Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Hoya UV seria G

K.Muszkiet
21-07-2006, 19:46
Witam!

Mam mozliwosc otrzymania w/w filtra. Mialby on u mnie zastosowanie, ze wzgledu na srednice jedynie na 50/1.8 II. Czy wogole warto cos takiego zakladac, nie chodzi mi tu o ewentualne korzysci, ktore daje uv, a klase tego filtra jako ze jest to podstawowa seria bez zadnych powlok. Prosze o wszelkie sugestie w tej kwesti .

Pozdrawiam
K.Muszkiet

Zaibatsu
21-07-2006, 20:22
Napewno może służyć jako ochrona szkła a to bardzo przydatna funkcja :)

akustyk
21-07-2006, 20:37
ten filtr nie ma klasy. co prawda jest szklany, w odroznieniu od szmelcu typu Selco czy King, ale i tak zakladanie go na obiektyw nie spowoduje nic ponad degradacje jakosci. dozbieraj, kup cos w rodzaju Hoyi HMC lub lepiej SHMC. to nie sa duze pieniadze, a zdecydowanie warto je dolozyc.

Janusz Body
21-07-2006, 20:43
Ochrona szkła? Proporcje cenowe cokolwiek nie tego... Ochronę szkła za 5k PLN filtrem za 300 jeszcze jestem w stanie pojąć ale jak proporcje są rzędu 30-40% to wydaje mi się lekko bez sensu.

Ja tam swoich szkieł nie chronię - bo i przed czym - przecież nie rysuje po nich gwoździem. Zwykle grucha i pędzelek wystarczą do otrzepania z kurzu. Zakładam UV okazjonalnie jak wiem, że np. w powietrzu są krople morskiej wody (sól się osadza i potem ciężko się czyści). Ale co może grozić np. w kościele? No chyba, że ksiądz święconą wodą zachlapie :)

Tanie UV zwykle więcej psują niż chronią. Ale to taka moja "fizolofia" ;-)