Zobacz pełną wersję : watercolling
mattnick
27-07-2006, 14:23
Czy ktoś z tego forum chłodzi pc-ta wodą ?? (oprócz mnie)
DoMiNiQuE
27-07-2006, 14:36
Czy ktoś z tego forum chłodzi pc-ta wodą ?? (oprócz mnie)
Co prawda PCta zbyt czasto nie uzywam (tylko do gier :mrgreen: ) ale takze mam tego starego rupiecia na wode :) CPU (Athlon 2400+ podkrecony na 2200 fizycznie, nie wiem jaki to jest przelicznik na to durne XP), GPU (Ati 9800Pro) + North Bridge (NF7-S)
Dzygit-Dublin
27-07-2006, 15:02
Witam
z mila checia przesiadl bym sie bo moj to juz prawie suszarka (a moze nawet juz bo bije goracym powietrzem masakrycznie) tylko jak cos wymysla chlodzenie kosci ram na grafie to kupuje bo slyszalem ze woda to cisza :mrgreen: - oferuja chlodzenie ,procki ,chipset`y i inne chlodzenia tylko co z pamieciami na grafie narazie nie ma /wiec mam suszarke.:???:
Pozdrawiam
DoMiNiQuE
27-07-2006, 15:05
Witam
z mila checia przesiadl bym sie bo moj to juz prawie suszarka (a moze nawet juz bo bije goracym powietrzem masakrycznie) tylko jak cos wymysla chlodzenie kosci ram na grafie to kupuje bo slyszalem ze woda to cisza :mrgreen: - oferuja chlodzenie ,procki ,chipset`y i inne chlodzenia tylko co z pamieciami na grafie narazie nie ma /wiec mam suszarke.:???:
Pozdrawiam
Ja kupilem sobie takie oto <klik> (http://allegro.pl/item116840984__spire_ramcool_radiatory_na_ram_chip set_i_inne_.html) radiatorki. podocinalem, wypilowalem, wyszlifowalem i pasuja jak ulal. obrobka nie jest trudna poniewaz aluminium jest bardzo miekkie i latwo sie obrabia.
KuchateK
27-07-2006, 15:10
Cisza to jest przy pasywnym chlodzeniu :mrgreen:
Ale w upalny dzień, plusk wody kojąco wpływa na samopoczucie :-D
mattnick
27-07-2006, 15:22
jaki plusk wody ?? o czym wy mówicie...cisza...mój komp chodzi na poziomie laptopa toshiba a105 w idlu
bloki na rdzeń gpu i memki jest...
Ciche działanie da się uzyskać metodami konwencjonalnymi. Dobry zasilacz, dobra obudowa, bezwiatraczkowa płyta główna i grafika.
DoMiNiQuE
27-07-2006, 17:07
I tym sposobem masz kaloryfer gratis ;)
Ciche działanie da się uzyskać metodami konwencjonalnymi. Dobry zasilacz, dobra obudowa, bezwiatraczkowa płyta główna i grafika.
właśnie. i nie kręcony procek. ja użyłem kilku wentyli 80mm, testowałem różne papsty, arctic'i, i inne silenty - co ciekawe najcichsze i najwydajniejsze okazały się stosunkowo tanie coolermastery z regulacją.
a chłodzenie wodne było za głośne :-(
i laptopy to nie jest przykład ciszy niestety...
choć mam jeden wyjątek: stare fujitsu - wentyl na procku praktycznie nie włącza się, dysk można wyłaczyć po kilku sekundach i ..... jest cisza absolutna, normalnie kalkulator. dopiero jak nadusisz Ctrl-S, to dysk na chwilę startuje 8)
gdyby nie świecąca myszka, to po wygaszeniu ekranu nie wiedziałbyś, że laptop działa.
I tym sposobem masz kaloryfer gratis ;)
a z chłodzeniem wodnym nie?
praw fizyki pan nie zmienisz... 8)
bilans musi wyjść na zero ;)
KuchateK
27-07-2006, 17:34
Woda bynajmniej nie zmniejsza ilosci ciepla przepompowywanego z cpu/gpu do otoczenia, bo na to fizyka nie pozwoli. Chyba ze chlodnice masz na dachu albo w pokoju obok, to wtedy ewentualnie...
Za to porownujac calkowity kompletny brak dzwieku podczas uzywania cpu i gpu pasywnie chlodzonych z podlym buczeniem wiekszosci pompek do wody wybieram jednak opcje pierwsza. Mnie juz tam wc i oc pszeszlo. Pasywny stock ma wiecej zalet. Za te pare procent wiecej w tescie bawic sie w hydraulika, sluchac odrzutowca albo podlego buczenia mi sie nie chce. Najczesciej wychodzi tak, ze porownujac koszt chlodzenia i czas poswiecony na calosc taniej jest kupic te pare procent wydajniejszego CPU.
P.S. Skoro o odrzutowcach... Mam w domu SGI O2. To tak startuje, ze mozna spokojnie uzyc tego do symulacji odpalania samolotu :D Mysle ze muflon byl by zachwycony :mrgreen:
Ja chlodze :] Blok na cpu i gpu oraz na nortbridge. Neuklon i spolka :) Do tego pompka do CO.
