PDA

Zobacz pełną wersję : Szokująca technologia prezentacji zdjęć

hazan
30-07-2006, 01:17
http://labs.live.com/photosynth/videodemo.html

miszaqq
30-07-2006, 01:56
pozyjemy zobaczymy, no i wyobraz sobie jakie wypasione komputery do tego trzeba miec i jakimi laczmi dysponowac jesli to ma sie odbywac w sieci :/

Terrmos
30-07-2006, 07:49
Chciałbym znać parametry tego na filmie... i na pewno nie był to Pecet na Windowsie...
Mac?
Big Mac?
Big mac Menu?

shaqi
30-07-2006, 12:13
uwazam ze rynek takiego czego narazie nie potrzebuje

a tak pozatym to ilu calowe mial monitory?
na 17 czy 19`ce nie bedzie to dobrze wygladac

i jakie beda wymagania sprzetowe??
cztery procesory po 3GHz i 10GB ramu??

Il fuoco
30-07-2006, 14:08
hehehe ciekawe po co mu tam był ten telefon podpięty pod kabelek:)
a oprócz tego to ciekawe jaki windows to udźwignął...
i faktycznie - jaka to musi być maszyna żeby tak sobie scrollować jak on to powiedział "simultaneously" między tyloma dziesiątkami fotografii - płynnie... :)

sail0r
30-07-2006, 18:30
jednej rzeczy nie poruszyl.. jak to maja byc dziesiatki zdjec robionych przez rozne osoby co z roznicami w oswietleniu itp itd? bo prostu bedzie widac ze to zlepek fotek.... sprzetem bym sie tak nie martwil..

muflon
30-07-2006, 18:49
Chciałbym znać parametry tego na filmie... i na pewno nie był to Pecet na Windowsie...
Dlaczego, po prostu aplikacja w trybie fullscreen :) A parametry... come on, akurat z wyświetleniem tego, co na tym filmie było, to poradzi sobie każda dzisiejsza karta graficzna. Mnie bardziej ciekawią parametry sprzętu, który został użyty do przeliczenia i dopasowania tych wszystkich danych :lol: Strzelam mały klasterek :mrgreen:

hazan
30-07-2006, 21:19
Ja nie zwracam uwagi na trudności techniczne lecz na efekt końcowy który moim zdaniem jest powalający - jeśli tak wyglada przyszłość prezentacji zdjęć to jest naprawdę nieżle.

kane
30-07-2006, 21:23
wlasciwie to wyglada na multimedialna prezentacje zdjec okreslonych modeli gdzie dokladnie sie pstryka kazdy kawalek, poza tym to tylko wodotryski :)

emisiaczek
30-07-2006, 21:29
nuda i to bez polotu, niszowa zabawka, z fotek robi sie film to moze lepiej zrobic normalny film, albo panorame, niech sie chlopaki raczej skupia na Viscie zeby mozna bylo cokolwiek zrobic bez 4 giga ramu ;)

zanussi
30-07-2006, 21:37
mnoi też nie powaliło..... wodotryski zamiast meritum.... obrazki przelatują jak bąk ;) czy tam trzmiel na łące... piękne nikomu nie potrzebne.... jak zwykle

Diodak
30-07-2006, 23:31
Specjalnie nic specjalnego ;). Jeśli to kiedyś będzie coś więcej potrafiło to pogadamy, bo narazie to szybciutko mogę sobie zrobić panoramę szcześcienną, zmapować hotspoty i zrobić wirtualną wycieczkę ;).

Założę się że ta gadka o fotografiach różnych autorów jest trochę naciągana. Jeśli to miałoby mieć jakieś komercyjne zastosowanie to jeden autor będzoe pstrykał taką "serie" fotek i potem będą montować z tego scenkę podobna do panoram sześciennych tylko z opcją przemieszczania się w tej bryle no i miejmy nadzieję że tak szybko jak na prezentacji.

Z technicznego punktu widzenia to obsługa panoram w QTVR w dużej rozdzielczości dalej wymaga sporej mocy obliczeniowej bo przecież w czasie rzeczywistym jest wyginana i animowana duża fotografia ale w takich wizualizacjach jest przyszłość.

fredi
31-07-2006, 23:52
No pewnie ze mozesz sobie zrobic panorame. Ale moze ktos nie moze w dowolnej chwili poleiec w dany zakatek swiata ;) Wskoczyc w siec i rozejrzec sie po danym placu, ulicy to byloby cos :) Krok (duuuuuuuzy) dalej od maps.google.

KuchateK
01-08-2006, 00:35
Sciag sobie wersje w wysokiej rozdzialce... Pasek XP na gorze wyraznie widac. Widac tez na dole zmniejszony dolny :D Reszta to aplikacja na pelnym ekranie odpowiednio akcelerowana. Liczac obecne monstery graficzne z 512MB pamieci nie widze problemu zapakowac tam tyle fot.

a tak pozatym to ilu calowe mial monitory?
Nowe delle, 24 albo 30 cali. To zdaje sie byly 30'stki. Do tego najlepiej jakiegos pieca z odpowiednio wypasiona karta graficzna i duza iloscia ramu. W sumie taka gierka :mrgreen:

Diodak
01-08-2006, 03:21
No pewnie ze mozesz sobie zrobic panorame. Ale moze ktos nie moze w dowolnej chwili poleiec w dany zakatek swiata ;) Wskoczyc w siec i rozejrzec sie po danym placu, ulicy to byloby cos :) Krok (duuuuuuuzy) dalej od maps.google.
O tym właśnie mówię ;). Robisz panoramę (ktoś robi) i możesz sobie zwiedzać... jesli ta technika pozwoli nie tylko rozglądać się wewnątrz sceny (tak jak do tej pory jes w przypadku QTVR) ale spacerować płynnie to będzie to wtedy godne uwagi - narazie mamy Cubic QTVR ;).

