Zobacz pełną wersję : Którą lampe wybrać?
Cześć Wam :),
chcę kupić lampe, ale kompletnie się na tym nie znam. Literki i cyferki w oznaczeniach jeszcze nic mi nie mówią ;) Przeglądałam na ebayu oferty i cenowo najbardziej podobały mi się 420 i 430 EX
Nie chce wiecej kasy wydać, bo lampe będę używać bardzo rzadko.
Jaka jest różnica między 420EX i 430EX? Którą warto kupić? Czy może jest jakaś inna lampa tania, ale dobra (coś jak 50mm wśród obiektywów ;))
Pozdrawiam
Kamila
Po lekturze wielu wątków na ten temat na forum (polecam ;) napiszę krótko: jeśli Ciebie stać na 430EX to bierz tą, jeśli masz mniej kasy to 420ex.
Heheh to to akurat wiem, ale jaka jest różnica? Czy warto dopłacić?
430EX posiada znacznie więcej ustawień, głownie manualnych czyli tryb manualny do 1/1 do 1/64, manualny zoom palnika; ponadto posiada dostępne z lampy korekcję ekspozycji (FEC) oraz synchronizację błysku na zamknięcie migawki (2nd sync). Dodatkowo z istotnych rzeczy 430EX posiada znacznie szybsze kondensatory, więc szybciej się ładuje i szybciej jest gotowa do nastepnego błysku.
Jesli powyższe rzeczy nie mają dla Ciebie znaczenia, to wystarczy Ci 420EX.
I jeszcze jedno pytanie: do jakiego aparatu ma być ta lampa?
Co to jest manulany zoom palnika?
Jezeli 420 nie ma synchronizacji i korekcji to odpada, bo to wazne i sie przydaje. Fajnie ze szybciej sie laduje, bo teraz mam lampe, ktora potrzebuje z 15 sekund. Co mnie czesto dobija.
Lampe bede najczesciej uzywala z 10D.
Co to jest manulany zoom palnika?
w 430EX możesz ręcznie ustawić kąt rozsyłu światła w zależności od ogniskowej obiektywu. W 420EX jest tylko automatycznie.
Jezeli 420 nie ma synchronizacji i korekcji to odpada, ...
Lampe bede najczesciej uzywala z 10D.
Z 10D to i 420EX będzie miała 2nd sync + FEC.
Różnica polega na tym, że w przypadku 420EX musisz te funkcje ustawiać w aparacie, natomiast w 430EX ustawisz je również na samej lampie.
Sprawa ma znaczenie np. w kliszakach z dolnej półki (EOS 300, 3000) w których korekcja FEC i synchro na zamknięcie migawki są niedostępne w połączeniu z 420EX i wtedy sytuację ratuje 430EX.
Dzieki gwozdzt, wiele mi wyjasniles. Wiesz moze jeszcze jaka jest roznica miedzy 430 i 420 jezeli chodzi o ladowanie i gotowosc?
Dzieki gwozdzt, wiele mi wyjasniles. Wiesz moze jeszcze jaka jest roznica miedzy 430 i 420 jezeli chodzi o ladowanie i gotowosc?
Teoria gdzieś podaje 40% ale trudno powiedzieć ile w tym prawdy.
Sam miałem tylko 380EX, teraz mam 430EX, powodem zmiany był brak możliwości obrotu głowicy w 380EX, ale niejako przy okazji zauważam, ze laduje się szybciej i są to odczucia znaczące. (w procentach to trudno mi określić, a stoperem nie mierzyłem :-))
Zakk Wylde
01-08-2006, 12:27
ja mam 420Ex i jest Ok ale gdybym miał wiecej kasy to na 100% kupiłbym 430Ex
Podsumowanie :-)
http://canon-board.info/showpost.php?p=103533&postcount=13
i jeszcze jedna ciekawostka:
http://canon-board.info/showpost.php?p=84054&postcount=54