Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pierścienie pośrednie - pytanie

Propi
02-08-2006, 20:40
Kupiłem dziś obiektyw Zenitar 16/2.8, którego minimalną odległością ostrzenia jest 30cm. Chciałbym tę odległość skrócić do 15cm, a najlepiej do ok. 10cm. Pytanie brzmi - jakiej długości pierścieni powinienem użyć? Drugie, choć już mniej istotne pytanie, brzmi - w jaki sposób użycie pierścieni wpłynie na zdjęcia (poza zmniejszeniem GO)?

akustyk
02-08-2006, 20:51
nie ma takich pierscieni. musialyby miec grubosc moze 1mm moze 2mm, a to fizycznie jest niewykonalne

Propi
02-08-2006, 21:03
A jeśli użyje najmniejszego pierścienia (tego 5 czy 7mm, standardowo najmniejszego)? Na jaką odległość będę musiał się przybliżyć? I czy zmieni się tylko minimalna odległość, czy maksymalna też (tzn. będę musiał pozostać już w dużym przybliżeniu, czy też będę mógł się cofnąć np. o pół metra i ciągle złapać ostrość?)?

CYNIG
02-08-2006, 21:21
A nie prosciej samemu sprawdzic? mysle ze niewielu ludzi uzywa 16mm z pierscieniem.
Wypnij obiektyw od korpusu,wez kawalek tekturowego paska szerokosci pierscienia zrob z niego pierscien i wstaw miedzy aparat a obiektyw, przytrzymujac calosc reka. Wygodne to to nie jest ale nadaje sie do sprawdzenia jakich efektow mozna sie spodziewac.

akustyk
02-08-2006, 21:32
nie wiem do ilu zejdzie 16mm szklo, ale moj byly Flektogon 20mm po podpieciu najcienszego pierscienia ostrzyl na kilka mm przed przednia soczewka. a po zapieciu grubszego pierscienia odleglosc ostrzenia wychodzila wewnatrz obiektywu :)

Propi
03-08-2006, 14:22
A czy wystarczy np. nie do końca wkręcić obiektyw do przejściówki (EOS->m42)? Tzn uzyskać ten milimetr nie przez tulejki, tylko przez wykręcenie szkła o jakieś pół obrotu?

Janusz Body
03-08-2006, 15:39
A czy wystarczy np. nie do końca wkręcić obiektyw do przejściówki (EOS->m42)? Tzn uzyskać ten milimetr nie przez tulejki, tylko przez wykręcenie szkła o jakieś pół obrotu?

Są Zenitary z mocowaniem Canona EF :)

Mój z najcienszym pieścieniem ostrzy na jakieś 6-7cm od obiektywu.

Propi
03-08-2006, 15:41
Wiem, że są... ale mam przejściówke M42, a takie są odrobinę tańsze :) Ile mm ma najcieńszy pierścień? To jest pierścień canonowski?

akustyk
03-08-2006, 15:42
niewykluczone, ze tak zadziala. mozesz sprobowac, tylko uwazaj, coby nie odlecial :)

Janusz Body
03-08-2006, 15:53
Soligor 12 mm
Canon 12 mm

olekbuszka
03-08-2006, 18:45
A może wystarczy najcieńszy pierścień, a w obiektywie ostrość na nieskończoność? To spowoduje przysunięcie ponowne szkła bliżej body.

Janusz Body
03-08-2006, 18:57
A może wystarczy najcieńszy pierścień, a w obiektywie ostrość na nieskończoność? To spowoduje przysunięcie ponowne szkła bliżej body.

Najcienszy pierścien i ostrość "na nieskończoność" to ostrość w granicach 7-8cm. Wszystko dalej jest juz nieostre.

Propi
04-08-2006, 01:17
Ok, spróbowałem odkręcić go odrobinę. Daje radę złapać ostrość trochę "wcześniej", ale dotychczas próbowałem z ostrością ustawioną na minimum... jutro spróbuję przekręcić na nieskończoność, zobaczymy co się stanie.

Póki co, efekty mniej więcej takie:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img252.imageshack.us/my.php?image=11yd0.jpg)