Zobacz pełną wersję : Sigma 50-500 Apo Hsm
Jacek S.
21-07-2006, 19:48
Witam! Potrzebuję obiektywu przyrodniczego, szczególnie do zwierząt np. ptaków. Upatrzyłęm sobie Sigmę 50-500 APO HSM. Można do niej zamontowac jeszcze telekonwerter Sigmy 1,4 lub 2,0x. Jak jest w tym obiektywie z jakością optyczną?? Czy warto dopłacać 3 tyś zł do Canona 100-400 IS L?? I do niego podpiąć np extender Canona 1,4 X? Proszę o pomoc????????????????????
Jestem po krotkim tescie tego szkielka ;-) wiec moze w punktach
na plus dla 50-500 w porowaniu do 100-400
zakres zwlaszcza dolnyna plus dla 100-400
AF tak na oko dwa razy szybszy
waga - znacznie lzejszy 1DmkIIN ze 100-400 niz 20D z 50-500 !!
stabilizacja
push-pull - w sigmie strasznie ciezko sie zoomuje w pozycji innej niz pozioma - praktycznie w pionowej pozycje nie jest sie w stanie wykrecic na np 500mm
w sigmie brak ogranicznika skali AF
obiektyw sie sam wysuwa w pozycji do dolu (jest niby przelacznik blokady wysuwania - ale nie jest to zbyt szczesliwe rozwiazanie)co do jakosci zdjec (jeszcze sie przez wszytkie nie przekopalem) to bede strzelal ze roznice sa niewielkie na korzysc 100-400 (ale na 100% potwierdze lub zaprzecze za jakis czas - jak obrobie kilka zdjec)
jesli podlaczysz do tego szkielka TC to sie zrobi strasznie ciemno AF przestanie dzialac i ogolnie kiszka raczej!
na twoim miejscu wybral bym 100-400 albo rozwazyl zakup np 300/4 IS lub 400/5.6 ceny porownywalne a jkosciowo znacznie lepsze ;-)
Jacek S.
22-07-2006, 07:55
Hmm to już sam nie wiem, Mam Sigmę 70-300 APO więc te 100-400 nie będzie już sporo więcej, Sigma 50-500 ma ogniskową 500mm przy takim samym świetle co ten Canon, a wiem że tej Sigmy bym używał w większości na maksymalnej ogniskowej. To ten Hipersonic w Sigmie jest aż 2 razy wolniejszy od Ultrasonic'u w Canonie? O co chodzi z tym samowysuwaniem się w Sigmie bo nie rozumiem??????????
witam ma te szkiełko i jestem narazie zadowolony :)
z wysówaniem chodzi o to ze jesli postawisz aparat w pozycji pionowej obojetnie czy w góre czy dół to wysówa sie automatycznie :) albo chowa jest to wada ale chyba nie az tak duza
co do AF to chyba przesadziłes podpinałem 400 stałke canona która była szybsza jesli chodzi o Af ale nie az tak chyba ze sa to bardzo trudne warunki wtedy sie wydłuza praca w bigmie o tele do tej bigmy mozesz zapomniej nie podepniesz
Jacek S.
22-07-2006, 08:53
Quest1 i jak jest z jakością optyczną na 50mm, 500mm i na pośrednich ogniskowych? Już te 500mm wystarczy by zapolować na ptaki???? I inne zwierzątka?? Czy w dosyć dobrym oświetleniu na maksymalnej ogniskowej fotki nie wychodzą poruszone z ręki???????????????? I jeszcze jedno pytanie: Jaką długość ma ten obiektyw na maksymalnej ogniskowej??????Prosze o odpowiedź??? Będe zobowiązany.
z reki bedzie ciezko nawet z tabilizacja która posiada te szkło dlatego monopod zawsze mam przy tyłku kilka fotek jest w galeri tu na canon board a kilka tutaj sobie umiesciłem www.marekpaluch.pl jak zmierze obiektyw to podam ci wymiar ale po co ci to ??:) do odpowiedniego plecaka sie zmiesci :)
A ja miło wspominam Bigmę. na 500 6.3 jednak winietowała, ale ostrość fajna.