Zobacz pełną wersję : Soligor PZ 400AF do EOSa 20D / 30D
Frontside
27-07-2006, 17:50
Witam.
Mam pytanko czy zakladajac ta lampe nie uszkodze sprzetu?? nie wiem jakie jest napiecie na stopce w tej lampie.
Czy ktos z uzytkownikow moze mnie oświecic??
Jesli moge to co bedzie dzialalo a co nie??
Dzieki z gory za odpowiedzi.
swiderski
27-07-2006, 17:53
Z tego co wyczytałem w internecie, lampa jest "für Canon AF-Kameras" więc wszystko powinno być ok.
http://www.dooyoo.de/blitze/soligor-pz-400af/
Oczywiście głowy nie daje :)
Frontside
27-07-2006, 18:26
no to ze do aparatow AF to wiem bo pracuje z nia na moim EOS 5 ale nie wiem czy cyfry przezyja takie samo napiecie jak analog :D
KuchateK
27-07-2006, 18:44
To ja tak na marginesie tylko dorzuce, ze 20D/30D przezyja bardzo duze napiecie (250V) :mrgreen:
Mam pytanko czy zakladajac ta lampe nie uszkodze sprzetu??
Nie.
nie wiem jakie jest napiecie na stopce w tej lampie.
Nieważne.
Jakiekolwiek by nie było, to skoro nie robi krzywdy analogowej piątce, to NA PEWNO nie zaszkodzi 20D/30D.
Jesli moge to co bedzie dzialalo a co nie??
Nie będzie działać automatyka TTL, ponieważ cyfrowe EOSy wymagają E-TTL.
Będzie działać automatyka tyrystorowa.
Powinien działać zoom palnika oraz wspomaganie AF.
Frontside
27-07-2006, 20:59
no to jak tak to milo bo nie musze wydawac masy kasy na lampe :D a doloze sobie do Tokiny 12-24 lub canona 10-20 bo te dwa chodza mi po glowie w nastepenej kolejce po 20D (jesli gdziekolwiek go znajde bo nie ma w sklepach :( ).
Dzieki wszystkim za odpowiedzi!!!
Silent Planet
28-07-2006, 13:04
Nie wiem czy ta lampa W OGÓLE będzie błyskać z ucyfrowionymi Canonami.
Bo z tego co mi się kojarzy, to nie będzie.
Arkady111
28-07-2006, 14:07
Wydaje mi się, że będzie błyskać. Akurat nowe cyfrowe Canony są w tej materii dosyć elastyczne i pracują ze starymi lampami. Niedawno podłączyłem ringflasha Soligor AR40 do mojego 350D i błyskała, że aż miło. I może nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie to, że była to lampa dedykowana dla Nikona (ze stopką Nikona). Lampa ta oczywiście nie chciała pracować ani z D50 ani z D70 znajomych. Właściciel stwierdził po fakcie, że zwątpił w Nikona. Oczywiście lampa pracuje tylko w trybach 1/16 lub full, lub auto. Ale i tak robi się z nią fajne zdjęcia. Myślę więc, że i Soligor PZ 400AF bedzie działać z nowymi Canonami choć z pewnymi ograniczeniami.
Pozdrawiam
P.S. A tak w ogóle to witam wszystkich na forum , które czytam od dłuższego czasu.