Zobacz pełną wersję : 300d i error99 pomocy:(
Witam wszystkich
jestem pograzony w rozpaczy czytajac inne watki na ten temat... ale moze moj przypadek bedzie inny...
robiac dziaj zdjecia (przed chwial 15min temu) chcialem zrobic zdjecie a tu nagle slysze nidokladne klapniecie i na panelu err 99... nie pomaga zmiana obiektywu ani format kart CF ani przywrocenie do ustawien fabrycznych... kompletnie nic...
Najlepsze jest to ze zrobilem nim ok 500 zdjec i nie mam gwarancji i nie wiem jakiego pochodzenia jest ten aparat...
Pomozcie co mam z nim zrobic...
Michal-Czuba
22-07-2006, 14:49
Ustaw manual, ustaw czas Bulb, zdejmij obiektyw i patrząc do środka aparatu naciśnij i trzymaj spust - jeśli okaże się, że zwisa spod lustra drugie, małe lusterko - naderwało się lustro od AF, gdyż trzyma się na delikatnym plastikowym bolcu. Naprawi Ci to forumowicz Diodak lub serwis Canona na Żytniej w Warszawie (dokładny adres i szczegóły znajdziesz w wyszukiwarce lub Googlach).
Przeszukaj też forum pod kątem informacji o uszkodzeniach migawki w tym aparacie.
Peri Noid
22-07-2006, 14:50
Próbowałeś wyjąć baterię (najlepiej obie, jest jeszcze druga mała do podtrzymania ustawień) i włożyć z powrotem?
zwisa drugie lustro...:/ i co mam teraz z tym zrobic??
Michal-Czuba
22-07-2006, 14:55
Albo wysłać na Żytnią - koszt o ile dobrze pamiętam około 350 zł, albo dogadać się z Diodakiem ( http://canon-board.info/member.php?u=2436 ) - wspominał coś, że cena przez pół serwisowej, no i robi to solidniej bo wymienia ten bolec na metalowy.
zwisa drugie lustro...:/ i co mam teraz z tym zrobic??
1) Serwis na Żytniej (Warszawa)
2) Kolega Diodak na forum też to naprawia, zapytaj go.
A czy orietuje sie ktos czy jest ktos taki w okolicah rzeszowa??kto naprawia takie rzeczy...
Michal-Czuba
22-07-2006, 15:29
A czy orietuje sie ktos czy jest ktos taki w okolicah rzeszowa??kto naprawia takie rzeczy...
Radził bym nie dawać tego "pierwszemu lepszemu specowi" - Diodak zrobił już taką operację o ile się nie mylę na kilku aparatach, co nie znaczy, że każdy "śpec" będzie potrafił to zrobić. Poza tym użyj wyszukiwarki - co kilka dni pojawia się taki wątek.
mam jeszcze jedno pytanko za zwisjaacym lutrem jest opuszczona czarna kurtynka czyzby to byla migawka??
mam jeszcze jedno pytanko za zwisjaacym lutrem jest opuszczona czarna kurtynka czyzby to byla migawka??
tak to migawka.
Tak
Tylk czasem niech cię nie pokusi jej dotykać :evil:
nie... nie che juz bardzie popsuc mojego eosika i ta wystarczajaco cierpi...;( a czy ona tez padla czy podniesie sie wraz naprawa lustra??
Nie padła.
Ale się też i nie podniesie. Nie wiem czy chciałbyś żeby wytlumaczyć ci jak działa czy zadowolisz się stwierdzeniam - MIGAWKA JEST OK
jesli mozesz to mi wytlumacz na gg:5250366 zeby nie zasmiecac forum...
To moze tak ?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Migawka
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=3827