Mam podobne zdanie do Kuchatka ;)
Bawilem sie w WC i OC niemalze zawodowo (artykuly itp). Na dluzsza mete jednak zabawa ta ma wiecej wad niz zalet. O ile dobrze zlozone WC ma niemalze same zalety (wydajnosc i cisza) tak polaczone z OC (szczegolnie na poziomie przerabiania plyt glownych i grafik) w wiekszosci przypadkow konczy sie awaria sprzetu i kolosolanymi wydatkami. Patrzac z perspektywy czasu mozna bylo te kase zamiast na naprawy przeznaczyc na upgrade sprzetu. Ostanim ciosem jest zwykle utrata waznych danych po uszkodzeniach dyskow. Wtedy czlowiek przechodzi na pasywne chlodzenie i zaczyna sie zastanawiac po co mu w ogole to OC bylo. Najczesciej etap ten polaczony jest tez ze zmniejszona iloscią wolnego czasu i zmniejszonym zapotrzebowaniem na gry komputerowe :)
Pozdrawiam
DoMiNiQuE
27-07-2006, 18:41
Nie no podstawy fizyki jakies tam znam ;) Mialem na mysli to, ze wole miec zbiornik z woda daleko od kompa niz sapiacego goracem blaszaka obok siebie ;)
KuchateK
27-07-2006, 18:42
Wtedy czlowiek przechodzi na pasywne chlodzenie i zaczyna sie zastanawiac po co mu w ogole to OC bylo.
Otoz to :mrgreen:
Najczesciej etap ten polaczony jest tez ze zmniejszona iloscią wolnego czasu i zmniejszonym zapotrzebowaniem na gry komputerowe :)
Moze troszke :D
KuchateK
27-07-2006, 18:47
Swoja droga w opisie dzialu jest: "byle by byly choc troche zwiazane z fotografia".
Wiec gdzie te zdjecia waszych instalacji hydraulicznych? ;)
Czyli jesli ktos gra to jednak pasywne chlodzenie nie dla niego?
Ja obecnie mam:
- polpasywny zasilacz Topower 420NF , dziala slicznie i cicho, choc juz chodza glosy ze te modele padaja :?
- panel przedni stosowany glownie do sterowania predkoscia wiatrakow
- Thermaltake BigTyphoon na CPU (predkosc przy obciazeniu 1300obr/min , bez obciazenia skrecam na 820 obr/min)
- Zalman VGA na GPU (Geforce 6800GT Ultra), zazwyczaj skrecone na minimalna predkosc obrotow - nie zdarzyl mi sie jeszcze zwis grafiki
- radiator na Northbridge
- ramy to Kingstony Hyper-X z radiatorkami
Bez obciazenia - zestaw praktycznie nieslyszalny.
Pod obciazeniem - to jak gram, wiec halas i tak nie przeszkadza.
Wady takiego zestawu: umieszczenie biurka, komputera w biurku i ogolna temperatura w pokoju powoduje ze pod obciazeniem procesor (AMD 3500+ ) potrafi osiagac okolice 70 stopni, na szczescie dyki, plyta i grafika nigdy nie przekroczyly jeszcze 40 stopni (chyba... z obserwacji pobieznych a nie dokladnych statystyk biore te dane).
Wymagania: Quake4, Heroes 5 - te zzeraja duzo mocy sprzetu... a jeszcze pare lat do "powazniejszych zadan zyciowych" mnie czeka ;) .
Stad wlasnie podejrzewam ze:
- calkowicie pasywne chlodzenie to nie dla mnie, tym bardziej ze przy obecnym chlodzeniu nie mam problemow z glosnoscia
- mam klopot ze skutecznoscia chlodzenia CPU i nie mam na to pomyslu... na szczescie brak bluescreenow itp zawieszen nie stwarza jak na razie sytuacji alarmowej.
KuchateK
27-07-2006, 19:02
Da sie poskladac komputer do grania chlodzony pasywnie. Kwestia poszukac odpowiednich komponentow i zachowac rozsadek przy ilosci wymaganych fps.
DoMiNiQuE
27-07-2006, 19:05
Swoja droga w opisie dzialu jest: "byle by byly choc troche zwiazane z fotografia".
Wiec gdzie te zdjecia waszych instalacji hydraulicznych? ;)
Ja nawet jedno znalazlem, ale nie pokaze ...bo sie wstydze :mrgreen:
KuchateK
27-07-2006, 19:06
Czyli zamykamy watek jako totalne OT niezgodne z opisem dzialu? ;)
djtermoz
27-07-2006, 19:15
A moze skoro juz chcecie miec chlodno to zrobicie z peceta lodowke?
http://www.extremeoverclocking.com/reviews/cooling/Asetek_VapoChill_LS_1.html
Dziala ladnie. CPU -11C
Co prawda szczegolnie ciche to to nie bedzie...
