Zobacz pełną wersję : Gdzie są zapisywane dane po wywołanym RAW'ie
lokowaty
31-07-2006, 22:24
Witam!
Zastanawiem się gdzie są zapisane dane po wywołanym RAW'ie do .jpg
Czyli, gdzie znajdują się informacje dla ACR'a, gdy po ponownym otwarciu wywołanego RAW'a otwiera się w stanie po wcześniejszym obrobieniu?
Gdzieś rozrasta się jakiś specjalny plik w którym są informacje dla każdego RAW'a który przewinał się przez obróbke?
Pzdr!
Tomasz Golinski
31-07-2006, 22:27
ACR to nie wiem, ale RSE zakłada podkatalog .RWSettings, w którym trzyma ustawienia.
Moze chodzi o pliki .xmp, w tym samym katalogu co raw?
lokowaty
31-07-2006, 22:43
Witam!
Nie widze żadnych plików .xmp
Chyba że ten .xmp jest zakodowany w RAW'ie?
Poprostu mam na pulpicie RAW'a, którego raz obrobiłem, po ponownym otwarciu go w ACR widze ostatnie operacje na nim wykonane.
Witam!
Nie widze żadnych plików .xmp
Chyba że ten .xmp jest zakodowany w RAW'ie?
Poprostu mam na pulpicie RAW'a, którego raz obrobiłem, po ponownym otwarciu go w ACR widze ostatnie operacje na nim wykonane.
przeszukaj dysk *.xmp
Może ACR zapisuje je gdzieś w swoim tymczasowym katalogu:?:
ACR 3.x w CS2 tworzy pliki xmp
ACR 2.x w CS1 ma katalog z cachem, gdzie te rzeczy sa trzymane. trzeba sprawdzic w ustawieniach Szopki
W ustawieniach sie podaje w jakim katalogu maja byc trzymane pliki xmp, czy gdzies na dysku czy w folderze z plikiem raw, pozatym polecam konwersje raw do dng niedosc ze mniejsze pliki sa (zalezy od aparatu) to wszystkie dane sa zapisywane w naglowku i nic sie nie zgubi przez to
To chyba zalezy od ustawien... ACR ma tez swoja baze i jesli nie moze zapisac na dysku (np zdjecie otwierane z CD) to zapisuje w swojej bazie...