Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Raw do kompa. JAK?

Bucho
22-07-2006, 13:34
Szukalem na forum ale jak dotąd nie znalazłem. Jest dużo o RAW. Jak obrabiać, jakich programów do tego używać. Ale nigdzie nie mogę znalezc JAK ZGRAĆ RAWY z aparatu do kompa. Mamm 20D.

Pomocy.:confused: :confused:

Tomasz1972
22-07-2006, 13:39
Szukalem na forum ale jak dotąd nie znalazłem. Jest dużo o RAW. Jak obrabiać, jakich programów do tego używać. Ale nigdzie nie mogę znalezc JAK ZGRAĆ RAWY z aparatu do kompa. Mamm 20D.

Najprościej : za pomocą czytnika .

gietrzy
22-07-2006, 13:49
JAK ZGRAĆ RAWY z aparatu do kompa. Mamm 20D.

Czytnik dostaniesz tu
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=10955

Super program tu
http://breezesys.com/Downloader/index.htm

Bucho
22-07-2006, 17:30
A nie da rady tego zrobić bezpośrednio z aparatu przy pomocy firmowego softu??

aptur
22-07-2006, 17:39
A nie da rady tego zrobić bezpośrednio z aparatu przy pomocy firmowego softu??

Oczywiście, że da radę. Zainstaluj oprogramowanie, podłącz aparat i powinno :mrgreen: zadziałać.

Bucho
22-07-2006, 18:17
Właśnie o to chodzi że nie działa. Komp wykrywa aparat ale nie widzi żadnych plików. Z JPG jest bez problemu. A RAW jakby nie było.

Giraff
22-07-2006, 18:54
Właśnie o to chodzi że nie działa. Komp wykrywa aparat ale nie widzi żadnych plików. Z JPG jest bez problemu. A RAW jakby nie było.

bo może ich nie ma :D

ściąganie plików JPG nie wymaga specjalnego oprogramowania, do ściągania RAWów bezpośrednio z aparatu potrzebujesz np.: dostarczane z 20D oprogramowanie takie jak Canon EOS Viewer 1.2 czy też Digital Photo Professional.

koniecznie DOKŁADNIE przeczytaj instrukcję dostarczaną wraz z aparatem! tam znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie.

shaqi
22-07-2006, 20:02
sciagnij uaktualnienia

M@riusz
23-07-2006, 09:18
Canon ZoomBrowser EX, który jest dołączany do każdego aparatu wykrywa pliki RAW bez problemu.
Również bez problemu ściąga je do komputera.
Digital Photo Professional (freeware dościągnięcia ze strony Canon) pozwala na wstępną obróbkę RAW i export do PS-a.

M@riusz

Bucho
23-07-2006, 14:46
Ok. EOS viewer utilty widzi rawy te które są na karcie w aparacie. Niestety nie mogę znaleźć funkcji kopiowania ich do komputera. Jest ikonka Transfer image ale przestaje działać jeśli w grę wchodzi kopiowanie rawów.

krecio
23-07-2006, 19:01
A czy moglbys wytlumaczyc dlaczego chcesz tak sobie komplikowac zycie laczeniem aparatu z komputerem przez kabelek? Przeciez to strasznie wolny transfer. Przez czytnik wszystko robisz na zasadzie "przeciagnij i upusc" i po klopocie. Szybko, pewnie i skutecznie. Nie rozumiem powodu dla ktorego co jakis czas powtarzane sa te same pytania o transfer z aparatu i te same odpowiedzi - czytnik:confused: :confused: :confused:

Vitez
23-07-2006, 19:48
A czy moglbys wytlumaczyc dlaczego chcesz tak sobie komplikowac zycie laczeniem aparatu z komputerem przez kabelek? Przeciez to strasznie wolny transfer. Przez czytnik wszystko robisz na zasadzie "przeciagnij i upusc" i po klopocie. Szybko, pewnie i skutecznie. Nie rozumiem powodu dla ktorego co jakis czas powtarzane sa te same pytania o transfer z aparatu i te same odpowiedzi - czytnik:confused: :confused: :confused:

Bo wydal tyle forsy na aparat ze na czytnik nie starczylo ;) . A sprzet za taka kase musi dzialac bezblednie od razu podlaczony do komputera (szczegol ze w instrukcji stoi ze trzeba najpier instalowac soft i sterowniki a potem podlaczac bo inaczej sie kielbasi :roll: ).