DoMiNiQuE
27-07-2006, 19:15
Czyli zamykamy watek jako totalne OT niezgodne z opisem dzialu? ;)
Jak dla mnie mozesz zamykac ;)
Wiem, ze moge stracic reputacje :lol: z powodu tych tjuningowych ledek i super wypasnego konfiga WC z CPC ;) ale co tam :)
Moj PieC (jak sie jeszcze nimi interesowalem ...i nie ponalem Mac'ow :P) wygladal tak:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img47.imageshack.us/my.php?image=wcjb8.jpg)
DoMiNiQuE
27-07-2006, 19:36
Ja bym wolal od razu cos takiego :mrgreen:
źródło (http://img58.imageshack.us/my.php?image=beerserveruo2.jpg)
KuchateK
27-07-2006, 19:42
Widac nadaje sie swietnie do wszystkiego poza tym, do czego zostalo wyprodukowane :twisted:
U mnie taki za podnozek robi :mrgreen:
DoMiNiQuE
27-07-2006, 19:44
Widac nadaje sie swietnie do wszystkiego poza tym, do czego zostalo wyprodukowane :twisted:
U mnie taki za podnozek robi :mrgreen:
Wiesz, bo to takie Think Different jest :mrgreen:
Dzygit-Dublin
27-07-2006, 20:38
http://www.extremeoverclocking.com/reviews/cooling/Asetek_VapoChill_LS_1.html
Dziala ladnie. CPU -11C
Co prawda szczegolnie ciche to to nie bedzie...
nie moge znalesc tego ale poszukam jeszcze bylo na komplett.ie cala buda zakres pracu od -11 do -46 to jest lodoweczka midi tower tylko cena ponad 800 euro
Pozdrawiam
Cisza to jest przy pasywnym chlodzeniu :mrgreen:
hmm a masz jakis pomysl jak pasywnie ochlodzie PIV 3Ghz, 2xhdd + jakas stara karta graf? najwiekszy problem to z procem.. jakos nie widze go z samym radiatorem (wedlug instrukcji proc nie moze osiagac temp. > 65stC)
Czytając Wasze posty aż mi się rzewnie zrobiło przypominając sobie tamte chwile kiedy z kumplami rywalizowaliśmy na wyniki OC Byłem jedyny na osiedlu ,który podejmował się odblokowywania mnożników na AMD-kach lutowanie rezystorów do eposów by podnieść napięcie to pamięci to chipsetu(zresztą dzięki temu zarobiłem na pierwsze lustro) OC nie jest po to by go używać na co dzień. Dla nas to była dyscyplina sportowa walka na umiejętność i wiedzę a także ułamek szczęścia przy selekcji proców. Moim chyba największym sukcesem jest to ze ponad rok temu zrobiłem benchmark CCR plasując się na pierwszym miejscu a od tego czasu spadając tylko na dziesiąte: http://www.dzikie.net/ccr/wyniki.php (JarQ) Trzeba zaznaczyć ze test zrobiłem na zwykłym AC. To był mój ostatni test potem się ożeniłem… :-)
mattnick
27-07-2006, 21:46
źródło (http://img83.imageshack.us/my.php?image=buda1re.jpg)
lol...bez psu...aktualnie zmieniłem bloczki i nie mam fotki całości
mattnick mamy takie same pompki :) Moja siedzi na zewnatrz, na gorze obudowy.
mattnick
27-07-2006, 22:25
i niech ktoś powie, że jest głośna...
Czytając Wasze posty aż mi się rzewnie zrobiło przypominając sobie tamte chwile kiedy z kumplami rywalizowaliśmy na wyniki OC Byłem jedyny na osiedlu ,który podejmował się odblokowywania mnożników na AMD-kach lutowanie rezystorów do eposów by podnieść napięcie to pamięci to chipsetu(zresztą dzięki temu zarobiłem na pierwsze lustro) OC nie jest po to by go używać na co dzień. Dla nas to była dyscyplina sportowa walka na umiejętność i wiedzę a także ułamek szczęścia przy selekcji proców. Moim chyba największym sukcesem jest to ze ponad rok temu zrobiłem benchmark CCR plasując się na pierwszym miejscu a od tego czasu spadając tylko na dziesiąte: http://www.dzikie.net/ccr/wyniki.php (JarQ) Trzeba zaznaczyć ze test zrobiłem na zwykłym AC. To był mój ostatni test potem się ożeniłem… :-)
Ten soft do testowania to jakiś słaby jest moja maszyna nawet się nie rozgrzała, a test sie skończył ;(
mattnick
28-07-2006, 17:54
a jaki miałeś wynik ??
9tys z czymś ....
Tyle tylko że to notebook,
i nawet mu ciśnienie nie podskoczyło ....
a on potrzebuje chwilki żeby zrozumieć, że ma się postarać ....
mattnick
29-07-2006, 21:07
to nawet się w pierwszej 50 nie łapiesz...tu nie chodzi o to do jakiej temperatury rozgrzejesz pc tylko jaki wynik osiągniwesz a niższe tempeatury=wyższe wyniki
ale mój notek pracuje na pełnej parze dopiero jak się rozgrzeje ;)