Zobacz pełną wersję : Otwieram LABA!
Redskull
03-08-2006, 21:39
Witam
Nosze sie z zamiarem otwarcia wlasnego labu w Rzeszowie (podkarpacie). Chcialbym swiadczyc uslugi internetowe (skladanie zamowien przez siec i expresowa wysylka poczta). I tu moje pytanie:
CZEGO WY OCZEKUJECIE OD INTERNETOWEGO LABU?
Chodzi mi o ceny, znizki, korekty, profile, przesylka, zabezpieczenie przesylki, szybkosc i co jeszcze tylko przyjdzie Wan do glowy.
Ewentualnie na jakie ustepstwa jestescie w stanie pojc, czyli trwa to troche dluzej, ale za to jakosc i cena super itp... (extremalnie, cena baaaardzo niska, ale zdjecia bez korekt)
Bardzo prosze o powazne posty i wymiane doswiadczen.
cena
bez korekt
czas moze byc dluzszy
KuchateK
03-08-2006, 21:50
Pewnie ze bez korekt ;) Korekty to sie w domu robi :mrgreen:
Lab za to ma pracowac zawsze tak samo rowno aby te korekty mialy sens.
Redskull
03-08-2006, 21:54
No dobra, ale jak mamy kompakta, ktory dwa te same zdjecia zrobione w przeciagu 5 sek robi z dwoma roznymi WB to korygowac, czy nie? Osobiscie jestem zwolennikiem "cukierkow" i mysle, ze korekty beda standartowe, oczywiscie jesli ktos przy zamowieniu nie zastrzegnie inaczej.
JESLI MOGE PROSIC,TO DAJCIE MI WIECEJ KONKRETOW. CENY, CZAS REALIZACJI, OFERTA DODATKOWA, PROMOCJE.
"POMOZECIE?!?!...POMOZEMY!!!" :D
Lab za to ma pracowac zawsze tak samo rowno aby te korekty mialy sens
Czyli ma byc profil ICC, nie ma problemu :D
Osobiście preferuję:
- cena
- jakość, nie chodzi o korekty :), tylko o to by odbitka nie była dużo gorsza od tego co widzę na monitorze.
Kwestia czasu realizacji - drugorzędna
Michal-Czuba
03-08-2006, 21:59
Domyslnie sobie koryguj (wiadomo jak jest, kompakty itd.) - ale na wyrazne zyczenie "bez korekty" niech nikt pod zadnym pozorem nie tyka fot, tylko pusci na maszyne - mysle ze w ten sposob zdobedziesz uznanie, pojdzie opinia ze rozumiesz co znaczy "bez korekty".
Co wiecej - milo by bylo, gdyby stali klienci (rejestrowani w sklepie) mieli jakies rabaty - nawet symboliczny rabat zachęca. Co więcej - przewidujesz opcję przyjmowania plików na CD? Tzn zamówienie przez stronę, ale ktoś zamiast ładować pliki na Twojego FTP'a (nie każdy ma tak dobre łącze i bądź co bądź umiejętności) wysyła Ci je na CD.
Regularnie kalibruj sprzęt, publikuj profil ... aż Ci się nie znudzi ;)
kedar6890
03-08-2006, 22:06
redskull jesli mogę zapytać to jaką maszynę chcesz kupić?
Redskull
03-08-2006, 22:13
Sprzet jesli chodzi o laba i monitory bedzie kalibrowany dwa razy w miesiacu. Zdjecia na CD jak najbardziej we wszystkich formatach oprocz rawow.
Papier, zawsze Fuji CA (od 9x13 do 30x60-glossy, matte, silk), Chemia Fuji.
Cena odbitki 10x15 szacuje na 55gr. Rabaty do 15%. Wysylka na moj koszt+priorytet(trwaja negocjacje z firmakurierska, ale zobaczymy ile mi zejda z ceny. Zdjecia zabezpieczone w tekturowych pudlach, plytki leca z powrotem do klienta.
Profil ICC na sajcie a cala usluga od momentu przyjecia do domu klienta w 3 dni robocze.
Co myslicie?
redskull jesli mogę zapytać to jaką maszynę chcesz kupić?
