Zobacz pełną wersję : adapter m42 + canon 20d
Witam... rozważam zakup adaptera m42 zgodnego z optyką ZENIT. Słuszałem jednak, że podobny adapter może spowodować zwarcie w korpusie i tym samym uszkodzenie aparatu. Bardzo dziękuję za wszelkie uwagi.
tez tak slyszalem. i na slyszeniu sie skonczylo, bo od paru lat uzywam w korpusach EOS szkiel M42 przez najzwyklejsza przejsciowke i nigdy nic nie bylo...
po mojemu, to fajna nawijka, zeby wydebic od ludzi dodatkowy grosz za drobna modyfikacje...
W!
Jezeli nie posiadasz jakies dzinwej kontrukcyjnie przejsciowki, tzn. z wystajacym metalem lub tez za dlugim gwintem to nic sie stac nie moze, zreszta podczas wkrecania przejsciowki przeciez widac czy metal zwiera styki obiektywu (oczywiscie od strony body), prawda??
Zdrowko
miałem chyba ze 3 rodzaje przejsciowek w tym do Psixów i wszystko dziala poprawnie
ja używam najzwyklejszej przejściówki z allegro i nigdy nie miałem żadnych problemów
Niczego redukcja nie zwiera :confused: ,
morduję juz trzecia i nic się nie dzieje :razz: no moze poza małym luzem który wyczuwalny jest przy ostrzeniu ;-)
pozdrawiam
ps: kupuj przejście i szkiełka i baw się do woli ;-)))))
a czy sa przejsciowki do obiektywow canona FD ?
MacGyver
29-08-2006, 02:41
a czy sa przejsciowki do obiektywow canona FD ?
Są, ale zdecydowanie trudniej je trafić na allegro i zazwyczaj są droższe od tych na M42. Możesz też taką przejściówkę kupić tutaj (http://www.raysfoto.pl/).