PDA

Zobacz pełną wersję : JPEG a AWB???



Tytus
05-11-2004, 21:42
ma ktoś pomysł jak jedną kompleksową czynnością zastąpić w przypadku obróbki jpeg brak możliwości regulacji temperatury kolorów???

jak zasymulować pochmurne niebo, gdy zdjęcie było robione z AWB ustawionym na auto???

dostrzegam jednak niezaprzeczalne zalety RAW, mam sporo zdjęć z ostatniego wypadu, które chętnie bym ocieplił a nie wiem jak...jest na to jakaś cudowna wtyczka do PS :?: :mrgreen:

a wszystko z czystego lenistwa, nie chciało mi się co 60 zdjęć zrzutu na tanka robić :cry:

Tomasz Golinski
05-11-2004, 22:04
z tego co wiem, to różne WB to po prostu pomnożenie każdego kanału przez jakąś stałą. Czyli wystarczy ruszać color balance. Pytanie tylko o ile trzeba przesunąć... Można spróbować doświadczalnie sprawdzić.

Vitez
05-11-2004, 22:22
W PS Elements jest taki klik o nazwie "Auto Color Balance" . On robi mniej wiecej to o co chodzi Tytusowi - probuje poprawic kolorki tak by byly "OK" , ale nie zawsze mu to dobrze wychodzi.

Tytus
05-11-2004, 22:27
W PS Elements jest taki klik o nazwie "Auto Color Balance" . On robi mniej wiecej to o co chodzi Tytusowi - probuje poprawic kolorki tak by byly "OK" , ale nie zawsze mu to dobrze wychodzi.

powiedziałbym, że rzadko mu to wychodzi

zmiana WB to rzecz bardziej kompleksowa niż AutoColor chyba

szkoda, że nie da się tego w jpeg symulować, przydałoby się...

ale poszukam jeszcze w sieci...

[ Dodano: 5 Listopad 2004 ]

z tego co wiem, to różne WB to po prostu pomnożenie każdego kanału przez jakąś stałą. Czyli wystarczy ruszać color balance. Pytanie tylko o ile trzeba przesunąć... Można spróbować doświadczalnie sprawdzić.

trzeba niezłej wprawy by wiedziec jak to skoordynować na wszystkich kanałach...

to nie dla mnie :?

muflon
05-11-2004, 22:36
z tego co wiem, to różne WB to po prostu pomnożenie każdego kanału przez jakąś stałą.
Aż tak dobrze to nie ma :) Nie pomnożenie kanału, tylko zmiana jakiegoś współczynnika krzywej przejścia kolorów. Albo, jak kto woli, pomnożenie, ale przed interpolacją/przekształceniem kolorów itp. Czyli nie da się tego bezpośrednio (w prosty sposób) odkręcić przez color balance.
Hmm, może by tak jakiś wzorek? Dzień bez denerwowania Viteza jest dniem straconym ;-)


Czyli wystarczy ruszać color balance. Pytanie tylko o ile trzeba przesunąć... Można spróbować doświadczalnie sprawdzić.
Widywałem w sieci tutoriale w stylu "jak z pochmurnego dnia zrobić słoneczny" i vice versa - ale to rzeczywiście czyste eksperymentowanie "jeśli jest za dużo tego, to dodaj tamtego" itp...

Tomasz Golinski
05-11-2004, 22:41
Tak czy inaczej da się. Na pewno krzywe przejścia między raw a jpg są monotoniczne, więc zadają funkcje odwracalne. Można wrócić, przemnożyć i znowu wyinterpolować.

Najłatwiej byłoby wyczaić programik jpg2raw :mrgreen:

Tytus, czytaj źródło dcrawa! :mrgreen: :mrgreen:

Przemek Białek
05-11-2004, 22:53
Tytus scianij sobie Dce tools - bez wyjasnien!

Tytus
05-11-2004, 22:56
Tytus scianij sobie Dce tools - bez wyjasnien!

KOPNĄĆ WAS :?: :mrgreen:

Chrismela
06-11-2004, 00:04
mam sporo zdjęć z ostatniego wypadu, które chętnie bym ocieplił a nie wiem jak...


test : w balansie kolorów, w półcieniach , na górnym suwaku - cyjan / czerwony +5 (na przykład), na dolnym :żólty / niebieski -5 ( również na przykład) , w światłach i cieniach takie same zmiany są bardziej widoczne i dadzą mocniejszy efekt . po 100 zdjeciach bedziesz wiedzial kiedy, o ile i który suwak przesunać


ma ktoś pomysł jak jedną kompleksową czynnością zastąpić w przypadku obróbki jpeg brak możliwości regulacji temperatury kolorów???

jeżeli w/w zmiany się sprawdzą to nagraj to jako zadanie i już masz automat 8)


pozdrawiam,

muflon
06-11-2004, 07:35
Najłatwiej byłoby wyczaić programik jpg2raw :mrgreen:
Śmiej się śmiej, a to się przecież da zrobić :) Zapisanie samych danych obrazu to pikuś, gdyby jeszcze Canon opublikował specyfikację metadata... A potem - jakby nie patrzeć, znowu edytujemy w 12 bitach :)

Tomasz Golinski
06-11-2004, 13:11
Najłatwiej byłoby wyczaić programik jpg2raw :mrgreen:
Śmiej się śmiej, a to się przecież da zrobić :) Zapisanie samych danych obrazu to pikuś, gdyby jeszcze Canon opublikował specyfikację metadata... A potem - jakby nie patrzeć, znowu edytujemy w 12 bitach :)
Śmieje się, gdyż to jest zbyt pokrętna droga. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby te wszystkie programiki rawowe potrafilły złapać jpg i odwrócić na nim krzywe, ale nie niszczyć danych RGB! jpg2raw to byłaby prowizorka dająca możliwie gorszą jakość ze względu na możliwe ogłupienie lub niezgodność algorytmów interpolacji.

Wszystkie informacje do zrobienia takiego softu chyba są. Skoro ludzie umieją dobrze dekodować, to być może mogliby napisać enkoder. (wiem, że niekoniecznie, tak jak z ntfs ;) ale myśle, że szansa jest duża). Myśle, że to nawet byłoby trywialne zadanko dla tych kolesi, wyrzucić 1/3 danych, pomnożyć przez 16 i zapisać.