Co z oferty EUROFOTO, zobaczymy.
KuchateK
03-08-2006, 22:17
W takim razie najlepiej jak przy zamowieniu bedzie standardowa do zaznaczenia opcja "BEZ KOREKTY" a lab sie bedzie jej trzymac.
Wysylanie zdjec przez net to chyba standard, nie? :)
kedar6890
03-08-2006, 22:23
redskull- jeśli chcesz to mogę podać Ci namiary na papier chemie FUJI, laby FRONTIER.
Z mojej strony do tego wszystkiego dodałbym płatności elektroniczne.
Karty kredytowe oraz transfery z banków ... im wiecej tym lepiej.
Redskull
03-08-2006, 22:31
Nie chce Frontierka ;D Wiem co moge osiagnac na Ilabach i powiem, ze subiektywnie frontier jest kiepski :) Pozatym mam budowe Ilaba w palcu (przezrok to gowno "serwisuje"), wiem co i jak i niechce sie pchac w nic nowego :D Ale jak masz namiar gdzie dostane 15.2 glossy fuji CA za mniej niz 180 zl brutto to wal jak w dym!
Z mojej strony do tego wszystkiego dodałbym płatności elektroniczne.
Karty kredytowe oraz transfery z banków ... im wiecej tym lepiej.
Swietny pomysl, o tym nie pomyslalem! Chcialem wszytsko realizowac poprzez pobranie.
a ja powiem tylko tyle :) bardzo sie ciesze ! ;]
btw: w Rzeszowie chyba nie ma dobrego labu, kasowski ma frontiere i ceny z kosmosu ;]
Płatności typu mtransfer, płacę z intelligo itd., kartą. Czas realizacji nie jest dla najważniejszy, ważniejsze to, co wymienili przedmówcy.
Redskull
03-08-2006, 22:37
a ja powiem tylko tyle :) bardzo sie ciesze ! ;]
btw: w Rzeszowie chyba nie ma dobrego labu, kasowski ma frontiere i ceny z kosmosu ;]
Zapraszam na Ofiar Katynia :D Pokaze Ci co znaczy dobra odbitka :)
kedar6890
03-08-2006, 22:39
15.2- 179.00
12.7- 149.00
Taniej już chyba nie znajdziesz
Zakk Wylde
03-08-2006, 22:43
Moze powiem jak to jest jak ja zamawiam i co mnie się podoba a co nie.
1)Ceny,
najlepeiej takie byś ty zarobil oraz były niskie dla klijentów (wtedy masz ich dużo. Możesz zrobic jakąś promocję, bonus.
2)Znizki,
To byś musiał zrobic jakiś program który nalicza Ci ilośc zdjęc na jednego klijenta, aby on miał znizkę :D (czyli my:D)
3)Korekty,
Tutaj jest problem, bo jak ja wysyłam to musze podbijac czerwień o kilka stopni :/ ale jak dawałem pierwszy raz zdjęcia to masakra :(
4)przesylka,
Musisz mieć blisko poczte polską bo normalnie bys się zajechał jak bedziesz jechał tam i z powrotem z zdjęciami. Najlepeiej aby było dużo mozliwosć (kurier, poczta polska itp.)
5)zabezpieczenie przesylki,
Kopeta babelkowa z kartonikiem szytywnym :)
6)szybkosc,
To zalezy od punktu 4 :)
7) Może solidność ???
Ale jak to mówią tak to tylko w erze zrobią :D
Redskull
03-08-2006, 22:46
15.2- 179.00
12.7- 149.00
Czyzby GATEX?
kedar6890
03-08-2006, 22:52
Dominik. Andex- jestem członkiem FDI i nie mam dużego wyboru w hurtowniach.Hurtownie które sprzedają towar dla zakładów zrzeszonych w sieci FDI sprzedają go w bardzo podobnych cenach.Twierdzą że mają tyko 3 % marży na papierze.