Bucho
23-07-2006, 20:04
Soft zainstalowany i działa poprawnie ale tylko z JPG. Przed zainstalowaniem softu komputer wcale nie widział 20D.
Wszystko spoko z tym czytnikiem. Ja chciałbym się dowiedzieć jak eksportować RAWy bezpośrednio z aparatu do kompa, żeby nie nosić dodatkowych gadżetów które też kosztują. Prędkość przesyłu nie jest dla mnie sprawą priorytetową.
A połączenie komputera ze sprzętem wartym 4kilo nie powinno stwarzać problemów. Zwłaszcza z firmowym softem.

BolekZ
23-07-2006, 20:50
jak tak to "tylko w ERZE" ci dopasują:mrgreen:

krecio
23-07-2006, 20:56
żeby nie nosić dodatkowych gadżetów które też kosztują. Prędkość przesyłu nie jest dla mnie sprawą priorytetową.
A połączenie komputera ze sprzętem wartym 4kilo nie powinno stwarzać problemów. Zwłaszcza z firmowym softem.

Chlopie:!: :!: :!: :shock: :shock: :shock: Koszt czytnika CF to rzad 20-30 PLN. Jaki to promil w stosunku do ceny 20D? Policz sam bo ja w tak skoplikowanych cyferkach zaczynam sie gubic. Ciezar i wielkosc tego "gadzetu" to.... no.... nie wiem czy Ty jaja sobie robisz czy nie wiesz o czym jest mowa?
Soft do puszki daja bo po prostu ktos to wymyslil i tyle. A przeciez taki Canon nie moze powiedziec nabywcom - kupcie sobie czytnik. Daja kabelek i placisz za niego. To tez taki gadzet.:oops: :shock: :roll:

Vitez
23-07-2006, 22:16
Soft zainstalowany i działa poprawnie ale tylko z JPG.

A jakim dokladnie programem probujesz zgrac zdjecia?

Toffic
23-07-2006, 22:24
... A połączenie komputera ze sprzętem wartym 4kilo nie powinno stwarzać problemów. Zwłaszcza z firmowym softem.

I nie stwarza. Zainstalowałem zgodnie z insrukcją i działa bez problemu. Zdjęcia sciągam bezpośrednio z aparatu kabelkiem i zero problemów. Nigdy mi do głowy nawet nie przyszło że za wolno. Nawet jak trwa to kilka minut (pełna karta 1 GB) to mogę sobie przejrzeć niusy na Canon-board albo przygotować kawkę. W czym problem? Może unistall all i zainstaluj na nowo?

merciful
23-07-2006, 22:45
Problem się pojawia. Sam nawet kiedyś o tym pisałem na forum. Mam 5D i żaden soft na moim komputerze RAW-ów nie widzi. Mimo zinstalowanych sterowników! Kupiłem czytnik i mam to w d... :D

Paradox
23-07-2006, 23:44
Problem się pojawia. Sam nawet kiedyś o tym pisałem na forum. Mam 5D i żaden soft na moim komputerze RAW-ów nie widzi. Mimo zinstalowanych sterowników! Kupiłem czytnik i mam to w d... :D
Bo rawy ma widzieć w aparacie.
Ogólnie stało się bardzo popularne proponowanie kupna czytnika kart,osobiście nie stosuje a jestem ciekaw czy zdjęcia z takiego czytnika są też automatycznie obracane jak w sofcie canona?:cool:
Dodam jeszcze,że nawet gdyby taki czytnik kart kosztował złotówkę to bym go nie kupił bo nie widzę potrzeby,więc proszę nie piszcie ,że stać było kogoś na aparat a nie stać go na czytnik bo zapewne nie o kasę tutaj chodzi :?

merciful
24-07-2006, 00:02
w jakim aparacie? co ty pleciesz?