KuchateK
01-08-2006, 03:30
Widze ze patrzyliscie na obrazki a nie sluchali co tam mowia...

JSK
01-08-2006, 08:02
Patrzyłem na obrazki przez pierwsze 20s. Jeszcze gorsze niż te dynamiczne strony gdzie fotki latają niczym serwetki na wietrze. To może i będzie dobre dla tych gości z reklamy, żeby zaprezentować dorobek agencji i pochwalić się technologią. Patrzcie, my pracujemy w technologii super turbo hiper!!! Ale komu takie wodotryski potrzebne?
Przecież zdjęcia się liczą. Chyba, że chodzi o dotarcie do jakiejś niezwykle zblazowanej grupy odbiorców.

darnok
02-08-2006, 10:21
Według mnie nie jest to głupie rozwiązanie, i mo swoje zalety, zwłaszcza przy fotografowaniu architektury. Tylko jak to bedzie rozwiązane gdy weźmiemy foty od kilku osób (tego samego miejsca) i bedziemy to łączyć?? przecieć ludzie robią pod roznymi kontami zdjecia (chocby ze wzgledy wzrostu) i roznice w oswietleniu beda pewnie bardzo widoczne i ten 3D model to bedzie jedna wielka kratka, dlatego ten gościu na filmiku tak szybko latał pomiędzy obrazkami zeby nie bylo widac niedociagniec;))

fredi
02-08-2006, 13:10
O tym właśnie mówię ;). Robisz panoramę (ktoś robi) i możesz sobie zwiedzać...

Ale jakos nikt nie robi, lub robi niezmiernie rzadko i trudno cos takiego znalezc. Tu chodzi nie tyle o teoretyczna mozliwosc, co o wygodna plaforme ktora wylawia z sieci zdjecia i komponuje to w calosc. I nie maja znaczenia roznice w oswietleniu moim zdaniem, lepiej tak niz w ogole.

KuchateK
02-08-2006, 16:40
Juz jakis czas temu na potrzeby grafiki 3D zostaly opracowane algorytmy, ktore swietnie sobie radza z fotkami zrobionymi z roznych miejsc roznym sprzetem i potrafia je poskladac do kupy idealnie. Do tego z wyrownywaniem kolorow a nawet wyciagnieciem poszczegolnych elementow z tego jako modele 3D dosyc wysokiej jakosci lacznie z odpowiednimi teksturami niezaleznie od tego jak bardzo dany model byl nierowno oswietlony.

Automatyczne dopasowanie dzisiaj kilku fot nie przedstawia juz duzego problemu.
http://www.cs.ubc.ca/~mbrown/autostitch/autostitch.html

mor_feusz
02-08-2006, 16:53
Strzelam mały klasterek :mrgreen:
mozliwe aczkolwiek ostatnio w firmie wymieniono wszystkim developerom PCty na nowsze: dell 2x Pentium 4 Xeon 3.6GHz, 4GB ram, 4xRaptor w RAID0, + jakas grafika (bardziej 2D - przeciez costam programuja). i powiem ze maszynki nie do zagiecia.

muflon
02-08-2006, 17:23
Juz jakis czas temu na potrzeby grafiki 3D zostaly opracowane algorytmy, ktore swietnie sobie radza z fotkami zrobionymi z roznych miejsc roznym sprzetem i potrafia je poskladac do kupy idealnie.
Ja już dobrych kilka lat temu na zawodach programistycznych w Pradze widziałem wykład, gdzie facet opisywał rekonstrukcję sceny 3D na podstawie kilku zdjęć :) I nawet nie było to jakieś strasznie procesorożerne, główna siła była w algorytmie.

Diodak
02-08-2006, 19:24
Pewnie że to nie jest takie trudne, kilka lat temu pojawił się ImageModeler firmy Realviz (producent świetnego Stitchera do panoram). Tutaj można zobaczyć co taki soft potrafi: http://imagemodeler.realviz.com/?language=EN

muflon
07-08-2006, 19:31
A ja znalazłem coś takiego: http://www.airtightinteractive.com/projects/related_tag_browser/app/ - wpiszcie np. "camera" i obserwujcie co pokazuje się dookoła. Niestety raczej dla posiadaczy szybkich łącz.

Bagnet007
07-08-2006, 20:16
Całkiem ciekawe :shock:, ale mnie to jakoś specjalnie nie kręci. Z tego co widziałem po filmiku to otoczenie cały czas się zmienia. Robimy kilka kroków w tym poskładanym świecie i co chwila wyskakują nam nowi ludzie, zaparkowane auta, gołębie, cienie w różne strony itd. Ciekawi mnie jedna kwestia: czy prawo pozwala pokazywanie tych wszystkich ludzi na ulicach ? Te zdjęcia są pewnie robione przez przypadkowych pstrykaczy i chyba nikt się nie pytał przechodniów o pozwolenie na publikację :lol: Chyba za bardzo się czepiam :twisted:

fotomate
14-03-2010, 00:40
technologia oparta jest na Microsoft Silverlight, a do tej firmy jakoś nie mam zaufania

dziobolek
14-03-2010, 01:03
Gratuluję wykopaliska ;)