beachcomber
03-08-2006, 23:07
a moze znizka dla forumowiczow? :wink: to w sumie serio pomysl, kiedys ktos cos takiego na forum poruszal. przy odpowiedniej ofercie dla ludzi z forum moglbys zdobyc dosc pokazna grupe wiernych klientow. choc raczej z gatunku tych czepialskich, a nie z tych co "po jednej odbitce z kazdego udanego zdjecia"
Czesc juz wspominano:
- opcja bez korekcji
- latwa platnosc przez internet (zaloz sobie konto w inteligo, mbanku.. dla ciebie grosze, a moze przesadzic o przyciagneciu klientow)
- dokladne wymiary plikow (w pikselach) pod konkretne formaty odbitek, zeby nie bylo zaskoczenia ze szwagrowi leb ucielo ;) albo pracownik tak przykadrowal ze autorski superhiper pomysl na kadr poszedl w drzazgi :)
- o ile by sie dalo tanie skanowanie negatywow (w sensie cala rolka na automacie za niska cene) :) wiem, pewnie juz margines.. nie wiem jak z oplacalnoscia... pewnie duzo czasu zajmuje?
co do cen...
10x15 w okolicach 50gr
15x20 w okolicach 2 zł
20x30 w okolicach 7-10 zł
Oczywiscie jak bedzie pare groszy wiecej to nadal bedzie chyba w miare atrakcyjnie...
A ja się cieszę że w końcu w Rzeszowie bedzie solidny lab do którego będzie mozna normalnie pójść i zrobić fotki jak należy. Do tego co koledzy napisali dodam że powinny być usługi ekspresowe ;). Bardzo sobie cenię taką możliwość w swoim stalowowolskim labie gdzie przychodzę, podaje płytkę z gotowymi fotkami proszę bez korekty i pliczki lecą do kolejki a za kilka, kilkanaście minut mam pakiet odbitek.
Cena większych formatów powinna byc atrakcyjna. Wiem że popyt jest mniejszy więc i zysk na takich powiększeniach mniejszy, ale niższa cena skłania do robienia powiększeń. Jeśli odbitka 10x15 cm kosztowałaby 50 gr to jest to dobra cena, ale odbitka 20x30 (czyli powierzchniowo 4 razy 10x15) powinna kosztować góra 6 zł. W wielu internetowych labach cena za 20x30 to już 3-4 zł ale z jakością różnie ;). Za dobrej jakości odbitkę 20x30 na Fuji CA Supreme zapłaciłbym 5-6 zł z pocałowaniem reki ;). W tej chwili za ten format płacę 7 zł trochę z bólem serca ale przynajmniej wiem że nie bedzie to bubel. I jescze raz powtarzam - koniecznie Supreme... zwykły CA za bardzo się gnie i niszczy.
Może system przedpłat. Klient wpłaca np 100 a potem zamawia sobie co jakiś czas usługi i z konta mu schodzi - coś nan wzór Allegro mam na myśli.
Album - fotoksiążka w ofercie. Wiem są różne zdania na ten temat ale ludziom się to podoba.
LemonR
Koniecznie opcja wyboru papieru typu "niepalcujący"*.
Nie wiem jakie jest to FUJI o którym piszecie, ale mam na myśli coś a'la KODAK ENDURA PROFESSIONAL** (zwany jedwabistym)
Koniecznie w formie zapłaty muszą być uwzględnione transakcje interentowe.
Reszta jak poniżej.
* istnieją takie? ;)
**nie pamiętam dobrze, a nie mam pod ręką
Riccardo
04-08-2006, 09:39
Ja bym chcial zeby ta cala usluga bez problemu dzialala z Mac'iem
Michal-Czuba
04-08-2006, 09:51
Chcialem wszytsko realizowac poprzez pobranie.
Zapomnij - nie odbierze Ci paczki powiedzmy 10-ciu klientów (a co to 10 na miesiąc) i jesteś w plecy 90 zł na wysyłce + koszty odbitek. A to sporo, żeby zrekompensować straty musisz podnieść ceny - i tak w kółko.
Szybkie płatności w stylu mTransfer itp. były by super - albo żebyś chociaż miał konta w najpopularniejszych bankach, mBank, Inteligo itd.
