Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : fotobanki, które kupić

marekb
24-07-2006, 13:21
chce kupić fotobank i nie wiem który są obudowy otg i są jakies digimate II i III a może coś innego, które awaryjne a które nie. moze ktos poleci mi w okolicach Krakowa kto sprzedaje??

fotoglaf
24-07-2006, 13:46
Przyłączam się do zapytania kolegi - ja z kolei mam 2,5 calowy dysk który z chęcią bym wcisnął w jakiś fotobank - najlepiej z wyświetlaczem i niedrogi. Fajnie by równiez było gdybym mógł takie cudo podpinać do kompa bez potrzeby zasilacza - żeby dychało tylko na kablu usb - istnieją takie cuda ?

Algier
24-07-2006, 13:54
Polecam Digimate III

nastier
24-07-2006, 13:55
ze swojej strony polecam Digimate III - uzywam od kilku miesiecy, bezproblemowo.
cena na allegro, z tego co pamietam ok.170-180 zl

tdfoto
24-07-2006, 13:57
Polecam X-drive s - spełnia wszystkie wymogi..... cena z dyskiem 2,5 cala - 40 GB, USB 2.0, super obudowa, wyswietlacz informacyjny, zasilanie przezz USB .... wbudowany czytnik kart CF,Mc, SD ....itp

marekb
24-07-2006, 13:59
ze swojej strony polecam Digimate III - uzywam od kilku miesiecy, bezproblemowo.
cena na allegro, z tego co pamietam ok.170-180 zl

a do tego dysk jaki polecasz?? i wiem , że to głupie pytanie bo przez czytnik pliki zrzucam ale chciałbym sie na 100% upewnić RAW-y też bezproblemowo??

slawek2b
24-07-2006, 14:09
sam używam otg kupionej pare miesięcy temu - bez awari. Ma pare minusów - brak wyświetlacza, co za tym idzie brak danych o postępie kopiowania i zajętej przestrzeni dysku, funkcje sygnalizuje diodami - kopiowanie, koniec kopiowania i czy proces powiódł się. Ma też zalety - tania/poniżej 100zł - /oczywiście trzeba doliczyć koszt dysku ~220zł za 40GB/, zasilana zewnętrznie akumulatorkami AA, w czasie kopiowania na kompa nie używa zasilania, czerpie przez USB. Szybkość kopiowania porównywalna do Digimate.

nastier
24-07-2006, 14:13
a do tego dysk jaki polecasz?? i wiem , że to głupie pytanie bo przez czytnik pliki zrzucam ale chciałbym sie na 100% upewnić RAW-y też bezproblemowo??

mam seagate'a 30 GB. dokladnych oznaczen modelu nie pamietam ;)

marekb
24-07-2006, 14:52
cena na allegro, z tego co pamietam ok.170-180 zl a akumulator wymienny??

Bilu
24-07-2006, 15:01
Digimate III - czy mozna podlaczyc zewnetrzne zasilanie? Pytam bo chce tego rowniez uzywac jako zewnetrzny dysk do laptopa.

marekb
24-07-2006, 15:17
Digimate III - czy mozna podlaczyc zewnetrzne zasilanie? Pytam bo chce tego rowniez uzywac jako zewnetrzny dysk do laptopa. juz sie dowiedziałem zasila sie z USB

nastier
24-07-2006, 15:40
akumulator tez ma wymienny ;)

marekb
24-07-2006, 15:54
akumulator tez ma wymienny ;) dzieki, właśnie zamowiam:smile:

emisiaczek
21-04-2007, 21:31
jak digimate sprawdza sie w fukcji zwyklej kieszeni na dysk .... jakie transfery

RomanS
22-04-2007, 11:37
Ja moge polecic i-Tec X's-Driwve II+, trzech roznych sztuk, juz od ok. 2-uch lat uzywam zadnych problemow. I niewiele to drozsze jak sie policzy obudowe+dysk +zasilanie. Czyta chyba wszystkie standarty kart, moze pracowac bez zasilacza przy komputerze.

Silwe
23-04-2007, 00:56
U mnie Digimate III jako dysk niestety transfer ma wolny. Ale jako Bank sprawdza sie doskonale. W sumie jako dysk przenośny też. Głównie do tego go używam.

