Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : polar zimą ... (filtr ;-)

Quadrifoglio
25-07-2006, 20:44
Filtr polaryzacyjny kołowy, oczywiście ;)
Czy ktoś mógłby coś powiedzieć o jego zastosowaniu zimą ?

Tomasz Golinski
25-07-2006, 20:50
Ale o co konkretnie pytasz? Zimą jak i latem. Kontrasty, niebo, odbicia...

Quadrifoglio
25-07-2006, 20:51
Ale o co konkretnie pytasz? Zimą jak i latem. Kontrasty, niebo, odbicia...

Temat otwarty - pytam o efekty i doświadczenia, bo ja akurat ich nie mam.

M@riusz
25-07-2006, 21:20
Efekty zimą są takie same jak latem - zmienia kontrast i likwiduje odbicia. Pora roku nie ma znaczenia.
O doświadczeniach poczytasz na forum.

M@riusz

Janusz Body
25-07-2006, 21:24
Było tu już trochę na ten temat :) Sporów też.

Wystarczy pamiętać, ze polar zmniejsza kontrasty. Na zdjęciach skutkuje to:

- pomaga w kontroli odblasków do likwidacji włącznie,
- sprawia, że szyba staje się przeźroczysta,
- pogłębia barwy (redukując odblaski),
- wygasza lub osłabia szkodliwe odbicia światła (bliki),
- może wydatnie zmniejszyć niepożądane odbicia, refleksy z powierzchni (jeśli są spolaryzowane)
- wygasza odblaski z wody, szkła, lakieru, asfaltu, drewna, sierści psa itp. itd. dzięki temu można "zobaczyć" to co jest pod wodą w jeziorze lub rzece.

Te wszystkie efekty, w kółko Macieju, to jedno i to samo - zmiana/redukcja kontrastu sceny.

Zimą i latem działa TAK SAMO :)

Janusz

Tomasz Golinski
25-07-2006, 21:26
No, nie zapominajmy, że czasem polar też zwiększa kontrasty, jak go prostopadle ustawić :twisted:

Janusz Body
25-07-2006, 21:29
... zwiększa kontrast i likwiduje odbicia. Pora roku nie ma znaczenia....

Zmniejsza kontrast sceny. Może podnosić kontrasty lokalne co powoduje wrażenie większej ostrości :)

Janusz

Janusz Body
25-07-2006, 21:37
No, nie zapominajmy, że czasem polar też zwiększa kontrasty, jak go prostopadle ustawić :twisted:

:) Jak dobrze ustawić to nic nie zmieni poza zmniejszeniem światła czyli wydłużeniem ekspozycji.

Tomasz Golinski
25-07-2006, 21:50
:) Jak dobrze ustawić to nic nie zmieni poza zmniejszeniem światła czyli wydłużeniem ekspozycji.
Tego to nie byłbym taki pewny. W ogólnej sytuacji to nie przejdzie. PRzecież polaryzacja może być różna z róznych częsci kadru. No, chyba że go tyłem na przód założysz ;) Jakoś nie słyszałem o naturalnych źródłach polaryzacji kołowej :mrgreen:

sv
25-07-2006, 22:06
Zmniejsza kontrast sceny. Może podnosić kontrasty lokalne co powoduje wrażenie większej ostrości :)

Janusz

niekoniecznie; fotografowales kiedys w gorach; bialy snieg, niebieskie niebo? w takiej sytuacji zdecydowanie zwieksza kontrast sceny

Janusz Body
25-07-2006, 22:06
... PRzecież polaryzacja może być różna z róznych częsci kadru....

No tak masz rację :) ale jakby tak scenę laserem oświetlić... :)

Tomasz Golinski
25-07-2006, 22:07
No tak masz rację :) ale jakby tak scenę laserem oświetlić... :)
Nic nie da. Powierzchnie odbić będą w ogólności pod różnymi kątami.

PS. Chyba warna zaraz nam nikt nie da?

Janusz Body
25-07-2006, 22:11
.... fotografowales kiedys w gorach; bialy snieg, niebieskie niebo? w takiej sytuacji zdecydowanie zwieksza kontrast sceny

Mogłbyś rozwinąć temat? Co się dzieje? Bo poza opisanym przez Tomka przypadkiem to jakoś nie bardzo...

Janusz

Tomasz Golinski
25-07-2006, 22:21
Mogłbyś rozwinąć temat? Co się dzieje? Bo poza opisanym przez Tomka przypadkiem to jakoś nie bardzo...

Janusz
No przecież to łatwe. Jak niebo jest najciemniejszym elementem sceny, to polar może je dodatkowo przyciemnić (względnie) i kontrast się zwiększa.

Janusz Body
25-07-2006, 22:26
No przecież to łatwe. Jak niebo jest najciemniejszym elementem sceny, to polar może je dodatkowo przyciemnić (względnie) i kontrast się zwiększa.

Ooooooo.... :) To jest odpowiedz na to o co pytał Quadrifoglio.

M@riusz
25-07-2006, 23:04
Dobra - w niektórych przypadkach zmniejsza a w niektórych zwiększa kontrast.
Rzymskim targiem - przyjmijmy, iż umiejętnie użyty zmienia kontrast :-)

Pax ;-) ?

M@riusz

Jarek Jaworski
25-07-2006, 23:12
Co jakis czas filtr polaryzacyjny zostaje ponownie odkryty przez kolejnego milosnika fotografii. I zasypuje wszystkich pytaniami na ten temat.
Dam dwie rady: kupic i uzywac :)
A tak na serio to nie wyobrazam sobie fotografii barwnej bez filtra polaryzacyjnego, zwlaszcza jesli uzywa sie slajdu, czy tez cyfry. Kolory, odblaski, nasycenie barw, "niebieskie niebo" wszystko to zapewnia ten niepozorny kawalek szkielka. Wiec nie teoretyzujmy, tylko uzywajmy do woli

Jakoś nie słyszałem o naturalnych źródłach polaryzacji kołowej :mrgreen:
Troche nie chce mi sie sprawdzac, ale nie jestem pewien czy krysztaly szpatu islandzkiego nie dadza takiej polaryzacji. Ale pewnosci nie mam

M@riusz
25-07-2006, 23:31
Wiec nie teoretyzujmy, tylko uzywajmy do woli

Dobrze mówi :!:

M@riusz

Quadrifoglio
25-07-2006, 23:34
Dobrze mówi :!:

M@riusz

Szczególnie teraz, kiedy zima za oknem i śnieg po pas ;-P

Janusz Body
25-07-2006, 23:37