PDA

Zobacz pełną wersję : Z czym to sie je UV, POLAR, Osłona przeciwsłoneczna

krzysiekxp
21-07-2006, 16:57
Witam!

BO juz sam nie wiem. Pytam dla poczatkujacych zebyscie mnie nie wysmiali. Ale moglby ktos napisac i przyklejic posta kiedy i do czego uzywa sie UV a kiedy polara po co jest oslonka co z czym sie uzywa ? Bo cos tam wiem ale przydalo by sie poukładanie tej wiedzy.

Baca48
21-07-2006, 18:00
Ja sam jestem początkujący, ale powiem ci do czego ja to wykorzystuje (jakbym coś źle powiedział, proszę o poprawkę)

UV - dla mnie ochrona obiektywu (nie chce się kłócić z tymi co wolą dekielek), gdyż jest to filtr, który w sumie nie wprowadza żadnych zmian na zdjęciu (oprócz małej redukcji zamglenia pojawiającego się np. na większych wysokościach). Ja wolę wydać 100 zł na nowy filtr, niż mieć niechcący porysowaną przednią soczewkę obiektywu, który kosztuje 15 razy tyle. U mnie obecny na każdym szkle.

Polar - sam nie posiadam, ale od kiedy zobaczyłem co robi, odkładam kasę ;) Odpowiednie używany uwydatnia chmury na niebie, zwiększa nasycenie kolorów ... po prostu must have do krajobrazów. Tak przy okazji usunie odbicia z powierzchni niemetalicznych, co pozwoli ci robić zdjęcia przez szybę albo po prostu pozbyć się niechcianych odbić.

Osłona przeciwsłoneczna - zrozumiesz jak obiektyw zacznie ci flarować :smile: Zapobiega po prostu powstawaniu flar na fotach, które powstają przez nachalnie wpychające się wszędzie promienie słońca.

Mam nadzieję, że pomogłem. Jak chcesz dokładniejszych informacji, to z pewnością znajdziesz je w innych postach.

Janusz Body
21-07-2006, 18:57
Polar - ...Odpowiednie używany uwydatnia chmury na niebie, zwiększa nasycenie kolorów ... po prostu must have do krajobrazów. Tak przy okazji usunie odbicia z powierzchni niemetalicznych, co pozwoli ci robić zdjęcia przez szybę albo po prostu pozbyć się niechcianych odbić...

Przede wszystkim zmniejsza kontrasty. Po drugie zmniejsza kontrasty :) po trzecie... też zmniejsza kontrasty. Dopiero potem idą wszystkie inne zastosowania. Przyciemnienie nieba to właśnie jest poważna zmiana kontrastu. Usunięcie (zmniejszenie) blików na wodzie o zachodzie słońca to zmniejszenie kontrastów. Usunięcie połysku z lśniącej śierści psa i wyciągnięcie tego co wcieniach to zmniejszenie kontrastu. Itd. itp...

Pozdrawiam
Janusz

krzysiekxp
23-07-2006, 03:53
Dzieki!

Jednak mam prozbe do pozostałych forumowiczow zeby wiecej na ten temat napisali i prozbe do admina zeby go przypiol jak sie juz rozwinie bo mysle ze to ciekawa kwestia :)

Vitez
23-07-2006, 04:02
Dzieki!

Jednak mam prozbe do pozostałych forumowiczow zeby wiecej na ten temat napisali

http://www.aparaty.tradycyjne.net/

Pod akcesoriami masz oslone przeciwsloneczna.

Pod filtrami... filtry 8)

M@riusz
23-07-2006, 09:28
O filtrach poczytaj trochę np. ->TUTAJ (http://www.foto-nova.com.pl/produkty/hoya/hoya.htm).
Poza tym google oferują sporo wiedzy na ten temat.

M@riusz