Ja dodam jeszcze:
-dla fot z kompaktow, mozliwosc wyboru przycinania (fill, fit)
-niestandardwoe formaty, np panoramy
-prosty i latwy interfejs dodawania fotek
-upload przez ftp oraz dla mniej wtajemniczonych programik, w ktorym zbierze fotki i jednym kliknieceim wysyla (cos jak w dimlabie)
Aha, koniecznie mus być opcja, że foty wychodzą 1:1 przy danej rozdzielczości, a nie, że niby 1:1 a się okazuje później, że LAB mimo tego obcina 3% z każdej strony i... nie idzie inaczej :???:
-jesli chodzi o sam lab, to mozliwosc edycji i dokadrowania zdjecia na ekranie przez klienta/oblsuge na miejscu gdyby zaszly jakies niezgodnosci. Widzialem cos takiego w jednym labie w warszawie.
-Digitalizacja zdjec analogowych / ewentualnie bonusowe zgrywanie z negatywu na postac cyfrowa (gratis -choc jest to pracochlonne, badz po niewielkich cenach)
-foto galeria
platnosci przelewem internetowym
Aha, koniecznie mus być opcja, że foty wychodzą 1:1 przy danej rozdzielczości, a nie, że niby 1:1 a się okazuje później, że LAB mimo tego obcina 3% z każdej strony i... nie idzie inaczej :???:
To podstawa, dodatkowo
- m(bank)Transfer lub ostatecznie wpłata na mbank,
- dokładne omówienie krok po kroku (na przykłdzie PS CS2 - standard) jak przygotować zdjęcie, żeby nie było przesunięć koloru*,
- wystawienie profilu icm do pobrania; idealna sytuacja była by wtedy kiedy robiłbyś taki profil do każdej rolki papieru,
- odbitki na papierze, o którym Diodak pisze
- indywidualne rabaty na większe zlecenia (np. 1000 szt. 10x15)
* - oczywiście z góry zakładasz że kierujesz tekst do osób z kalibratorami, itp.
Też się pod tym postulatem podpiszę.
Redskull
04-08-2006, 12:59
A jaka forme promocji wybralibyscie? Znizka na zdjecia, czy np pakiet darmowych odbitek?
A jaka forme promocji wybralibyscie? Znizka na zdjecia, czy np pakiet darmowych odbitek?
Jeśli spełnisz warunki z mojego posta to co chcesz.
Michal-Czuba
04-08-2006, 13:05
Wolałbym zniżkę, indywidualne konto każdego użytkownika (takie, żeby każdy chętnie wracał, bo konkurencja nie mała) i np. po przekroczeniu danych progów - wykonania 500 odbitek - -5%, 1000 odbitek - -8% itd. to już sam sobie musisz dopracować indywidualnie.
dziękuje za zaproszenie ;] napewno kiedyś skorzystam :D
korzystając z okazji ;)
z jakich labów teraz korzystacie ?
Ja wciąż z http://www.superfoto.pl
krzys121
06-08-2006, 15:11
vertis.pl
kiedys skanowalem z oferty internetowej kilka(nascie?) filmow, cieszylem sie z:
1) dogadania sie z uslugodawca o zrzucenie moich skanow na moj komp via ftp, a nie kazdorazowe wysylanie skanow na CD pod moj adres - zaoszczedzalem w ten sposob kase i czas (patrz pnkt 3)
2) uslugodawca przechowywal negatywy u siebie, az sie ich uzbieralo kilka, a wtedy ja prosilem o ich odeslanie (lub oczywiscie wczesniej na moja prosbe). wysylane negatywy byly pociete i pakowane w folie, w kartonikach - bardzo profesjonalnie i to sobie cenilem
3) sposob z uplodowaniem skanow na moj komp gwarantowal mi niemal natychmiastowa mozliwosc reklamacji - mowilem, ze dana klatka ma zle ustawione kolory i bylo to szybko korygowane. a ze negatywy byly u uslugodawcy, a nie u mnie, to poprawka byla wykonana szybko i juz cieszylem sie nowym, poprawionym skanem. gdybym jednak otrzymywal za kazdym razem przesylke z CD i moim negatywem, to wowczas reklamacja trwala by dlugo-odeslanie negatywu - poczta: kasa i czas - no i skanowanie.