Paradox
24-07-2006, 00:07
Poprostu zle zinterpretowałem Twoją wypowiedz
<...żaden soft na moim komputerze raw-ów nie widzi.>
bo masz na myśli soft,który ma ściągać raw-y z aparatu.

Giraff
24-07-2006, 07:27
...osobiście nie stosuje a jestem ciekaw czy zdjęcia z takiego czytnika są też automatycznie obracane jak w sofcie canona?:cool:

informacja o tym, czy dany plik ma być obrócony czy też nie zapisana jest w pliku i jest niezależna od rodzaju urządzenia/ kabelka używanego do zgrywania fotek na dysk [dodatkowe informacje możesz sobie wygoglować wpisując: "EXIF orientation"].

Paradox
24-07-2006, 14:12
Giraff-tak trochę ominełeś odpowiedzi,bo że ta informacja jest zapisana to bardzo możliwe,ale odpowiedz czy czytnik ją czyta i odwraca.
Pytam bo jeśli jestem w terenie i zgrywam zdjęcia na databank,a potem z niego na komputer to zdjęcia nie są już obracana.

Giraff
24-07-2006, 14:44
Giraff-tak trochę ominełeś odpowiedzi,bo że ta informacja jest zapisana to bardzo możliwe,ale odpowiedz czy czytnik ją czyta i odwraca.

nie mam czytnika wiec opieram sie na logicznym rozumowaniu. czytnik zgrywajac zdjecia nie wprowadza - nie powinien ! - żadnych zmian w zgrywanych plikach. informacje zapisane w EXIFie w dalszym ciągu pozostają niezmienionę: data wykonania zdjęcia, informacje o przesłonie, itp.

Pytam bo jeśli jestem w terenie i zgrywam zdjęcia na databank,a potem z niego na komputer to zdjęcia nie są już obracana.

tutaj możliwości jest wiele:
1/ odczytując zdjęcia używasz programu, który domyślnei nei obraca zdjęć bazując na EXIFach,
2/ soft w databanku - działa inaczej niż sie domyślam. modyfikuje jakieś dane (dziwne by to było ale możliwe),
3/ gdzieś popełniasz błąd - i w efekcie dostajesz nieobrócone fotki. tylko gdzie ?

proponowane rozwiązanie: sprawdź czy w zdjęciach zgranych z databanku masz informację o właściwej pozycji zdjęcia. jeżeli wszystkie fotki, zarówno pionowe jak i poziome, mają wpisaną informację, że mają przyjmować tylko jedną pozycję - to gdzieś pomiędzy aparatem a monitorem : następuje nadpisanie wartości.

Vitez
24-07-2006, 19:36

To zalezy od tego jakim programem pozniej ogladasz zdjecia.
Jesli jest to program, ktory czyta odpowiednie pole z Exifa (Breezebrowser czyta, Irfanview nie - to z programow ktore ja posiadam i uzywam) - to beda obrocone niezaleznie od sposobu transferu.
Jesli jednak program tego nie czyta to musisz sam sobie obrocic te zdjecia. W BreezeBrowserze to jeden klik - auto rotate JPGs.
Racja - soft Canona robi to automatycznie przy kopiowaniu z aparatu, ale mozna odpalic soft Canona na folderze zawierajacym juz zgrane czytnikiem zdjecia i uruchomic opcje automatycznego obracania.

Tomasz Golinski
24-07-2006, 23:21
Irfanview nie
Irfan tak :twisted:

Polecam

jhead -autorot *
http://www.sentex.net/~mwandel/jhead/

Bucho
25-07-2006, 00:00
A jakim dokladnie programem probujesz zgrac zdjecia?

EosViewerUtility. On chociaż widzi RAWy w aparacie a DPP jest ślepy jak kret.

A co do czytnika to oczywiście nie jest to wielki wydatek ale skoro aparat za 4 kilo potrafi zrobić i zapisać RAW to powinien potrafić go też eksportować do komputera. I nie chodzi mi tutaj o kase tylko fakt że jest to jakieś absurdalne niedopatrzenie panów z CANON. Jeśli nawet przeoczyli to podczas projektowania aparatu to powinni zrewanżować się odpowiednim softem.

