Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 20d + m42 + przesłona

ralphyy
04-08-2006, 14:53
Witam,

Rozpoczynam swoją przygodę z 20d + M42 + optyka zenit. Podajcie, proszę, parę złotych rad... najbardziej zależy mi na okiełznaniu przesłony i poprawnym naświetlaniu kadru... a w praktyce, na którym programie najlepiej robić i jak ustawić aparat.

Za wszelką pomoc dziękuję.

Janusz Body
04-08-2006, 14:58
Witam,

Rozpoczynam swoją przygodę z 20d + M42 + optyka zenit. Podajcie, proszę, parę złotych rad... najbardziej zależy mi na okiełznaniu przesłony i poprawnym naświetlaniu kadru... a w praktyce, na którym programie najlepiej robić i jak ustawić aparat.

Za wszelką pomoc dziękuję.

Na przesłonach to się nie znam. Wątpie czy ktoś tutaj się zna. W aparatach jest przysłona :)

A na poważnie - kup najpierw jakąś książkę "dla dummies" i poczytaj troszeczke. Będziesz przynajmniej wiedział o co pytać.

Janusz

Kolaj
04-08-2006, 15:00
Używając manualnych obiektywów korzystaj z programu AV. Co do wyboru parametrów ekspozycji, to zasady są takie same jak z innymi szkłami. Jeśli się na tym nie znasz, to także uważam, że powinieneś zacząć od jakiejś lektury dla początkujących.

ralphyy
04-08-2006, 15:04
Dzięki za odpowiedź... A na poważnie... po podłączeniu m42 korpus w miejscu przesłony pokazuje 00, co jest oczywiste. Jak w takim razie w prawidłowy sposób dobrać prawidłowy czas do przesłowy na obiektywie.

No chyba, że nie wiesz... to kupię książkę...

Janusz Body
04-08-2006, 15:11
Dzięki za odpowiedź... A na poważnie... po podłączeniu m42 korpus w miejscu przesłony pokazuje 00, co jest oczywiste. Jak w takim razie w prawidłowy sposób dobrać prawidłowy czas do przesłowy na obiektywie.

No chyba, że nie wiesz... to kupię książkę...

Please przYsłona, przyYsłony YYYYYYYYYYYYYYY

1. Kupic książeczkę
2. poczytac
3. z tableki w książeczce wybrać zblizone dane
4. pstryknąc zdjecie - zobaczyć histogram
5. pokręcić kóleczkami tak, żeby histogram był blisko prawego brzegu pstrykając kolejne fotki testowe
(Zamiast 3, 4 i 5 mozna zmierzyć światło uzywając światłomierza)
6. pstrykac zdjecia dopóki się warunki nie zmienią
7. w razie zmiany warunków wróć do punktu 3

Janusz

EDIT: Aparat w M lub Av jak koledzy pisali.

ralphyy
04-08-2006, 15:12
PRZYSŁONA... dziękuję za uwagę

Tomasz Golinski
04-08-2006, 15:12
Jak w takim razie w prawidłowy sposób dobrać prawidłowy czas do przesłowy na obiektywie.

Napisane wyżej: ustawić Av.

ripek
04-08-2006, 15:32
Popracuj tez nad drabinką EV - w przypadku mojego pentacona jesli EV standardowe to prześwietla zdjęcie - prawidłowe naświetlanie jest po zejściu o 1-1,5EV na minus

Fotos
04-08-2006, 16:21
Hmmm...
Mam wrazenie, ze dSLRy kupuje sie glownie po to, aby dokupic do nich adapter i meczyc sie z M42 :-)

BolekZ
06-08-2006, 20:14
Na przesłonach to się nie znam. Wątpie czy ktoś tutaj się zna. W aparatach jest przysłona :)

A na poważnie - kup najpierw jakąś książkę "dla dummies" i poczytaj troszeczke. Będziesz przynajmniej wiedział o co pytać.

Janusz
A tych książeczek to się naczytałem już jak chodziłem w krótkich majtecztach, i spotykałem "przeEsłony" i "przYsłony". Punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia - to jest forum foto czy językowe, bo wg słownika obie formy są poprawne:lol:

Andee
06-08-2006, 20:18

Przyslona jest w obiektywach... :)

Polecam tryb M a nie AV, tylko on daje pelna kontrole nad tym co robisz jezeli wspolpracujesz z obiektywem M42 czy kazdym innym manualnym.

Tanto
27-03-2007, 01:35
Dość mocno zaskoczył mnie dziś pomiar AV w 20d, zaskoczył na minus :-(
Podłączyłem do korpusu M42 (Helios) i FD (Tokina AT-X 90/2.5 macro) i zrobiłem najbanalniejszy test: po kilka zdjęć tego samego motywu przymykając za każdym następnym przysłonę. Na chłopski rozum wszystkie klatki z serii powinny być naświetlone identycznie a tak nie jest - zdjęcia robione przy F2.8, F4 są wyraźnie nie doświetlone w stosunku do F11, F16.
Dla czego tak się dzieje?

Jeśli jest to pytanie z kategorii trywialnie banalnych to proszę o wyrozumiałość, ale tajniki nowoczesnej fotografii są mi obce - EOS od jakichś 5 lat zarasta pajęczynami w szafie, a ja pracuję z korpusami F1 New w których z podobnym zachowaniem nie spotkałem się nigdy.