Chettah
04-05-2007, 12:02
sam używam otg kupionej pare miesięcy temu - bez awari. Ma pare minusów - brak wyświetlacza, co za tym idzie brak danych o postępie kopiowania i zajętej przestrzeni dysku, funkcje sygnalizuje diodami - kopiowanie, koniec kopiowania i czy proces powiódł się. Ma też zalety - tania/poniżej 100zł - /oczywiście trzeba doliczyć koszt dysku ~220zł za 40GB/, zasilana zewnętrznie akumulatorkami AA, w czasie kopiowania na kompa nie używa zasilania, czerpie przez USB. Szybkość kopiowania porównywalna do Digimate.

W moim OTG padło zasilenia po roku - do wyrzucenia:( Wezmę teraz chyba digimate III+

crater
04-05-2007, 12:10
Osobisice uzywam digimata III od stycznia. Narazie sprawdza sie idealnie. Mam w nim dysk Segatea 40 GB i sprawdza sie doskonale. Glownie sluzy jakos dysk zewnetrzny przy kompie, ale jak trzeba gdizes wyjsc robic zdjecia to odlaczam go i zawsze jest naladowany. Nie mam problemow z transferami a to czy przegrywajac 1Gb o -+1 nierobi mi roznicy. Osobiscie polecam.

czajna
04-05-2007, 13:02
W moim OTG padło zasilenia po roku - do wyrzucenia:( Wezmę teraz chyba digimate III+

Eee tam... Kupujesz baterie z Nokii (nie jestem pewien ale coś ala z 3310), rozbierasz OTG, wymieniasz, lutujesz i masz prawie nówke :)

1507
10-09-2008, 15:43
a są fotobanki z dyskiem wbudowanym ?

Krzychu
10-09-2008, 16:09
a są fotobanki z dyskiem wbudowanym ?

? Każdy fotobank ma wbudowany dysk, tyle że czasami jak kupisz samą obudowę to wbudować go musisz sam.
Jeżeli pytasz czy można kupić od razu z dyskiem - jak najbardziej.
Polecam Hyperdrive, zdecydowanie odradzam Digimate'y wszelkiego rodzaju.

robsohn
10-09-2008, 16:56
ja właśnie przeglądałem specyfikacje http://www.hyperdrive.pl/index.php?p2,hyperdrive-colorspace-o-bez-hdd-wersja-sata i muszę przyznać, ze bardzo ciekawie to wygląda.

szybki-pl
10-09-2008, 21:37
Witam. A ile Gb można skopiować przy jednej baterii na digimate III

Kubak82
11-09-2008, 07:59
Polecam Hyperdrive, zdecydowanie odradzam Digimate'y wszelkiego rodzaju.

faktycznie fajny ten Hyperdrive :-) .. moze kiedys sie skusze - na razie uzywam Digimate III od ok 3 lat i na razie (odpukac ;-) ) wszystko w najlepszym porządku :-)

Witam. A ile Gb można skopiować przy jednej baterii na digimate III

u mnie wystarcza na 2x4gb - potem juz podlaczam kabelek bo zostaje mi zwykle jedna/gora dwie kreski

Łukasz Unterschuetz
11-09-2008, 08:10
Nie polecam digimate III miałem, używałem z pół roku.. cholernie wolno zrzucał zdjęcia z karty, 2gb/4gb (już nie pamiętam bo to było dawno) chyba z 15 minut. Wykonanie badziewne, po pół roku się rozwalił (obudowa, nie dysk) i sobie dałem spokój.

Krzychu
11-09-2008, 09:10
u mnie wystarcza na 2x4gb - potem juz podlaczam kabelek bo zostaje mi zwykle jedna/gora dwie kreski

No i to go (m.in.) dyskwalifikuje - dwie karty teraz to grosze, ja zrzucam znacznie więcej na raz niż dwie karty...

mini21
13-09-2008, 12:24
Ja też digimate III odradzam.
Wkładając karty CF można bardzo łatwo powyginać piny, co u mnie zdarzało się nagminnie, potem tylko pensetą lekko je wyprostowywałem i jakoś działa, ale ogólnie mówiąc wykonanie to jest strasznie tandetne.

