PDA

Zobacz pełną wersję : Kodak przestaje produkować cyfrówki amatorskie

slawi_3000
02-08-2006, 13:05
Jak w tytule, produkcję przejmuje Flextronics, coś podobnego jak IBM i Lenovo

http://www.kodak.com/eknec/PageQuerier.jhtml?pq-path=2709&pq-locale=en_US&gpcid=0900688a80589ba7

Fotos
02-08-2006, 14:57
Czego ten Flextronics juz nie robi..., widac marginesy na cyfrowych kompaktach sa juz tak male, ze liczy sie kazdy cent. No coz ciasno na rynku, a klient sie cieszy :-)
Ciekawe jak to sie przeniesie na rynek dSLR, tu tez sie zageszcza.

KuchateK
02-08-2006, 19:19
Zastanawia mnie co oni beda robic niedlugo... Dslr'ow nie robia, kompaktow nie, zelatyna kiepsko idzie, papier tez...

AdrianP
02-08-2006, 21:05
Kodak po wkroczeniu w nową technologię stał się po prostu cyfrowym zadupiem. Jego prodkukty były nie dość że złe to jeszcze drogie.

Kodak potrafi robić raczej wyłącznie filmy foto, aczkolwiek osobiście wolę filmy Fuji.

pantau
02-08-2006, 21:13
No coz, swiat sie zmienia...

minek
02-08-2006, 21:36
Kodak potrafi robić raczej wyłącznie filmy foto, aczkolwiek osobiście wolę filmy Fuji.

Zgadzam się, w związku z tym zdanie powyższe poprawił bym na:
Kodak potrafi robić raczej wyłącznie czarnobiałe filmy foto.

maxbmx
02-08-2006, 21:46
Myślę że Kodak albo padnie, albo ktoś mądrzejszy go wykupi.

KuchateK
02-08-2006, 21:50
Jeszcze troche wezma po kawalku a reszcie musi wartosc spasc ;)

FOTOGRAF
02-08-2006, 21:51
Myślę że Kodak albo padnie.
tez mi to przeszlo przez mysl.

Janusz Body
02-08-2006, 22:06
Zgadzam się, w związku z tym zdanie powyższe poprawił bym na:
Kodak potrafi robić raczej wyłącznie czarnobiałe filmy foto.

Nie, nie... :) od czarno białych to jest Ilford. A Kodak, no chyba tylko niszowe rynki im niedługo zostana typu kinematografia, medycyna. :)

Kolekcjoner
02-08-2006, 22:16
Nie wiem na pewno ale to zdajsie jest spory koncern cheniczny. Może w tym zostaną?

zanussi
02-08-2006, 22:17
No i pewnie Kodak zostanie jedynie na samochodach INDY Car... a może to był Kodiak? ??

Kolekcjoner
02-08-2006, 22:39
Tak sobie przejrzałem pobieżnie ich stronę internetową i wydaje mi się, że chyba z nimi nie jest tak najgorzej. Oni robią dosyć sporo różnych rzeczy min.: maszyny poligraficzne, materiały do diagnostyki medycznej, materiały stomatologiczne, materiały do kinematografii (z tym że to też pewnie do czasu). Oni zdajsie obecnie to nastawiają sie na obsługę biznesu, a nie na drobnego konsumenta ale najważniejsze to to, że mają sporo kontraktów podpisanych z armią na dostawy sprzętu biurowego i nie tylko (jest tam cały katalog). Także to ostatnie to przesądza o tym, że raczej ich pozycja jest niezagrożona. Choć oczywiście na tym świecie nic nie jest stałe raz na zawsze.

Fotos
03-08-2006, 11:09
Kodak bedzie robil jednorazowe cyfrowki :-)
Flextronics jest wykonawcom roznego sprzetu dla wielu znanych firm (np. telefony komorkowe). Ma fabryki glownie w Chinach, co pozwala na produkcje taniego sprzetu za grosze.
Byc moze dzieki temu Kodak zaoferuje wkrotce cyfraka za 10$. Na razie jest to czwarta firma na rynku cyfrakow, wiec jesli ktos padnie, to... Pentax :-)

Kolekcjoner
03-08-2006, 13:26
Pentax w zasadzie to już ma po herbatce. Toż to przecież "prawie" jak samsung!
W IHT był wywiad z doradcą finansowym banku, który jest jednym z większych udziałowców pentaxa i ten bez żenady powiedział, że pentax powienien wycofać się z rynku dslr-ów, bo jego szanse są zerowe.

Michu (Pentax)
03-08-2006, 14:19
Tiaaa... Kolekcjoner.
I pewnie dlatego na Photokinie pokaże semiprofi K10D, średnioformatowy 645D, szkła (wreszcie!) z USM, że o regularnie wypuszczanych szkłach serii Limited nie wspomnę.
Uwielbiam takie plotki z super pewnego źródła.

Kolekcjoner
03-08-2006, 14:36
Tiaaa... Kolekcjoner.
I pewnie dlatego na Photokinie pokaże semiprofi K10D, średnioformatowy 645D, szkła (wreszcie!) z USM, że o regularnie wypuszczanych szkłach serii Limited nie wspomnę.
Uwielbiam takie plotki z super pewnego źródła.
Pewnie masz rację. Jednak to, że pentax trwa w świecie dslrów to w dużym stopniu zasługa samsunga. A ten artykuł to nie plotki było o tym zresztą na forum pentaxa. Po za tym to troszkę żartowałem:wink:.

Michu (Pentax)
03-08-2006, 14:51
Z tą zasługą Samsunga też sprawa jest delikatna. Zapewne potężny zastrzyk finansowy pomógł Pentaksowi, dzięki czemu przyspieszono prace nad owymi modelami. Niezapominajmy wszakże, że Pentax zawsze był firmą raczej niszową i nie należy rozpatrywać jego pozycji w obecnym "wyścigu szczurów".
Jeżeli chodzi zaś o samego Kodaka. Cóż, jakoś się do ich filmów nie przekonałem. Jak wspomniał Janusz Body, do filmów c-b to tylko Ilford. Nie da się ukryć, że obecnie każda z firm z interesującego nas tematu nie działa tylko i wyłącznie w jednym segmencie (np. dla Pentaksa podstawą działalnością jest optyka medyczna).

Michu (Pentax)
03-08-2006, 15:00
O!
Wracając jeszcze do K10D.
Właśnie wpadły mi w łapy "przecieki":
10MPxl matryca i Shake Reduction - to było wiadome.
3kl/s, do 10RAW w serii i JPG do zapełnienia karty, prawdopodobnie uszczelniony korpus, RAWy zapisuje jako pliki DNG. Ma kosztować ok. 1000dolców.
Jeżeli potwierdzi się również cena średnioformatowego 645D (ok 24.000PLN), to myślę, że może to trochę namieszać na rynku.
Ale o tym przekonamy się dopiero po premierze ;)

Kolekcjoner
03-08-2006, 15:25
Z tą zasługą Samsunga też sprawa jest delikatna. Zapewne potężny zastrzyk finansowy pomógł Pentaksowi, dzięki czemu przyspieszono prace nad owymi modelami. Niezapominajmy wszakże, że Pentax zawsze był firmą raczej niszową i nie należy rozpatrywać jego pozycji w obecnym "wyścigu szczurów". (...)
Ale współpraca tych obu firm (pentax - samsung) jest chyba nadal aktualna i dosyć ścisła przecież lustra samsunga to właściwie kopie aparatów pentax!
Tu (http://www.iht.com/articles/2006/05/26/yourmoney/mjapan.php) masz link do artykułu o którym wspominałem wyżej.

Michu (Pentax)
03-08-2006, 15:54
Owszem. Ale jak to się ma do tego, o czym piszesz?
Roztrząsane już były na forum mariaże firm fotograficznych z elektronicznymi. To po prostu daje podstawy do tego, by nie mieć podejrzeń o to, że Pentax zniknie. To nie mariaż Minolta-Sony (dwie firmy Japońskie). Japończycy raczej nie dopuszczą do tego, by ich firma została przejęta przez obcych (ot, taka mentalność).
Ale tu już nam się robi offtopic.

Kolekcjoner
03-08-2006, 16:05
Japończycy raczej nie dopuszczą do tego, by ich firma została przejęta przez obcych (ot, taka mentalność).
Ale tu już nam się robi offtopic.
Mentalność chyba niezła! Offtopic nie taki całkiem, bo trochę mnie dziwią ruchy kodaka. Przecież tak naprawdę to oni wystartowali z dslr-ami. Później zrezygnowali, teraz praktycznie rezygnują z kompaktów mimo, że mieli niezłą pozycję na tym rynku. Może powinni zrobić podobnie jak pentax?

Michu (Pentax)
03-08-2006, 16:10
Ty - tak szczerze: sądzisz, że tacy maluczcy jak my dowiemy się tego? Albo tego, na jakiej zasadzie działa współpraca Pentax-Samsung, Nikon-Sony?
Mechanizmy tym sterujące mogą nam wydawaćsię tak bezzensowne, że nie ma się nad tym co rozwodzić. Polecam film Wall Street Oliviera Stone. Co prawda to inna bajka, ale po części pomoże zrozumieć "o so chozi". Ja po emisji stałem się jakby bardziej sceptyczny względem dziwnych machinacji.

Kolekcjoner
03-08-2006, 16:18
Jasna sprawa, że tych mechanizmów nie rozszyfrujemy do końca. Choć próbować można wszystkiego. Natomiast bardziej mnie zastanawia polityka Kodaka, który się zachowuje trochę nie dokońca racjonalnie. W każdym razie użytkownikom ich sprzętu foto też nie zazdroszczę. Fakt ich finansowa pozycja jest raczej nie zagrożona ale takie zachowanie trochę dziwi.

Fotos
04-08-2006, 14:32
>>Natomiast bardziej mnie zastanawia polityka Kodaka

Niby co w tym dziwnego, ze ktos zleca produkcje firmie, ktora potrafi robic to taniej i szybciej ? Przeciez Kodak nie podal, ze wycofuje sie z rynku cyfrakow.
Flextronics robi mnostwo sprzetu dla innych producentow, bo w tym sie specjalizuje. Projekty dalej bedzie robil Kodak.
Jakby nie bylo to cyfrak nawet za 300-400 zeta jest drozszy od najtanszych analogow, ktore mozna kupic za ok 100zeta.

A Pentax padnie :-) Z tego co czytalem ( nie moge niestety znalezc zrodla ) juz teraz sprzedaje mniej niz Samsung. Konica tez na koniec pokazala 5D i 7D i co z tego ?
Pentax zawsze moze robic obiketywy, w optyce jest mocny.

Michu (Pentax)
04-08-2006, 21:54
A Pentax padnie :-) Z tego co czytalem( ...).
Pewnie...
A Bush nie lubi Hop-Coli...

Broncobilly
04-08-2006, 23:13
Flextronics - ma fabrykę w Tczewie - może wkrótce zobaczymy cyfrę Made in nasza ?

Kolekcjoner
05-08-2006, 04:56
A Pentax padnie :-) Z tego co czytalem ( nie moge niestety znalezc zrodla ) juz teraz sprzedaje mniej niz Samsung.
Szukaj, szukaj tego źródła chętnie poczytamy!

Broncobilly, ona będzie "Made in nasza" tak samo jak wszystko co robione jest w Chinach jest chińskie.

Diodak
05-08-2006, 11:38
Nie, nie... :) od czarno białych to jest Ilford.
Negatywy Ilforda mają swój klimat ale i tak przepadam za T-Maxem 100 Kodaka. Niestety z kolorowymi błonami Kodak radzi sobie jak z cyfrowymi kompaktami więc już mało co zostało interesującego w ofercie ;).

thorin
06-08-2006, 20:48
Negatywy Ilforda mają swój klimat ale i tak przepadam za T-Maxem 100 Kodaka. Niestety z kolorowymi błonami Kodak radzi sobie jak z cyfrowymi kompaktami więc już mało co zostało interesującego w ofercie ;).

a ja podleje troche ognia oliwa, kodak juz nie produkuje papieru b&w, a szkoda bo lubilem jego fakture, gruby porzadny papier, nie to co Ilfordowskie plasterki (dobra dobra, wiem ze w ten sposob mniej chemii Ilford chlonie i w ogole Ilford ochy i achy prosze, ale szkoda ze ten rynek ginie) zastanawia mnie ile jeszcze czasu minie az Kodak powie pass w kwesti negatywow b&w, i ile czasu minie az zostana tylko dwaj potentaci na rynku do koloru fuji do b&w ilford, kazdy ukroi swoj kawalek tortu i spokojnie go skonsumuje... do niedawna jeszcze przeciez fociliscie na "tanim a dobrym" apxie, ktorego macierzysta fabryka wlasnie przez fuji zostala kupiona... Kodak umiera ?

Kolekcjoner
06-08-2006, 22:26
(...)Kodak umiera ?
Chyba w temacie fotografii - Tak!

zabol
11-08-2006, 20:25
kodak zleca wykonywanie cyfrowek
http://fotopolis.pl/index.php?n=4713

Kolekcjoner
11-08-2006, 20:56
kodak zleca wykonywanie cyfrowek
http://fotopolis.pl/index.php?n=4713
Kurczę to co oni bedą do tych aparatów robić - Pudełka:mrgreen:?

lucki
11-08-2006, 23:11
Kodak Elite Color jest całkiem OK, mocno nasycone kolory. Portry juz chyba nie robią.:?:

Zyklon
12-08-2006, 11:08
Kodak kodakiem a na ten przyklad konica minolta wycofuje się z rynku negatywów i tak najpopularniejsza klisza (najcześciej mi schodzi) k 200/36 jeszcze jest a josz 24/200 nie uswiadczysz na hurtowni.....
to tak apropo negatywów