PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjecia slubne plenerowe w poludnie...

flippy
29-07-2006, 11:02
Witam!
Mam pytanie jak kontrowac ostre swiatlo (godzina 12-13) przy zdjeciach w plenerze? rozswietlac cienie zlota blenda zeby dodatkowo troche to swiatlo ocieplic czy lepiej zmiekczyc je z gory dyfuzorem? jaki byl by potrzebny minimalny rozmiar blendy? 100x150?
dzieki za pomoc jesli ktos ma inne pomysly chetnie wyslucham
Piotrek

sv
29-07-2006, 11:05
zlota blenda w poludnie to raczej nie jest dobry pomysl bo bedziesz mial na zdjeciu czesc postaci w zoltym kolorze. jezeli blenda to srebrna.

shaqi
29-07-2006, 11:09
najlepiej o tej godzinie nie robic zdjec bo zombi wyjda na zdjecaich
mozna robic np w parku zadrzewionym gdzie slonce przebija sie lekko przez korony drzew wychodza calkiem dobre efekty

jesli robisz juz na otwartej przestrzeni najlepiej miec dyfuzor na fotografowanymi ale w przypadku amatrorskiego foto ciezkie do osiagniecia
najlepszym dyfuzorem sa oczywiscie chmury
mozesz tez oszukac na dajac komus parasol i robiac zdjecia z takim elementem doswietlajac postaci albo wlasnie blenda albo flashem

zlota blenta daje zafarb a srebna jest dos ostrra wiec z uwaga sledz efekty

no jus standardowo powiem aby wykonywac foty w RAW

Zakk Wylde
29-07-2006, 11:18
Ja zawsze umawiam sie na godzine popołudniową (około 16-18 bo potem to komary gryzą :D)

flippy
29-07-2006, 11:26
ano pewnie ze najlepiej kolo godziny 18 ladne miekkie swiatlo jeszcze cieply kolor ale ja nie mam takiej mozliwosci...
shaqi co masz na mysli
mozesz tez oszukac na dajac komus parasol i robiac zdjecia z takim elementem doswietlajac postaci

dyfuzor wielkosci 100x150 wystarczy bo ciezko kupic wiekszy:/

Pzdr
Piotrek

sv
29-07-2006, 11:39
odpusc sobie dyfuzor, bo to raczej malo poreczne urzadzenie.

marekb
29-07-2006, 13:43
ano pewnie ze najlepiej kolo godziny 18 ladne miekkie swiatlo jeszcze cieply kolor ale ja nie mam takiej mozliwosci...
shaqi co masz na mysli

dyfuzor wielkosci 100x150 wystarczy bo ciezko kupic wiekszy:/

Pzdr
Piotrek mysle, że parasol dajesz młodej tak by doświetlił np lamką cienie a przy tym miły element ?

lub bez lampki :-D

shaqi
29-07-2006, 20:49
tak jak wyzej z tym parasolem tylko jednak flash dopalic ze stofenem aby nie bylo cieni i ekspozycja miedzy tlem a panstwem nie byla zbyt duza