do tego 70-300 is ? mam na system 2500 ojro..
pomozcie, pozdrawiam
Jesli mowa o fotografowaniu w slabym oswietleniu i pewnosci AF to jedyny sposob na osiagniecie tego to kupno mocnej zewnetrznej lampy blyskowej (najlepiej 580EX lub tanszej 430EX).
Co do tanich rozwiazan w szklach zamiast canona 17-55/2.8 is mozesz kupic tamrona 17-50/2.8 (zostanie na lampe). W przypadku tele to opinie sa rozbiezne. Jesli potrzebny Ci IS bierz 70-300 jesli nie to 70-200.
Jesli mowa o fotografowaniu w slabym oswietleniu i pewnosci AF to jedyny sposob na osiagniecie tego to kupno mocnej zewnetrznej lampy blyskowej (najlepiej 580EX lub tanszej 430EX).
Dokładnie lampa to podstawa.
A co do obiektywów to wybrał bym L-ki.
Mam 17-40 i polecam.
marcepan
04-08-2006, 20:02
sorka zapomnialem nadmienic ze chodzi mi o zdjecia bez udzialu lampy w slabych warunkach oswietleniowych..
sorka zapomnialem nadmienic ze chodzi mi o zdjecia bez udzialu lampy w slabych warunkach oswietleniowych..
No to 17-55. A najlepiej 50/1.8 albo inna, odpowiednia do tematu, stałka.
Hej czesc,witam wszystkich forumowiczow!
pomozcie prosze czlowiekowi bo mi sie juz zaciemnia..
A o ciemnosc mi sie wlasnie rozchodzi,niedlugo planuje przelaczyc sie w koncu na dslr,puszka 30D wszystko pieknie..No i szkiełka dylemat.
1.17-40 f4 L czy 17-55 f2.8 is
2.70-200 f4 czy 70-300 is
Zalezy mi m.in.na fotkach w slabym oswietleniu,w G5 brakowalo mi zawsze swiatla af siadal
Generalnie stawiałbym na Lki.Po przesiadce z G5 na 30D to nawet światło w Lkach nie bedzie problemem.AF jest w lustrzankach bez porównania a ISO do 3200 da Ci naprawdę duży komfort pracy.w 30D ISO 1600 to podobnie co ISO 100-200 w G5. Tak jak mówili przedmówcy lampa to też ważna rzecz wiec warto się nad nią zastanowić.
Więc szukaj czegoś jasnego. Co chcesz focić zależy wtedy czy będziesz potrzebował zoom czy stałke?
marcepan
04-08-2006, 20:20
Richie- lampa,jak najbardziej,jest wliczona ze tak powiem pozakonkursowo..
pzdr;)
TomS- raczej potrzebuje uniwersalnosci wiec zoomy,choc stalke 50 f1.8 napewno tez z czasem kupie przecie niedroga;)
ups sorka za dwa posty..
Warto zebys zdefiniowal stwierdzenie "slabe warunki oswietleniowe". W mojej pracy oznacza to np pomieszczenie 100 m2 bez okien z jedna zarowka 70W przy suficie.
Jesli warunki sa bardzo slabe moze warto zastanowic sie nad stalkami w stylu Sigma 20/1.8 + Canon 50/1.8
Więc jeśli coś uniwersalnego to może na początek 24-105 f/4 L IS a później to do tego tylko stałki
marcepan
04-08-2006, 20:38
TomS-no wlasnie w tym sęk ze musi tez byc szeroko..24-105 tez bralem pod uwage,jest is..gdyby 5D kosztowal polowe mniej to nawet bym sie nie zastanawial
pzdr
McKane-slabe warunki oswietleniowe- mam na mysli,zdjecia w pomieszczeniach np pod wieczor ze swiatlem zastanym,lub przy jakiejs lampce badz swieczkach,noi oczywiscie zdjecia nocne przy oswietleniu ulicznym,wnetrza kosciolow itd
pzdr
McKane-slabe warunki oswietleniowe- mam na mysli,zdjecia w pomieszczeniach np pod wieczor ze swiatlem zastanym,lub przy jakiejs lampce badz swieczkach,noi oczywiscie zdjecia nocne przy oswietleniu ulicznym,wnetrza kosciolow itd
pzdr
Prawde powiedziawszy ja w takiej sytuacji uzylbym statywu a nie szukalbym na sile bardzo jasnego szkla.
Prawde powiedziawszy ja w takiej sytuacji uzylbym statywu a nie szukalbym na sile bardzo jasnego szkla.
A ja bym przypial Sigme 20 1.8 i probowal do skutku... bo AF w takich warunkach to loteria i to nie tylko z winy Sigmy. Wspomaganie lampa nie wspomaga :? .
A ja bym przypial Sigme 20 1.8 i probowal do skutku... bo AF w takich warunkach to loteria i to nie tylko z winy Sigmy. Wspomaganie lampa nie wspomaga :? .
No to pisalem wczesniej ale opcja stalek odpada. Poza tym nocą bez wzgledu na jasnosc obiektywu statyw jest dobrym rozwiazaniem.
Poza tym nocą bez wzgledu na jasnosc obiektywu statyw jest dobrym rozwiazaniem.
Ale ze wzgledem na okolicznosci/okolice to czasem jednak nie mozna sie bawic statywem w nocy ;)
Ale ze wzgledem na okolicznosci/okolice to czasem jednak nie mozna sie bawic statywem w nocy ;)
To bez watpienia racja :) Jakby na to nie patrzec wybierajac jasne szklo w okolicach 20 mm trzeba sie ta sigma zainteresowac.
No to masz dylemat, jednak 30D ze szkłami 17-40 i 70-200 to zupełnie inna klasa. Robiłem zdjęcia w kościołach podpinając 17-40 i jest o.k. wysokie ISO bardzo pomaga. Oczywiście idealnym rozwiązaniem jest statyw ale jak pisali Vitez i McKane nie zawsze można go użyć. IS będzie pomocny ale poczytaj dokładnie jakie ma ograniczenia. Ja stawiam jednak na eLki, chociaż niektóre stałki są jasne i atrakcyjne cenowo.
marcepan
06-08-2006, 16:22
McKane-statyw jednak chcialbym stosowac w ostatecznosci
Vitez-o stalkach bede myslal raczej pozniej jako dodatkowe szkielka,wiec narazie musze wybrac podstawowe zoomy
Mac-widze ze masz i G5 i interesujacy mnie zestaw 30D,skoro porownujac je mowisz ze to zupelnie inna klasa i f4 itak bedzie o niebo lepiej,wiec hmm szala chyba sie przechyla na kozysc eLek,ograniczenia IS masz na mysli niemoznosc zamrozenia ruchu ? czy moze cos jeszcze?
dziekuje za podpowiedzi i pozdrawiam!
KUBICA 7dmy !! :-D :-D
marcepan - mam 30D i s2is i to jest przepaść! I postawiłem jak Mac na eLki: mam 17-40 i 24-105IS i 50/1.8 i w kościołach foty skrobię ale z użyciem statywu: 580EX na dużą powierzchnię nie pomoże, ale jasna stałka (bo cena przystępna) też dużo daje.