4) jakosc: skanowalem z oversamplingiem x1 ale efekt bardzo mnie zadowalal - chodzi o szum, ktory przez rodzimych skanerzystow nazywany byl ,,ziarnem'' (dziwna sprawa: zeskanowany negatyw w innej firmie i te ,,ziarno'' zniklo ;) ).
5) mozliwosc otrzymywania roznych formatow graficznych: jpg i tiff w tej samej cenie.
6) promocje polegajace na tym,ze wywolanie filmu gratis przy skanowaniu calego negatywu - fajna sprawa ;)
acha, i to wszystko mialem w cenie 15 pln za negatyw 36klatek (skan 3751 x 2480 pixeli) - jak widac, takie rzeczy nie tylko w Erze ;)
edit:
7) promocje polegajace na tym, ze uslugodawca skanowal mi czasami wybrana przeze mnie klatke z roznym oversamplingiem (x2, x4, x8, x16) w celu zachecenia innych uslug.
nosorozec
06-08-2006, 15:58
kiedys skanowalem z oferty internetowej kilka(nascie?) filmow, cieszylem sie z:
acha, i to wszystko mialem w cenie 15 pln za negatyw 36klatek (skan 3751 x 2480 pixeli) - jak widac, takie rzeczy nie tylko w Erze ;)
zdradzisz firme?
Konrad
zdradzisz firme?
Konrad
mysle,ze zdradzisz jest nieodpowiednim slowem. ja polece firme:
http://www.skanowanie-35mm.pl/
i dodam, ze z tymi 15pln to przesadzilem - sprawdzilem platnosci z inteligo i wyszlo,ze placilem 11.80pln za film ;)
Jak tam Panie sprawa stoi? Lab otwarty? Czy ecie nie?
jesli otwarty to prosze o szczegoly
jakis cennik
Redskull
07-11-2006, 21:22
Labik sie dociera...narazie dylemat z miejscem powstania, klopoty lokalowe. Wszystkoza male, albo za za duza kase :(
Kolejnosc otwierania bedzie taka:
1.lab-wiec przynajmniej przez pierwszy miesiac korzystac beda tylko rzeszowiacy i okoliczni.
2.internet-trzeba dopracowac obsluge jeszcze, narazie faza testow. Ale na pewno bedzie ciekawie.
Poczekajta, zobaczta...
Labik sie dociera...
Poczekajta, zobaczyta...
Mam nadzieje, że na "Gwiazdkę" będzie już jakaś fajna promocja ;-)
www.fotonet.info w Tychach jest labem internetowym chyba.... zajrzyj, mają ceny i wogóle można podpatrzeć.....
... i jaką maszynę w końcu kupiłeś (albo nie było , albo przegapiłem) ?
wyczytałem tylko że frontier jest pe... (-:
... i jaką maszynę w końcu kupiłeś (albo nie było , albo przegapiłem) ?
wyczytałem tylko że frontier jest pe... (-:
czemu ja na Fuji nie nazekam jak maja dobra chemie i dobrze skalibrowana maszyne to jest ok.
a ja po przeczytaniu watku ciesze sie ze region ma tyle przedstawicieli na forum. moze jakies spotkanie . irish w sobote...???? pissac na trampek22@tlen.pl i przepraszam za maly OT
edit: no i czekam na ten lab....
Trampek... Rzeszów? :D chyba musimy sie spotkac na piwku bo studiuję w Rzeszowie a miałem wrażenie ze z forum jestem tu sam :P.
A co do labu Redskula, to z lokalami w Rzeszowie nie jest łatwo, ale trzymam kciuki.
borkomar
15-11-2006, 19:05
Fajnie - jak tylko się otworzy warto będzie przetestować i dać zarobić:wink: koledze z forum.
Redskull
15-11-2006, 23:39
co to irish:P ? sobotaodpada uczelnia/praca... na tygodniu moze z 30 minut znajde :D
co to irish:P ? sobotaodpada uczelnia/praca... na tygodniu moze z 30 minut znajde :D
knajpa w rzeszowie ul. 3 maja pozdrawiam