Karty zgrywa baaaaaaardzo wolno.
Ja mam 8 GB i nawet boję się wkładać jej do tego ustrojstwa, bo był został bez karty na minimum 20 minut.

Tak jak napisał poprzednik-nie opłaca się kupować, bo teraz karty kosztują na tyle mało, że za cenę obudowy + dysku twardego można kupić 3-4 karty 8 GB.

AndreasK
13-09-2008, 12:37
A ja zaproponuje Creative ZEN Vision W - 60GB

po 1 - zintegrowany slot CF - bardzo prosty transfer plikow
po 2 - ekran o doskonalych parametrach - mozliwosc przegladania fotek
po 3 - bardzo duza pojemnosc
po 4 - urzadzenie bardzo uniwersalne, mozna wgrac filmy na ew. podroz, muzyke Mp3 itp

Oczywiscie zaraz ktos powie - drogie, karty CF sa tansze, zwykle Data Banki tez.
no ale kazdy ma prawo wyboru - ja wybralem Creative'a i jestem bardzo zadowolony.

Krzychu
13-09-2008, 12:46
po 3 - bardzo duza pojemnosc

Chyba sobie raczysz żartować w kwestii 60 GB...

AndreasK
13-09-2008, 12:57
oczywiscie mozna nosic 1 TB na smyczy, ale po co - moze 60 GB to nie jest przepasc, ale na 2 tygodniowa wycieczke zeby zrzucic co trzeba wystarczy. Ja osobiscie zaopatrujac sie swiadomie w to urzadzenie przed wyjazdem na wakacje rozwazylem wszystkie za i przeciw. Moze to nie tylko Data Bank, moze nie ma kosmicznych pokladow pamieci, ale jako gadzet wyjazdowy + urzadzenie do zrzucania zdjec sprawdzilo sie bardzo dobrze, dolaczeny jest kabel do podpiecia w TV, w hotalach takowe bywaja, wiec mozna na ciut wiekszym ekranie sobie poogladac co sie napstrykalo, mozna tez zobaczyc film z pamieci lub swoj film np. z kamery - dokupujac dodatkowy czytnik ktory wklada sie w port CF ktory obsluguje reszte formatow kart.

Krzychu
13-09-2008, 13:36
oczywiscie mozna nosic 1 TB na smyczy, ale po co

1 TB to nie, ale przy ostatniej okazji przy której potrzebował użyć databanku 60 GB przekroczyłem... Poza tym jak już coś polecasz, to podaj ile kart można zrzucić na jednej baterii bo to w databanku dość istotne w odróżnieniu od odgrywania filmików na przykład...

JackC
13-09-2008, 13:45
A ja z kolei kolecam databank JOBO GIGA ONE.
Mam od roku model 40GB i jak na razie nie mam z nim problemów. Karta 4GB zgrywana jest przez około 12-14 minut.

AndreasK
13-09-2008, 15:04
W Creative karta pamieci CF 4 GB zgrywa sie a kilka minut - nie dokladnie liczylem ale nie wiecej niz 5, co do baterii, mysle ze spokojnie raz naladowane urzadzenie pozwoli sie zapelnic - tylko zgrywajac karty na urzadzenie na jednym naladowaniu, ale w wolnej chwili przeprowadze testy zeby podeprzed dowodowo moja wypowiedz.

Prawde mowiac poczatkowo myslalem o Canonie Media Storage M 80 - no ale cena w stosunku do parametrow roboczych byla malo korzystna no i do sciagniecia tylko z Japonii

1507
15-09-2008, 11:15
to jeszcze może piszcie gdzie kupić

JackC
15-09-2008, 18:20
Databanki JOBO można kupić pod tym adresem http://www.tetenal.pl/go/_category/?idc=%2218_96%22&sess_id=526f47727a466a59fa2f30eb53782de5.

W swojej ofercie mają też nowsze modele z wyświetlaniem jpegów i rawów, a nie tylko z sygnalizacją przegrywania danych jak w modelu który opisałem 3 posty wyżej :smile: