Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : SKANER Canon 4200F

tomsong
27-07-2006, 22:49
witam,
przymierzam sie do kupna skanera...ktos moze posiada w/w model? jak sie sprawuje?
i jak naprawde wychodza skany sklajdow? troszke mam tego z dziecinstwa, starosc nie radosc, fajnie by bylo to zarchiwizowac.

pozdrawiam

jasiek05
30-07-2006, 22:46
witam,
skaner 4200F posiadam od ponad 1,5 roku. Skanuję nim praktycznie wszystko co da się zeskanować uzyskując naprawdę świetne rezultaty. Jest uniwersalny i bardzo dobrze radzi sobie zarówno z materiałami refleksyjnymi jak i transparentnymi.
Skany negatywów i slajdów przy 3200dpi są bardzo dobrej jakości. Jedyną wadą jest tylko to, że za jednym przebiegiem można zeskanować max. 4 klatki negatywu lub 2 oprawione slajdy. Jeśli masz bardzo dużo materiału to skanowanie może być uciążliwe. Jeśli nie to, nie obawiaj się o jakość skanów negatywów - będziesz mile zaskoczony ! Ja również szukałem przyzwoitego (i co tu ukrywać) w miarę taniego skanera do tego typu zadań, aż w końcu trafiłem na C 4200F. Skaner jest szybki, posiada USB 2.0 i co najważniejsze działa do dzisiaj bez żadnej awarii przy dość intensywnym użytkowaniu !. Sterowniki są stabilne i pozwalają na sporo modyfikacji, współpraca z photoszopką pełna i bezproblemowa. Osobiście jestem zadowolony z zakupu i polecam. Jeśli masz jakieś pytania, chętnie odpowiem.

pozdrawiam :)

januszP.
31-07-2006, 06:35
tez kupiłem ok. 1 rok temu ten skaner do skanowania slajdów. Sprawuje sie bez zarzutu. Do celów archiwizacyjnych jest bardzo dobry. Relacja jakość/cena świetna. Rzeczywiście przy ramkach strasznie wolno to idzie. (skanuje 2 ramki lub cztery klatki z filmu). Tak więc stare slajdy skanowałem z udreką. A nowe skanuje przed cięciem i włożeniem do ramek. Jakość skanów dla celów internetowych super.
Jeżeli nie masz duzo kasy i potrzebny jest do takich celów polecam!
Pozdrawiam
Janusz

McKane
31-07-2006, 16:01
Ja takze posiadam od roku ten model. Wrazenia podobne do przedmowcow przy czym nie naduzywalbym slowa bardzo dobre w przypadku przystawki do slajdow/negatywow. Jesli chodzi o potrzeby domowe w zupelnosci wystarcza. Problemem w moim przypadku jest jakas awaria objawiajaca sie terkotaniem skanera i potwornym piszczeniem przy powrocie z tym ze wykonal przez ten rok kilka badz kilkanascie tysiecy przebiegow.

jasiek05
31-07-2006, 20:07
... przy czym nie naduzywalbym slowa bardzo dobre w przypadku przystawki do slajdow/negatywow. Jesli chodzi o potrzeby domowe w zupelnosci wystarcza.

Cena skanera i jego parametry jednoznacznie mówią, że 4200F jest przeznaczony do zadań domowych oraz małego biura i w tej kategorii powinien być oceniany, dlatego pozwoliłem sobie na określenie "bardzo dobra jakość" i nie ma w tym jakiejś przesady, szczególnie w zestawieniu z urządzeniami innych firm :D

pozdrawiam

McKane
31-07-2006, 21:00
Cena skanera i jego parametry jednoznacznie mówią, że 4200F jest przeznaczony do zadań domowych oraz małego biura i w tej kategorii powinien być oceniany, dlatego pozwoliłem sobie na określenie "bardzo dobra jakość" i nie ma w tym jakiejś przesady, szczególnie w zestawieniu z urządzeniami innych firm :D

pozdrawiam

Patrzac pod tym katem to faktycznie masz racje. Warto zaznaczyc ze nieco lepiej radzi sobie ze slajdami niz z negatywami. Co dziwne ale u mnie skanujac przezrocza nie mozna wlaczyc opcji "reduce dust and scratches" czy jakos tak w kazdym razie tej odpowiadajacej za usuwanie roznych pylkowm i zadrapan. Opcja ta natomiast dziala bez problemu ze zwyklymi skanami.