Vitez
25-07-2006, 04:52
ale skoro aparat za 4 kilo potrafi zrobić i zapisać RAW to powinien potrafić go też eksportować do komputera. I nie chodzi mi tutaj o kase tylko fakt że jest to jakieś absurdalne niedopatrzenie panów z CANON. Jeśli nawet przeoczyli to podczas projektowania aparatu to powinni zrewanżować się odpowiednim softem.

Filmow nie kreci i nie kadruje na LCD... co za niedopatrzenie.
Soft jest odpowiedni i niektorym osobom dziala odpowiednio. Tobie nie.
I niekoniecznie jest to wina panow z Canona wiec nie ma co tak pochopnie wieszac psow. Chyba ze tak tobie latwiej - zwalic na Canona i miec spokoj...

Teraz masz do wyboru - albo przegrzebac zaleznosci system-software w swoim komputerze, probowac updejtow czy reinstalek i posprawdzac czy cos sie na tym polu nie gryzie (i nadal to nie musi byc wina Canona...).
Albo jesli tego nie umiesz/nie masz czasu/nie chce ci sie - wziac rozwiazanie szybsze, wygodniejsze, bezkonfliktowe (choc potrafi sie z innym urzadzeniem na USB, najczesciej drukarka lub skanerem, pogryzc) - czyli czytnik.

Wybor nalezy do ciebie, ale akcja oparta na zasadzie odgornie przyjetej "to Canon a nie moj komp/soft daje ciala" nie swiadczy o rozsadnym podejsciu do sprawy a pojsciu na latwizne przez obwinianie kogos, kto na obwinianie zareagowac nie ma jak, a problem nadal pozostanie nierozwiazny, tylko jego pseudorozwiazanie przyniesie ci chwilowa satysfakcje.

Bucho
25-07-2006, 11:44
Filmow nie kreci i nie kadruje na LCD... co za niedopatrzenie.
Soft jest odpowiedni i niektorym osobom dziala odpowiednio.

Po co ta ironia???

Przecież każdy wie że aparat nie służy dio kręcenia filmów, tylko do robienia zdjęć.

A co do softu to w jaki sposób może on jednym działać w pełni a innym nie udostępniać niektórych funkcji???

tomaj_2
25-07-2006, 11:52
A to jest taki problem przejsc sie do kogos znajomego co ma kompa i u niego sprobowac :?: Albo przestawic w aparacie z normal na PTP i zobaczyc co wtedy widac ??
U mnie nigdy nie bylo problemu (przyznaje nie mam 20D) i moge sie zalozyc ze to nie problem aparatu tylko cos nie tak z winda.

Orzeszek
25-07-2006, 17:28
Ok. EOS viewer utilty widzi rawy te które są na karcie w aparacie. Niestety nie mogę znaleźć funkcji kopiowania ich do komputera. Jest ikonka Transfer image ale przestaje działać jeśli w grę wchodzi kopiowanie rawów.

Jeżeli komp widzi ci pliki RAW to po prostu wciśnij kombinacje klawiszy Ctrl i A oraz metodą przeciągnij i upuść przekopiuj do wybranego katalogu który pokaże ci się po lewej stronie ekranu w "drzewie" katalogów.

Vitez
25-07-2006, 17:31
A co do softu to w jaki sposób może on jednym działać w pełni a innym nie udostępniać niektórych funkcji???

Cos ze sterownikami albo miedzymordziami (interface) nie tak. Wina obustronna zapewne ze akurat twoja winda w akurat jakims tajemniczym wpisie w rejestrze czy gdzies na wspolgraniu system-software sie gryzie.

