PDA

Zobacz pełną wersję : Korekcja ekspozycji a korekcja ekspozycji dla błysku

steku
27-07-2006, 22:44
Fotografuję EOS-em 30 ze Speedlite 380EX (E-TTL).

W aparacie mogę wprowadzić korekcję ekspozycji dla błysku z czego korzystam szczególnie dla balansowania światła zastanego i lampy (rozjaśnianie cieni itp.).

Pytanie mam nastepujące: czy wprowadzenie korekcji ekspozycji (podstawowej, kółkiem z tyłu aparatu) wpływa także na ekspozycję dla błysku, czy jedynie dla światła zastanego?

Np. jeśli fotografuję w nocy białawą ćmę, na białym tle i chcę uzyskać błysk stosowny do białego motywu to wystarczy, że wprowadze zwykłą korekcję ekspozycji i dzieki temu lampa odpali mocniej w wyniku czego otrzymam motyw biały, a nie neutralnie szary?
Czy też jeśli chcę wpłynąc na intensywność błysku lampy muszę wprowadzać tylko i wyłącznie korekcję ekspozycji dla błysku (co jest mniej wygodne - przycisk FUNC, konieczność odsunięcia aparatu od oka itp.).

Pytając inaczej: Czy jest tak że:
1. Podstawowa korekcja ekspozycji działa tylko i wyłącznie dla światła zastanego (dobór przysłony/czasu).
2. Korekcja ekspozycji dla błysku działa tylko i wyłacznie dla lampy (dobór intensywności/czasu trwania błysku).

kane
27-07-2006, 22:47
Pytając inaczej: Czy jest tak że:
1. Podstawowa korekcja ekspozycji działa tylko i wyłącznie dla światła zastanego (dobór przysłowy/czasu).
2. Korekcja ekspozycji dla błysku działa tylko i wyłacznie dla lampy (dobór intensywności/czasu trwania błysku).

wg mnie tak jest

KuchateK
28-07-2006, 01:07
Nie tylko w/g Ciebie ;)

kane
28-07-2006, 08:18
o Dzieki Kuchatek za utwierdzenie mnie w swej wiedzy :)

KuchateK
28-07-2006, 13:29
A jak ja tez sie myle? :twisted:

kane
28-07-2006, 14:28
ale czuje sie pewniej :) szczegolnie przy FLASH BUG :P

KuchateK
28-07-2006, 15:14
No wlasnie :D Ten "BUG" to troche powinien Cie zmartwic :mrgreen: :D :twisted:

Ale koniec EOT.

Dwie korekty sa po to, aby mozna dowolnie balansowac proporcjami swiatla zastanego i z lampy.