Zobacz pełną wersję : Pierścienie pośrednie - pytanie
Kupiłem dziś obiektyw Zenitar 16/2.8, którego minimalną odległością ostrzenia jest 30cm. Chciałbym tę odległość skrócić do 15cm, a najlepiej do ok. 10cm. Pytanie brzmi - jakiej długości pierścieni powinienem użyć? Drugie, choć już mniej istotne pytanie, brzmi - w jaki sposób użycie pierścieni wpłynie na zdjęcia (poza zmniejszeniem GO)?
nie ma takich pierscieni. musialyby miec grubosc moze 1mm moze 2mm, a to fizycznie jest niewykonalne
A jeśli użyje najmniejszego pierścienia (tego 5 czy 7mm, standardowo najmniejszego)? Na jaką odległość będę musiał się przybliżyć? I czy zmieni się tylko minimalna odległość, czy maksymalna też (tzn. będę musiał pozostać już w dużym przybliżeniu, czy też będę mógł się cofnąć np. o pół metra i ciągle złapać ostrość?)?
A nie prosciej samemu sprawdzic? mysle ze niewielu ludzi uzywa 16mm z pierscieniem.
Wypnij obiektyw od korpusu,wez kawalek tekturowego paska szerokosci pierscienia zrob z niego pierscien i wstaw miedzy aparat a obiektyw, przytrzymujac calosc reka. Wygodne to to nie jest ale nadaje sie do sprawdzenia jakich efektow mozna sie spodziewac.
nie wiem do ilu zejdzie 16mm szklo, ale moj byly Flektogon 20mm po podpieciu najcienszego pierscienia ostrzyl na kilka mm przed przednia soczewka. a po zapieciu grubszego pierscienia odleglosc ostrzenia wychodzila wewnatrz obiektywu :)
A czy wystarczy np. nie do końca wkręcić obiektyw do przejściówki (EOS->m42)? Tzn uzyskać ten milimetr nie przez tulejki, tylko przez wykręcenie szkła o jakieś pół obrotu?
Janusz Body
03-08-2006, 15:39
A czy wystarczy np. nie do końca wkręcić obiektyw do przejściówki (EOS->m42)? Tzn uzyskać ten milimetr nie przez tulejki, tylko przez wykręcenie szkła o jakieś pół obrotu?
Są Zenitary z mocowaniem Canona EF :)
Mój z najcienszym pieścieniem ostrzy na jakieś 6-7cm od obiektywu.
Wiem, że są... ale mam przejściówke M42, a takie są odrobinę tańsze :) Ile mm ma najcieńszy pierścień? To jest pierścień canonowski?
niewykluczone, ze tak zadziala. mozesz sprobowac, tylko uwazaj, coby nie odlecial :)
Janusz Body
03-08-2006, 15:53
Soligor 12 mm
Canon 12 mm
olekbuszka
03-08-2006, 18:45
A może wystarczy najcieńszy pierścień, a w obiektywie ostrość na nieskończoność? To spowoduje przysunięcie ponowne szkła bliżej body.
Janusz Body
03-08-2006, 18:57
A może wystarczy najcieńszy pierścień, a w obiektywie ostrość na nieskończoność? To spowoduje przysunięcie ponowne szkła bliżej body.
Najcienszy pierścien i ostrość "na nieskończoność" to ostrość w granicach 7-8cm. Wszystko dalej jest juz nieostre.
Ok, spróbowałem odkręcić go odrobinę. Daje radę złapać ostrość trochę "wcześniej", ale dotychczas próbowałem z ostrością ustawioną na minimum... jutro spróbuję przekręcić na nieskończoność, zobaczymy co się stanie.
Póki co, efekty mniej więcej takie:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img252.imageshack.us/my.php?image=11yd0.jpg)