Powtorze jeszcze raz - albo zaprzegasz porzadnego inforrmatyka-detektywa by ci odpowiedzial na to pytanie (przesledzil co sie z danym software i w systemie dzieje w momencie podpinania aparatu) albo reinstalujesz wszystko od nowa albo kupujesz czytnik.
Innych drog nie ma a zwalanie na Canona opisalem juz wyzej :p

Inne pytanie - w jakis sposob niektorzy maja bluescreeny kilka razy dziennie a ja od ponad dwoch lat zadnego nie uswiadczylem?
Rowniez wina/zasluga systemu + hardware - zgrane tak ze soba by jak najmniej zgrzytow bylo :roll: .

krecio
25-07-2006, 20:14
Inne pytanie - w jakis sposob niektorzy maja bluescreeny kilka razy dziennie a ja od ponad dwoch lat zadnego nie uswiadczylem?
Rowniez wina/zasluga systemu + hardware - zgrane tak ze soba by jak najmniej zgrzytow bylo :roll: .

I to jest chyba juz wszystko co mozna o tym powiedziec:mrgreen: :confused: :mrgreen:
A swoja droga to przedziwny jest upor wobec czytnika. I jeszcze bardziej niezrozumiala pewnosc, ze canonowski soft to takie cudo, ze musi byc zainstalowane bo fabryka dala do pudelka plytke. Ja swoich obu (od dwu kolejnych puszek) nawet z folii nie wyjmowalem. No bo po co? rozumiem, ze ktos kupuje sobie jedna karte i ma stracha przed wyjmowaniem i wkladaniem (:oops: :shock: :oops: ).... karty oczywiscie. Tylko co bedzie w sytuacji gdy ktos taki kupi sobie kilka kart albo i jeszcze jakis data-bank? Tu juz sofcik to zupelnie staje sie zbedny.. No, ale przekonanego nie przekonasz. Widac do pelni szczescia, a moze i finalnego zadowolenia ze zrobionych zdjec brakuje transmisji tychze z aparatu do kompa przez kabelek:roll:

Encor
26-07-2006, 06:47
Nie wiem czy do pełni szczęścia...
Fakt jest taki, że miałem uszkodzoną kartę CF - podpięta przez czytnik nie była widziana przez żadnego kompa. Natomiast aparat ją widział prawidłowo i umożliwił zgranie zdjęć.
Prawidłowa praca połączenia aparatu z kompem może się przydać po prostu na wszelki wypadek. Dla mnie to wystarczający argument.
Nie rozumiem takiego podejścia, które każe wyśmiewać kogoś, kto chce, żeby mu działało połączenie fabrycznie dostarczone razem ze sprzętem.
I - bez urazy Vitez - nie rozumiem podejścia, ktore każe zakładać a priori, że ktoś popieprzył kolejność instalacji softu i podlączenia sprzętu. Bo takie założenie widziałem na forum już kilka razy.

krecio
26-07-2006, 07:41
Nie rozumiem takiego podejścia, które każe wyśmiewać kogoś, kto chce, żeby mu działało połączenie fabrycznie dostarczone razem ze sprzętem.

Encor, bez urazy:roll: :grin: :roll: To nie jest wysmiewanie kogokolwiek. Po prostu padlo pytanie-problem i padly takze odpowiedzi. Jako pierwsza to byl czytnik. Zreszta ten temat co chwila powraca jak bumerang. No, to nie dziw sie, ze pozniej sa takie reakcje. Reszta opisana powyzej.

Giraff
26-07-2006, 08:07
Zreszta ten temat co chwila powraca jak bumerang. No, to nie dziw sie, ze pozniej sa takie reakcje. Reszta opisana powyzej.

może jakieś FAQ ?

Vitez
26-07-2006, 16:33
I - bez urazy Vitez - nie rozumiem podejścia, ktore każe zakładać a priori, że ktoś popieprzył kolejność instalacji softu i podlączenia sprzętu. Bo takie założenie widziałem na forum już kilka razy.

Rowniez bez urazy - jakbys przez ponad dwa lata co kilka dni czytal tego typu watki i w ktorych toku w 90% przypadkow (wartosc oczywiscie szacunkowa i subiektywna a nie wyliczona statystycznie) okazywalo sie, ze taka wlasnie byla przyczyna problemu to tez bys mial takie podejscie. Doswiadczenie i "knowledge base" wskazuje wlasnie tak a nie inaczej.

Encor
27-07-2006, 10:22
No OK, niech będzie. FAQ musi być i koniec